Pierwsze spostrzeżenia.
Ekran główny i całe menu śmiga lepiej od 4.4. Co do aplikacji, pierwsze uruchomienie trwa dłużej niż na 4.4, ale jak już siedzi w pamięci to powrót jest raczej szybszy. Jest dużo nowych gestów, w kontaktach trochę przybyło, jak i na ekranie powiadomień też coś jest zmienione w tym zakresie. Dla przykładu zamknięcie powiadomień można zrealizować po prostu jednym puknięciem palca w owe powiadomienia.
Bardzo spodobało mi się szacowanie czasu jaki telefon wytrzyma na baterii. Dodatkowo jest opcja oszczędzania energii oraz jeszcze jeden bardzo fajny patent, którego nie widziałem w żadnym innym telefonie - szacowanie czasu do ukończenia procesu ładowania. Aktualnie zostawiam sobie 5.0 dla dalszych testów, ale pierwsze wrażenie jak najbardziej pozytywne. Brakuje co prawda dodatkowych opcji CM, ale autor zapowiedział, że doda je w przyszłości. Naprawdę twórca dał popis jeżeli chodzi o praktycznie pierwsze wersje 5.0. Na XDA build dla XL był pierwszym portem, zaś ja prawdopodobnie pierwszym polskim użytkownikiem, który go pobrał i uruchomił na owym modelu.