![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Ogłoszenie |
---|
Board index » Hyde Park » Komputery » Hardware |
Previous topic | Next topic Page 2 of 2 [ 23 posts ] Go to page Previous 1, 2 |
Print view |
Write comments | Post new topic |
AMD Athlon64 3000+ |
---|
![]() |
27 Apr 2010, o 19:30 |
Kiciock ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
leo20, Co ty w ogóle piszesz
![]() ![]() Adam pobierz CPU-Z podaj mi screeny ze wszystkich zakładek + sprawdź markę i moc zasilacza na jego obudowie. |
Last post |
![]() |
![]() |
28 Apr 2010, o 21:09 |
Gązo5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
IuDeX wrote: IMO jest to całkowicie nieopłacalne. zależy z jakiej części wafla ma rdzeń w procku jeśli bardziej ze środka to ma duże pole do popisu chociaż rdzenie z samego środka są przeznaczone do wersji mobilnych pracują na niższych napięciach, mniejszy pobór prądu |
![]() |
![]() |
28 Apr 2010, o 21:49 |
Gązo5 wrote: IuDeX wrote: IMO jest to całkowicie nieopłacalne. zależy z jakiej części wafla ma rdzeń w procku jeśli bardziej ze środka to ma duże pole do popisu chociaż rdzenie z samego środka są przeznaczone do wersji mobilnych pracują na niższych napięciach, mniejszy pobór prądu Ale, że co? Mogę prosić polską wersję tej wypowiedzi? Bardzo mnie zainteresowała. |
![]() |
![]() |
29 Apr 2010, o 09:27 |
Gązo5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
w fabrykach rdzenie są w tzw. waflach (zdjęcie w linku poniżej)
http://zapodaj.net/0dc8344c64d4.jpg.html tnie się te wafle i uzyskuje się rdzenie. rdzenie na środku są tak jakby bardziej udane i stąd różnica w podkręcaniu np. jeden będzie chciał wyższego napięcia przy OC drugi mniej (na pewno o tym słyszałeś) ale przy orginalnym taktowaniu ta różnica nie jest tak zauważalna, kiedyś tak było a gdzieś czytałem że teraz ten efekt jest zminimalizowany ale nie jestem pewien. |
![]() |
![]() |
29 Apr 2010, o 09:48 |
wasiesto ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
leo20 wrote: żeby podkręcić procek 1-rdzeniowy (o ile w ogóle jest taka możliwość) trzeba mieć sprzęt do tego i zaje**ście dobre chłodzenie w kompie no chyba większej bzdury nie słyszałem:D:D pamiętam jak 5lat temu kręciłem celerona 2.8ghz na podstawce s478 i bez problemu pracował z częstotliwością 3.9ghz i to na fabrycznym radiatorze. amd 64 3000+ też podkręcałem z 2ghz na 2,6-2,8 działał stabilnie. jak chcesz podkręcać to rób to w biosie, próbuj zmień mnożnik i fsb i daj większe napięcie na procesor. |
![]() |
![]() |
29 Apr 2010, o 10:49 |
leo20 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
wasiesto wrote: no chyba większej bzdury nie słyszałem:D:D pamiętam jak 5lat temu kręciłem celerona 2.8ghz na podstawce s478 i bez problemu pracował z częstotliwością 3.9ghz i to na fabrycznym radiatorze. amd 64 3000+ też podkręcałem z 2ghz na 2,6-2,8 działał stabilnie. jak chcesz podkręcać to rób to w biosie, próbuj zmień mnożnik i fsb i daj większe napięcie na procesor. ale nie wszystkie procki da się podkręcić, to zależy od płyty głównej |
![]() |
![]() |
29 Apr 2010, o 10:51 |
Gązo5, W nowych prockach liczy się głównie rewizja, w procesorze o którym temat nie powinno być tego problemu i spokojnie da się podkręcić choć wiadome, nie każdy procesor kręci się tak samo, dużo jest zależne od mobo.
wasiesto, Dobrze piszesz, ale wspomnij o zmianie dzielnika i taktowania pamięci ram bo je przekręci i nie uzyska stabilności ![]() Error, Za dużo podkręcałeś ![]() ![]() leo20, Źle to napisałeś. Każdy procesor da się podkręcić, ale nie na każdym mobo ![]() |
Last edited by Kiciock on 29 Apr 2010, o 10:52, edited 1 time in total. |
![]() |
![]() |
1 May 2010, o 10:08 |
Filip ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
leo20, ja podkręciłem Athlona 2000+ Xp z 1,67 do 1,75 z zasilaczem Codegen 300W i chłodzeniem Arctic Cooling, dałoby rade lepiej, ale ni8e z tym zasilaczem.
Adam, spróbuj i się przekonasz. |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Go to page Previous 1, 2 Page 2 of 2 [ 23 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests |
Board index » Hyde Park » Komputery » Hardware |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)