• Advertisement

Certyfikaty. Co to takiego? Co z tym zrobić?

Wszystkie teoretyczne zagadnienia związane ze strukturą oprogramowania.

Postby nemo333 » 24 Dec 2010, o 08:33

Witam.
Często na forum pojawia się pojęcie certyfikaty. Jest kilka znaczeń tego terminu, omówię tutaj je ponieważ często na forum widzę że są one mylone.

Certyfikat występujący przy pojęciach Simlocka. Tutaj zacytuje post amrasa666 który bardzo ładnie opisuje całość tego terminu. Od siebie dodam że przy uszkodzeniu tych certyfikatów stosuje się przeliczanie ASK na RPL
amras666 wrote:Certyfikaty w telefonach firmy Nokia to wewnętrzny system zabezpieczeń wprowadzony przez producenta w celu uniemożliwienia zmiany oprogramowania na nieautoryzowane/zdjęcie simlocka/podmianę imei. Telefon w takim wypadku automatycznie się wyłącza, nie łączy się z siecią, lub restaruje co minutę. Kiedyś to były FAID w DCT3, trzeba je było podmieniać żeby dało się uruchomić modyfikowane oprogramowanie.

Uszkodzić się mogą przy nieudanych próbach zdjęcia simlocka (np. użycie bb5 unlockera by dejan na niewspieranych telefonach), próbach zmiany imei (nie wiem jak to wygląda w bb5 ale w dct3 było bardzo proste, za to już w dct4 długo było niemożliwe), w skrajnych - powtarzam SKRAJNYCH - przypadkach podczas wgrywania oprogramowania za pomocą NSU - o przypadkach z phoenixem nie słyszałem pewnie dlatego że jego userzy są bardziej doświadczeni i z reguły (jestem wyjątkiem) wiedzą co robią.

Certyfikat uwierzytelnienia w telefonach S40
. Certyfikaty które pełnią role podobną do certyfikatów symbianowych.
Przy podpisanej aplikacji JAVA i posiadaniu zgodnego certyfikatu na telefonie jest możliwe dodanie aplikacjom JAVA dodatkowych praw takich jak odczyt i zapis danych w pamięci telefonu i karcie pamięci, dostęp do połączeń internetowych, telefonicznych lub SMS.
Znajdują się one na dysku C: telefonu, dokłada ścieżka do nich: C:\Hiddenfolder\Certificates
Najczęściej po flashowaniu z opcją Factory Set w programie JAF są nie wgrywane od nowa. W takim przypadku przy próbie pobrania aplikacji z podpisem którego nie będzie w telefonie dostaniemy jedynie komunikat "Brak certyfikatu w telefonie lub na SIM" Należy wtedy wgrać paczkę z certyfikatami od Nokii 3110c. Jeśli to nie pomoże to jedynym wyjściem jest wgranie softu przez Refubrish programem Phoenix.

Certyfikat aplikacji w Symbianie-Jest to podpis aplikacji składający się z plików cer oraz key(czasami też hasła) W założeniu autorów miał on zabezpieczać przed instalacją nieautoryzowanego oprogramowania, miał być także dobrą osłoną antywirusową. Te certyfikaty na początku wydawała jedynie nokia zaufanym producentom oprogramowania. W rzeczywistości metoda stała się utrudnieniem dla użytkowników którzy nie mogli zainstalować darmowych aplikacji od autorów którzy nie mieli pieniędzy na zakup certyfikatu developera od nokii.
Zabezpieczenie okazało się nieskuteczne ponieważ została znaleziona metoda na ominięcie certyfikatów przez zmodyfikowanie pliku installserver.exe. Pojawiły się też strony oraz osoby które wyrabiały certyfikaty i telefon akceptował instalacje takich programów

Wszelkie, uwagi, sugestie zmian, poprawki w opisach będą mile widziane ;)
Jeśli chcesz skopiować to gdziekolwiek, zapytaj najpierw o moją zgode
Last edited by nemo333 on 19 Feb 2011, o 02:47, edited 3 times in total.
Moje sprawne telefony: :E SE Live With Walkman, K800, P910, K550, HTC Vox, Nokia 3310, 3510i, 6610, 6610i, 6230, 1208, C5, N73, 6630, Motorola C115, Siemens SX1
Było: Wieeeele!

Powiedzieć komuś: idiota! – to nie obelga, lecz diagnoza.
-Julian Tuwim

Za ten post nemo333 otrzymał/a punkty reputacji.
nemo333 Male
Sponsor

Telefon: Live with Walkman||K800
Operator: -----

Online: 142d 22h 27m 10s
Reputation point: 3023
Warnings: 2/3
    Windows XP Firefox

Post by adam111 » 27 kwi 2009, o 00:00

BoTs RoX! :D
adam111 Mężczyzna
Oddajcie mi cześć!