Da radę to w ogóle jakoś zdjąć? Co próbowałem do tej pory. Znalazłem poradnik.
Zrób w ten sposób:
1.Na karcie pamięci utwórz folder recogs w lokalizacji x:\System (gdzie x to oznaczenie karty pamięci, domyślnie E)
2.Wrzuć do utworzonego katalogu plik z załącznika ( THE-NOKIA-UNLOCK.MDL ).
3.Włóż odpowiednio przygotowaną kartę pamięci do wyłączonego telefonu .
4.Włącz telefon, podaj kod PIN następnie zostaniesz spytany o kod blokady wpisz 12345 .
5. Wyjmij kartę z telefonu i wykasuj plik THE-NOKIA-UNLOCK.MDL
6. Telefon powinien się uruchomić a Twój kod blokady to od teraz 12345
Sprawdzałem na N95,N70,6630 a nawet zadziałało na 5200 która nie jest Symbianem.
Opis i plik pochodzi z: forum.symbianos.pl
U mnie nie zadziałało, ale może coś źle robiłem, bo nie jest jasny pkt 6. Czy należy po wyjęciu karty wyłączyć telefon? Czy kartę ponownie włożyć po skasowaniu pliku (raczej tak, bo inaczej po co go kasować)?
Po kilku nieudanych podejściach, próbowałem Dead Flash Phoenix'em. Po kilku nie wykryciach telefonu pisze ten post (aczkolwiek jeszcze parę razy spróbuję - w razie powodzenia nie omieszkam wspomnieć).
Czy N95 w ogóle obsługuje Dead Flash - znalazłem różne, sprzeczne informacje?
Może mam zły kabelek? Mam standardowy microUSB a nie z zestawu Nokii - różnią się czymś? W razie co mogę poprosić kolegę to mi pożyczy, bo ma E51.
A tak w ogóle to podejrzewam, że telefon ma simlocka, ale póki kodu nie zdejmę to nie mam pewności. Przy włączeniu CZASEM się pyta czy kontynuować w trybie offline czy coś w tym stylu (po angielsku, przed hard resetem po francusku).