Hej,
Koledzy (jak są koleżanki to buziaki) bo wymiękam Niech mi ktoś powie jaki jest rozkład kanałów na wtyczce Audio w tym telefonie. Kupiłem już chyba 5 (!!!) adapterów. I żaden nie działa. Już chyba miałem wszystkie kombinacje.
Ale po kolei, chcę podłączyć sobie słuchawki Sennheiser. Oczywiście słuchawki mają gniazdo mały jack stereo. Nokia ma jack audio 2.5mm z tym, że jest 4 punkty (z masą licząc). Wiadomo konektor przewiduje mikrofon. Adapter Audio musi mi wyprowadzić kanał lewy i prawy i olać mikrofon.
Podłączam jeden adapter, nie działa. Poszedłem do sklepu facet dał mi drugi i mówi "ten będzie dobry". Ale guzik "Akcesorium niekompatybilne". Kupiłem jakieś tanie słuchawki i działają. Sprawdziłem u brata E66 ma identyczne gniazdo. Badziewiaste słuchawki też działają. No to wracam do adapterów. Kupiłem następny. Gra. Ale coś dziwnie. No kurcze mam sygnał mono. Biorę miernik i wychodzi prawy kanał nie podłączony, lewy jest puszczony na obie słuchawki. Sprytnie robi się ludzi w konia. Tym razem robię od razu testy na telefonie E66 i są dokładnie takie same objawy. Czyli gniazdo w telefonie jest dobre. Ustawienia też. Dawno temu robiłem dużo wtyczek audio (kumplom itp) i wiem że niektóre wtyczki potrafią być strasznie badziewiaste, potrafią mieć pozwierane masy z sygnałami itp.
Do czego zmierzam, uznałem że sobie sam zlutuję taki adapter, tylko że, telefon rozpoznaje czy ma do czynienia z zestawem słuchawkowym czy też ze słuchawkami (inna ikonka). Jak to robi?
Czy czasem coś nie jest zwarte ale przez REZYSTOR?
Czy ktoś kto ma działający taki adapter (ew słuchawki) mógłby przelecieć omomierzem i powiedzieć jakie ma rezystancje pomiędzy pinami wtyczki. Bo coś mi nie gra