![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Strefa Linux Phones » Tutoriale & Triki » [LIN] Tutoriale |
Previous topic | Next topic Page 1 of 1 [ 4 posts ] |
Print view |
Write comments | Post new topic |
[N900] Community SSU |
---|
![]() |
21 Dec 2021, o 16:58 |
Wunder Wungiel ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witam!
W tym tutorialu przedstawię procedurę wgrywania aktualizacji noszącej nazwę CSSU (Community SSU). CSSU to kontynuacja martwego SSU. Jak podaje strona wiki.maemo.org: Quote: SSU to termin używany wcześniej przez firmę Nokia w odniesieniu do bezprzewodowych aktualizacji oprogramowania Maemo (od wersji Maemo 5 powszechnie sprzedawanych jako Maemo Update). CSSU - jest to kontynuacja tego systemu, jednak tworzona przez społeczność maemo.org. Grzechem jest nie skorzystania z tej genialnej rzeczy, gdy się ma sprawną N900! ![]() OSTRZEŻENIA - Wszystko wykonujecie na własną odpowiedzialność. Nieodpowiednie postępowanie może doprowadzić do ubicia telefonu i konieczności flashowania z utratą danych! - Nie ma możliwości odinstalowania poprawki! 1. Na początku musimy zdecydować się na wersję CSSU. Do wyboru mamy dwie, Stable i Testing. Pierwsza zapewni nam najstabilniejsze poprawki (ale mniejszą ich ilość). Testing zawiera za to więcej funkcji i ulepszeń (ale jest mniej stabilny). Ja korzystam z Testing i nie zauważyłem błędów. 2. Jeśli jeszcze nie mamy zainstalowanej wersji PR 1.3/1.3.1 systemu Maemo 5 - MUSIMY to zrobić. 3. Odbuduwujemy martwe repozytoria Nokii. Jak to zrobić? 1) Na Nokii N900 we wbudowanej przeglądarce wchodzimy w adres http://maemo.cloud-7.de/maemo5/et_al/HA ... ll.install 2) Potwierdzamy wszystko we wszystkich oknach dialogowych. 4. Otwieramy stronę https://wiki.maemo.org/Community_SSU we wbudowanej przeglądarce N900. Klikamy w obrazek na górze strony z nazwą wersji CSSU, którą chcemy. 5. Uruchomi się menedżer aplikacji Hildon (HAM). WSZYSTKO potwierdzamy. 6. Po zakończonej instalacji uruchomi się okno dialogowe konsoli. Wchodzimy w menu otwartych aplikacji, zamykamy HAM, wracamy do nowo otwartej konsoli i klikamy dwa razy enter. 7. Po zakończeniu HAM się znowu otworzy i przedstawi możliwość zainstalowania nowej aktualizacji "Maemo 5 Community SSU". Oczywiście instalujemy. 8. Urządzenie uruchomi się ponownie, po tym procesie mamy Community SSU na naszej Nokii N900! Jedna z funkcji to np. autoobracanie ekranu w aplikacjach. Mam nadzieję, że to się przyda. Naprawdę warto! Pozdrawiam ![]() |
Last post |
![]() |
![]() |
22 Jan 2022, o 17:08 |
GarfieldWithNokia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
apropo jak sprawdzic czy mam prawidlowa wersje maemo wgrana?
ps. sory za brak polskich liter, bo siedze wlasnie na N900 [ Dodano: 22 sty 2022, o 16:08 ] ok wyguglowalem i wyszlo, ze mam odpowiednia wersje |
![]() |
![]() |
22 Jan 2022, o 17:16 |
Wunder Wungiel ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Możesz zawsze zrobić upgrade do PR 1.3.1
[ Dodano: 22 sty 2022, o 16:16 ] CSSU działa? |
![]() |
![]() |
22 Jan 2022, o 17:28 |
GarfieldWithNokia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
instaluję właśnie
[ Dodano: 22 sty 2022, o 16:28 ] zainstalowane |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Page 1 of 1 [ 4 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests |
Board index » Strefa Linux Phones » Tutoriale & Triki » [LIN] Tutoriale |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)