![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Ogłoszenie |
---|
Board index » Strefa Główna » Dyskusje o telefonach » Sondaże użytkowe |
Previous topic | Next topic Page 1 of 1 [ 13 posts ] |
Print view |
Write comments | Post new topic |
Dlaczego upadek telefonu powoduje uszkodzenie oprogramowania? |
---|
![]() |
1 Nov 2010, o 17:37 |
oskarlada ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witam!
Mam podchwytliwe pytanie. Czesto zdarza sie tak ze telefon po upadku ma uwalonego softa, dlaczego tak jest nawet gdy nie zostana uszkodzone zadne podzespoly, zdarzylo mi sie to z kilkoma telefonami, wyladowaly w komisie gsm w celu wgrania nowego softa, po reinstalce chodzily jak wczesniej. Nikt nie potrafi mi odpowiedziec na to pytanie ![]() pytanie nie tyczy sie tylko telefonow z platworma S60, ale takze s30 oraz s40 |
Last post |
![]() |
![]() |
1 Nov 2010, o 19:32 |
Tomi1134 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przy upadku może się coś rozłączyć, jakieś spięcie czy coś. Albo nokia w każdym telu montuje czujnik wstrząsów
![]() Mojemu tacie kiedyś upadła 3110c z rozsądnej wysokości (kilka metrów) i wyskoczył komunikat by wpisać kod zabezpieczeń ![]() |
![]() |
![]() |
1 Nov 2010, o 21:21 |
Obeebok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A czemu stare telewizory można było naprawiać pięścią?
|
![]() |
![]() |
1 Nov 2010, o 23:43 |
oskarlada ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Obeebok wrote: A czemu stare telewizory można było naprawiać pięścią? nie porownujmy noki do telewizorow Rubina :p bo je sie naprawialo uderzeniem a nokia sie sypie po upadku |
![]() |
![]() |
7 Dec 2010, o 20:44 |
Leniek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zobacz co sie dzieje z fonem jak upada...
http://www.youtube.com/watch?v=OSK7bg0efT8 |
![]() |
![]() |
8 Dec 2010, o 16:14 |
adrian-93 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
oskarlada wrote: Obeebok wrote: A czemu stare telewizory można było naprawiać pięścią? nie porownujmy noki do telewizorow Rubina :p bo je sie naprawialo uderzeniem a nokia sie sypie po upadku Nokia produkowała kiedyś jakiś sprzęt RTV/AGD i właśnie nie jestem pewnie czy nie telewizory, więc może mieć to coś wspólnego:D |
![]() |
![]() |
8 Dec 2010, o 17:25 |
piotrekmichalski ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Na wyjaśnienie sposób jest prosty. Telefony są lutowane, to po pierwsze. Chwilowy zimny lut poprzez dosłownie chwilowe wygięcie płyty głównej i brak styku ścieżki może powodować uszkodzenie danych. Inna wersja, ale chodzi o to samo, iż zbyt szybkie wyłączenie telefonu to powoduje. O ile wyłączanie z baterii jeszcze nie jest zabójstwem (prąd w układzie jest jeszcze kilkadziesiąt milisekund dzięki kondensatorom) i telefon może dać sygnał SYSTEM HALT o tyle przy braku nagłym prądu na MCU dane zostają uszkodzone. (dzięki buforowaniu zapisu można to trochę ominąć)
|
![]() |
![]() |
8 Dec 2010, o 20:45 |
_NeedSpeed_ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
adrian-93 wrote: Nokia produkowała kiedyś jakiś sprzęt RTV/AGD i właśnie nie jestem pewnie czy nie telewizory, więc może mieć to coś wspólnego:D Kiedyś nokia trudniła się wyrobami gumowymi (gumiaki itp.) a i z przemysłem drzewnym coś mi się obiło o uszy. Nie wiem czy firma oponiarska Nokian jest jest z Nokią jakoś powiązana ![]() |
Last edited by _NeedSpeed_ on 8 Dec 2010, o 21:39, edited 2 times in total. |
![]() |
![]() |
8 Dec 2010, o 20:52 |
Remix ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
_NeedSpeed_ wrote: Kiedyś nokia trudniła się wyrobami gumowymi (gumiaki itp.) Nie wiem czy firma oponiarska Nokian jest jest z Nokią jakoś powiązana ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
9 Dec 2010, o 17:35 |
piotrekmichalski ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Co do Nokian, już wyjaśniam. Kiedyś nokia produkowała TYLKO wyżej pokazane gumiaki, i była to firma państwowa. Zaczęli robić fony, ale przemienili się w firmę prywatną, Nokian pojawiło się niedawno jako znowu firma państwowa produkująca opony (Nokian tyres)
[ Dodano: 9 gru 2010, o 16:35 ] Co do Nokian, już wyjaśniam. Kiedyś nokia produkowała TYLKO wyżej pokazane gumiaki, i była to firma państwowa. Zaczęli robić fony, ale przemienili się w firmę prywatną, Nokian pojawiło się niedawno jako znowu firma państwowa produkująca opony (Nokian tyres) |
![]() |
![]() |
11 Dec 2010, o 03:17 |
nemo333 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
_NeedSpeed_ wrote: Nie wiem czy firma oponiarska Nokian jest jest z Nokią jakoś powiązana jest ![]() Kolega mojego dziadka ma telewizor nokia ![]() |
![]() |
![]() |
11 Dec 2010, o 23:07 |
1st ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a ja do tej pory mam monitor nokia.... ma już chyba 10 lat, jakość obrazu miodzio. Chociaż mało go już teraz używam, ale żal mi go sprzedawać za 50zł.
|
![]() |
![]() |
11 Dec 2010, o 23:20 |
adrian219 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nokia kiedyś produkowała papier toaletowy.
![]() A co to tematu, sprawa dziwna, lecz to bardzo rzadko się zdarza, żeby tylko zawinił upadek telefonu. Pozdrawiam adrian219 |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Page 1 of 1 [ 13 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests |
Board index » Strefa Główna » Dyskusje o telefonach » Sondaże użytkowe |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)