Co nowego wniesie Android 4.2?

Najnowsze doniesienia z branży GSM, recenzje nowości aplikacji i gier.

Post by bombel201 » 7 Oct 2012, o 22:53

Image

Wszystkie doniesienia wskazują na to, że już wkrótce pojawi się nowa wersja Androida, oznaczona jako 4.2. Pojawiły się przecieki wskazujące nowości, wśród których znalazły się m.in. wydłużenie czasu pracy na baterii oraz łatwiejsze dostosowanie wyglądu systemu.

Informacje pochodzą od źródła, które wcześniej zapowiedziało Nexusa od LG. Udowadnianie rzetelności na podstawie jeszcze niezweryfikowanej plotki nie jest najlepszą praktyką, ale w międzyczasie inne osoby również potwierdziły istnienie brata Optimusa G. Na razie to musi wystarczyć.

Urządzenia z serii Nexus

Z nowym Androidem ma ulec zmianie proces uznawania produktu jako Nexusa. Każdy producent będzie mógł wyprodukować sprzęt z tej serii, o ile spełni stawiane wymagania.Te są na razie tajemnicą, chociaż mówi się o zarezerwowaniu 64 MB zabezpieczonej pamięci na streamowanie multimediów, łączności NFC oraz oczywiście czystym Androidzie.

Zabezpieczona pamięć pozwoli na podpisanie umów z wieloma dostawcami treści, którzy w świecie zielonego robocika obawiają się przede wszystkim piractwa. Gigant z Mountain View chce postawić na lepszy dostęp do multimediów, a także gier, które mają być na wyłączność dla Nexusów. Brzmi zachęcająco.

To Google rzekomo ma się zajmować aktualizowaniem oprogramowania. W praktyce to będzie trudne, zwłaszcza jeśli wielu producentów zdecyduje się na wypuszczenie własnego Nexusa.

Image

Urządzenie już nawet nie będzie musiało mieć w nazwie “Nexus” – będzie to działało na zasadzie certyfikatu, więc prawdopodobnie powstanie znak, który znajdzie się na obudowie telefonu.

Potencjał w tej decyzji jest ogromny, o ile seria Nexus nie straci na jakości. Google, co zrozumiałe, chce rozpowszechnić swoją markę, ale przy tym wszystkim musi bardzo uważać na jej zepsucie.

Customization Center

Innymi słowy, centrum zarządzania urządzeniem dla każdego. Customization Center ma gromadzić w jednym miejscu wszystkie podstawowe modyfikacje interfejsu: tapety, dzwonki, launchery, paczki językowe etc. Trzeba przyznać, że do tej pory dotarcie do każdej z tych rzeczy wymagało więcej pracy niż powinno. Ucieszy to zwłaszcza mniej zaawansowanych użytkowników.

Najciekawszą częścią jest wprowadzenie skórek, które od razu zmieniają wygląd całego systemu, nawet ikonek. Podobne rozwiązania były już używane w HTC Sense i nieoficjalnych ROM-ach, np. Cyanogen oraz MIUI. I tak samo jak w wymienionych przypadkach, Customization Center będzie otwarty na zewnętrznych deweloperów. Zapowiada się znakomicie.

Ale siłą tego pomysłu może być pomoc producentom. Jeśli mogliby oni ograniczyć swoją nakładkę do skórki w Customization Center, oznaczałoby to rewolucję. Pod maską bezproblemowo przebiegałyby aktualizacje Androida, a producent w swoim czasie usprawniałby swoją nakładkę, niesięgającą zbyt głęboko w system. Problem jest taki, że producenci właśnie sięgają i chcą sięgać głęboko, a bez dobrego powodu tego nie zmienią.

Dlatego rozwiązanie problemu aktualizacji pewnie pozostanie w sferze marzeń, ale nowy Android może nas do niego znacznie przybliżyć.

Image

Project Roadrunner

Nazwa przedsięwzięcia moim zdaniem jest nietrafiona, bo pierwsze skojarzenie to… Struś Pędziwiatr. A nie chodzi tutaj o szybkość działania systemu, tylko o optymalizację wykorzystania baterii. Nie wiadomo jak Google chce osiągnąć swój cel, skoro najbardziej energii pobiera ekran, ale na myśl przychodzi lepsze wykorzystanie wielu rdzeni.

To usprawnienie brzmi dziwnie, ale pasuje jako kolejny krok po Project Butter. Poza tym, optymalizacji wykorzystania baterii nigdy za wiele!

Aktualizacja: Google Now, Google Play oraz odtwarzacza wideo

Ostatni z nich jest zagadką – mówi się jedynie o nowym API oraz wykorzystaniu wspomnianego streamowania multimediów.

Ulepszenie Google Now jest oczywiste. Taki produkt ciągle będzie rozwijany, podobnie jak Apple wprowadziło nowe funkcje do Siri w iOS 6. Bez niespodzianki, usługa ma rozumieć lepiej i wiedzieć więcej.

Jedyne konkrety wymieniono w aktualizacji Google Play:

spersonalizowane wyszukiwanie;
kampanie promocyjne zintegrowane z paskiem powiadomień – moim zdaniem wątpliwy zabieg, jako że Google ostatnio zabroniło deweloperom inwazyjnych reklam;
więcej opcji płatności;
łatwiejsze mikropłatności.

Image

Podsumowanie

To pierwszy przeciek, który zdradza szczegóły nowego Androida. Do tej pory mówiło się tylko o jego nazwie, czyli Key Lime Pie, która i tak wynikała raczej z logicznego myślenia niż rzeczywistych informacji.

Wiele razy przewija się temat streamowania multimediów, co nie byłoby ogromnym zaskoczeniem. Problem w tym, że taka usługa pewnie pojawi się w Polsce z opóźnieniem. Project Roadrunner oraz Customization Center brzmią wspaniale. Oby nie za dobrze, żeby były prawdziwe.

Pozostaje jeszcze nowe podejście do Nexusów. Potencjalnie nowe podejście ma ogromną szansę na rozpowszechnienie idei czystego Androida, co zawsze ceniłem. Jednak w Google interesie leży zadbanie o prawidłowy rozwój tego programu, bo ostatnie czego chcemy to fragmentacja linii Nexus

Źródło:
komorkomania.pl
Image
bombel201 Male
TEN OKRUTNY xD
Sponsor

Telefon: LG G6
Soft: 7.0 Nougat
Operator: Play

Online: 104d 17h 43m 53s
Reputation point: 4150
    Windows XP Firefox

Post by adam111 » 27 kwi 2009, o 00:00

BoTs RoX! :D
adam111 Mężczyzna
Oddajcie mi cześć!
50%

Telefon: Nokia 3110c
Soft: v. 05.50
Operator: -----

Online:
    Ubuntu  Firefox

Post by ZiomalMarcin » 7 Oct 2012, o 23:05

Czyli pozostaje czekać na CM11. :)
ZiomalMarcin Male
Show must go on!
Junior Admin

Telefon: Galaxy A55 5G
Soft: Android 14
Operator: Heyah

Online: 201d 12h 48m 12s
Reputation point: 6384
    Windows 7 Chrome

Post by jonny » 7 Oct 2012, o 23:09

CM10 jest na razie w wersjach nightly, AOKP na JB też dopiero raczkuje, a tu już Android 4.2. :hmm:
Przeczytaj przed napisaniem posta w Downloadzie! :arrow: regulamin-dzialu-download-vt577.htm
Rekrutacja do grupy uploader ciągle trwa! Sprawdź czy spełniasz wymagania :arrow: zasady-rekrutacji-do-forumowych-grup-vt3498.htm#p16645

Copy.com, czyli (nie tylko) mój reflink daje Ci dodatkowe 5 GB przestrzeni na dane w chmurze.
10 GB na start to chyba dobra oferta. https://copy.com?r=TnISVv
jonny Male
Spam Killer
Uploader Mod

Telefon: iPhone 7 128GB Black
Operator: Mobile Vikings

Online: 152d 14h 13m 59s
Reputation point: 6311
    Linux Chrome

Post by nemo333 » 7 Oct 2012, o 23:31

i tak jeszcze minie kilka miesięcy aż zaprezentują, przecie JB ma dopiero 4 miesiące a wcześniej conajmniej rok musiał mieć system żeby zaprezentowali następcę(nie licząc chyba serii 1.x, tam w rok wyszły 4 wersje jeśli dobrze pamiętam)
JB dostało oficjalnie tylko kilka urządzeń które można policzyć na palcach rąk, nieoficjalne porty też nie są w większości nadające się do codziennego użytku a co tu mówić o nowym systemie ;x

Co do ustawień nakładek to jest to w 100% wykonalne, przecież motywy do Theme Chosera czasem są bardziej zaawansowane od nakładek producenta. Dla producentów to nie problem zrobić to wszystko wyłączalne. Już w ICSie można było wyłączyć niektóre aplikacje których nie używamy jak mamy np ich zastępce. Na bazie tego i theme chosera przełączać między wyglądem i aplikacjami Google a nakładkami producenta. Ale trzeba po prostu mieć chęć to zrobić.
Image
nemo333 Male
fb.com/nemowaKK
Sponsor

Telefon: Oppo Reno 6 Pro, oraz 400 innych w kolekcji
Soft: Android 13
Operator: Orange

Online: 450d 11h 7m
Reputation point: 6525
    Windows 7 Chrome

Post by jonny » 8 Oct 2012, o 00:06

nemo333 wrote: tak jeszcze minie kilka miesięcy aż zaprezentują, przecie JB ma dopiero 4 miesiące a wcześniej conajmniej rok musiał mieć system żeby zaprezentowali następcę

Musiał, ale kto powiedział, że w tym wypadku również tak musi być? Zawsze z nowym urządzeniem typu Nexus Google pokazywało również nową wersję Androida i w tym przypadku właśnie niedługo pokażą nowego Nexusa czy tam nawet kilka, to już mało istotne :) Zobaczymy.

BTW, skoro tak czasami lubisz wytykać błędy innych...
nemo333 wrote:conajmniej

Co najmniej, jak już.
nemo333 wrote:np

"np.", jak już.
;P
Przeczytaj przed napisaniem posta w Downloadzie! :arrow: regulamin-dzialu-download-vt577.htm
Rekrutacja do grupy uploader ciągle trwa! Sprawdź czy spełniasz wymagania :arrow: zasady-rekrutacji-do-forumowych-grup-vt3498.htm#p16645

Copy.com, czyli (nie tylko) mój reflink daje Ci dodatkowe 5 GB przestrzeni na dane w chmurze.
jonny Male
Spam Killer
Uploader Mod

Linux Chrome

Post by Help3r » 8 Oct 2012, o 14:05

jonny wrote:CM10 jest na razie w wersjach nightly, AOKP na JB też dopiero raczkuje, a tu już Android 4.2. :hmm:

W wersji nightly albo dobrej ale unofficial. AOKP jest badziewne na JB. Przynajmniej tyle mogę powiedzieć po korzystaniu z obydwóch na a73(AllWiner A10)
Help3r Male
WorldGSM.net
Friend

Telefon: Lumia 532 & Nokia 5230
Soft: 8.1u2 & Port C6@v41

Online: 25d 7h 35m 12s
Reputation point: 688
    Windows 7 Firefox

Post by Vipe » 8 Oct 2012, o 14:18

Help3r wrote: dobrej

Jakiej? lol
Help3r wrote:unofficial

Aha, a wiesz, że unofficial są kompilowane ze źródeł "ofichalnych"?
Image
Rockboxed iPod 5.5G + Sennheiser CX280 <3

Vipe otrzymał za ten post 2 punkty reputacji od 1 użytkowników:
+Help3r.
Vipe Male
Friend

Telefon: Dżijo
Soft: Jellaxy cm10

Online: 175d 22h 18m 24s
Reputation point: 1244
    Windows 8 Chrome

Post by jonny » 8 Oct 2012, o 16:28

Help3r wrote:W wersji nightly albo dobrej ale unofficial.

Jak już Viperer napisał, wersje nieoficjalne i tak korzystają z kodu CM, więc WTF? :) Poza tym źle zrozumiałeś. CM10 jest w wersji nightly, ale nie oznacza to, że jest zły, wręcz przeciwnie, jest stabilny, nie ma zbyt wielu błędów, a przynajmniej ja takich przez dobrych kilka tygodni nie doświadczyłem.
Help3r wrote:AOKP jest badziewne na JB.

Najnowszy build 4 daje radę. Ale to już nie to samo tempo nowości i poprawek, co przy ICS.

jonny Male
Spam Killer
Uploader Mod

Linux Chrome

Post by Help3r » 8 Oct 2012, o 18:52

jonny wrote:Najnowszy build 4 daje radę. Ale to już nie to samo tempo nowości i poprawek, co przy ICS.

Zawsze wolałem CM od AOKP. Czy to na Xperii czy to na a73.

jonny wrote:Jak już Viperer napisał, wersje nieoficjalne i tak korzystają z kodu CM, więc WTF? :) Poza tym źle zrozumiałeś. CM10 jest w wersji nightly, ale nie oznacza to, że jest zły, wręcz przeciwnie, jest stabilny, nie ma zbyt wielu błędów, a przynajmniej ja takich przez dobrych kilka tygodni nie doświadczyłem.

Faktycznie trochę źle się zrozumieliśmy ;) Przepraszam za pomyłkę :)

[ Dodano: 8 paź 2012, o 18:52 ]
Viperer wrote:Jakiej? lol

Stabilnej miałem na myśli ^^

Viperer wrote:Aha, a wiesz, że unofficial są kompilowane ze źródeł "ofichalnych"?

Teraz już wiem :P
Help3r Male
WorldGSM.net
Friend

Telefon: Lumia 532 & Nokia 5230
Soft: 8.1u2 & Port C6@v41

Online: 25d 7h 35m 12s
Reputation point: 688
    Windows Vista Firefox

Post by Vipe » 8 Oct 2012, o 19:10

Help3r wrote:Stabilnej miałem na myśli ^^

Code: Select all
Please Login or Register, to see this Content

AOKP według mnie jest lepszy od CM, ale ma brzydkie togglesy w pasku notyfikacji :DD
Szkoda, że te aktualizacje są tak rzadko..
Swoją drogą czemu do cm10/11 dają mniej ficzerów niż to było w cm7? Takie mam wrażenie przynajmniej.
Image
Vipe Male
Friend

Windows 8 Chrome

Post by mc9 » 8 Oct 2012, o 19:22

CM jest optymilizowany,a ja spadku ficzerow z cm9.1 na cm10 fxp140 nie odczulem,ba,nawed dodali radio.
Xperia Ray : Full Stock,No-rooted,blocked bootloader
Xperia Mini Pro : MIUI 2.7.14 chyba xd,Overclocked : 1,8Ghz,root,unlock bootloadera :P

Android najgorszy .___.
mc9 Male
Zostawcie Androida w spokoju
70%

Telefon: nokia c3
Soft: euro-b1 8.70

Online: 5d 23h 46m 11s
Reputation point: 7
    Symbian Opera

Post by Vipe » 8 Oct 2012, o 19:55

Tak, i popup wiadomości, a nawet wbudowany stoper.
Ale chodziło mi o fakt, że cm7 ma więcej ustawień personalizacji (nawet takich jak pasek stanu na dole..)
Image
Vipe Male
Friend

Windows 8 Chrome

Return to Nowości & Ciekawostki