![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Strefa Główna » Artykuły & Poradniki » Zmiana oprogramowania |
Previous topic | Next topic Page 1 of 9 [ 133 posts ] Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 9 Next |
Print view |
Write comments | Post new topic |
Crossflashing - wgrywanie oprogramowania z innego modelu. |
---|
![]() |
14 Jun 2009, o 20:14 |
tosiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Rozpiska crossflashera: lista współpracujących softów!
Crossflashing - wgrywanie oprogramowania z innego modelu. Zaczynamy od tego, że potrzebujemy dwóch programów, oczywiście działających:
Oraz paczek z oprogramowaniem które chcemy wgrać jak i naszym aktualnym, które posiadamy w telefonie. Zaczynamy od sprawdzenia naszego aktualnego softu np. poprzez wpisanie w telefonie *#0000#, i odczytania zawartości typu: Quote: Nokia 3500c V 07.21 05-11-08 RM-272 (c) Nokia. ![]() Pierwsza linijka to model naszego telefonu, druga to wersja softu, trzecia to jego data, czwarta numerek kodowy telefonu Interesuje nas druga jak i czwarta, zapisujemy je sobie Teraz po ściągnięciu odpowiednich paczek od innego telefonu i ich zainstalowaniu, możemy podłączyć telefon i włączyć JAF -a, przechodzimy do zakładki BB5, w sekcji Flash Settings: zaznaczamy opcje: -Downgrade -Factory Set Wyżej będą nas interesować przyciski: MCU, PPM, CNT Klikamy najpierw MCU i wybieramy plik z rozszerzeniem .mcusw znajdujący się w katalogu: Quote: C:\Program Files\Nokia\Phoenix\Products\RM-XXX Gdzie XXX to numerek kodowy telefonu od jakiego chcemy wgrać soft, plik będzie miał nazwę: Quote: rmXXX__YY.YY.mcusw Gdzie XXX to numerek kodowy telefonu od jakiego chcemy wgrać soft, a YY to wersja tego softu Analogicznie przechodzimy do przycisku: PPM, wybieramy tym razem plik z rozszerzeniem: .ppm, interesuje nas konkretnie: .ppm_b, nazwa pliku jak wyżej Ostatni przycisk to: CNT, szukamy pliku z rozszerzeniem: .image, zalecam: .image_b Nie pozostaje nam nic innego jak kliknąć Flash ![]() I czekamy aż pojawią się dwa napisy: Done! Done! ![]() Ratowanie telefonu Tutaj potrzebny nam będzie soft który odczytaliśmy na początku, ta sama wersja i do tego telefonu co odczytaliśmy ! Wgrywamy ten soft za pomocą Phoenixa w trybie Dead USB, ot tyle i możemy dalej kombinować z podmienianiem softu od innych modeli ![]() Powrót do oryginalnego softu Zgodnie z instrukcja wgrywania od innego modelu wgrywamy po prostu od naszego ![]() Kopiujta co chceta, ale napiszta że autorem nie jesteśta, i mnie te chonory dajcie i zapiszcie iż tosiek autorem jest... Róbta co tu zawarte na własna odpowiedzialność i na własnych telefonach, nie rodziców ni znajomych [ Komentarz dodany przez: Filip: 2009-06-15, 10:12 ] radzę przed tym zabiegiem wykonać kopie PM |
Last edited by tosiek on 14 Jun 2009, o 21:05, edited 2 times in total. |
Last post |
![]() |
![]() |
15 Jun 2009, o 20:21 |
_NeedSpeed_ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a mi coś nie wychodzi, bo jak klikam na te przyciski [MCU], [PPM] i [CNT] to się w logu wyświetla tylko to:
Quote: Detected P-KEY: 9000BC7D P-key nokia module version 01.02 Init usb communication... Reading... Failed! Aborting! Zamiast okienka z wyborem odpowiednich plików. Pomóżcie! |
![]() |
![]() |
15 Jun 2009, o 21:03 |
adrian-93 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a masz zainstalowane paczki z takim softem jaki jest obecnie w tel??
|
![]() |
![]() |
15 Jun 2009, o 21:05 |
pawelooss ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A zaznaczasz Manual Flash?
|
![]() |
![]() |
15 Jun 2009, o 21:22 |
Dziękuję! Sprawa rozwiązana.
P.S. Ale na screenie nic takiego nie było... ![]() |
![]() |
![]() |
15 Jun 2009, o 21:32 |
minac ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A jak zrobic kopie PM?
|
![]() |
![]() |
15 Jun 2009, o 21:36 |
Pein ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
15 Jun 2009, o 22:51 |
pawelooss ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Lub zaznaczyć "Read PM" i kliknąć "SERVICE" - powinno dać ten sam efekt.
|
![]() |
![]() |
15 Jun 2009, o 23:12 |
Whiteman0 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
I co zrobił ktoś crossflasha?
![]() [ Komentarz dodany przez: boczek: 2009-06-16, 13:11 ] No ja tak naprzykładowo ![]() |
![]() |
![]() |
16 Jun 2009, o 01:40 |
Repo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja jak bede miał czas, to jutro się wezme za mojego 6300
![]() |
![]() |
![]() |
16 Jun 2009, o 12:09 |
minac ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
soft od 6300 i 5610 nie działa w 5300
![]() [ Komentarz dodany przez: pawelooss: 2009-06-16, 12:14 ] Takie ekscesy proszę pisać tu. ![]() |
![]() |
![]() |
16 Jun 2009, o 17:33 |
A ja mam pytanie czy jak ktoś ma softa 7.21 3110c, to jakby chcial wgrac 7.21 od 3500c to musi zaznaczac opcję Downgrade
|
![]() |
![]() |
16 Jun 2009, o 17:54 |
Quote: A ja mam pytanie czy jak ktoś ma softa 7.21 3110c, to jakby chcial wgrac 7.21 od 3500c to musi zaznaczac opcję Downgrade Spróbuj najpierw za pomocą Phoenixa wgrać w trybie Refurbish (pakiety wybierasz w options), jak się wgra to oznacza że nie trzeba downgrade, jesli wypluje że soft jest starszy do wracasz do downgrade z JAf-EM |
![]() |
![]() |
16 Jun 2009, o 18:09 |
Ok, jakoś bardziej ufam Phoenix'owi
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
16 Jun 2009, o 18:13 |
Quote: Ok, jakoś bardziej ufam Phoenix'owi ![]() ![]() W początkowej fazie, zanim cokolwiek się może stać z telefonem (zanim telefon przejdzie w stan flashowania) |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 9 Next Page 1 of 9 [ 133 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests |
Board index » Strefa Główna » Artykuły & Poradniki » Zmiana oprogramowania |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)