Register Login

Site RulesFAQSearchContact
PortalBlogWikiChat

Ogłoszenie

Forum NokiaHacking.pl obchodzi swoje 16. urodziny! Image

Previous topic | Next topic
Page 1 of 1 [ 13 posts ]
Print view
Write comments Post new topic

Dlaczego upadek telefonu powoduje uszkodzenie oprogramowania?

Post Dlaczego upadek telefonu powoduje uszkodzenie oprogramowania? 1 Nov 2010, o 17:37

Male - 60%  Posts/Topics211/15  Reputation point 87 
Offline  Profile 
Windows XP Opera
Witam!
Mam podchwytliwe pytanie. Czesto zdarza sie tak ze telefon po upadku ma uwalonego softa, dlaczego tak jest nawet gdy nie zostana uszkodzone zadne podzespoly, zdarzylo mi sie to z kilkoma telefonami, wyladowaly w komisie gsm w celu wgrania nowego softa, po reinstalce chodzily jak wczesniej.
Nikt nie potrafi mi odpowiedziec na to pytanie :P czekam na jakies sensowne odpowiedzi

pytanie nie tyczy sie tylko telefonow z platworma S60, ale takze s30 oraz s40

Last post
Reply with quote 

Post Re: Dlaczego Upadek Powoduje uszkodzenie oprogramowania 1 Nov 2010, o 19:32

Male - Friend  Posts/Topics473/17  Reputation point 1117 
Offline  Profile 
Windows XP Chrome
Przy upadku może się coś rozłączyć, jakieś spięcie czy coś. Albo nokia w każdym telu montuje czujnik wstrząsów :hihi:
Mojemu tacie kiedyś upadła 3110c z rozsądnej wysokości (kilka metrów) i wyskoczył komunikat by wpisać kod zabezpieczeń :)
Reply with quote 

Post Re: Dlaczego Upadek Powoduje uszkodzenie oprogramowania 1 Nov 2010, o 21:21

Male - Friend  Posts/Topics937/52  Reputation point 762 
Offline  Profile 
Windows XP Firefox
A czemu stare telewizory można było naprawiać pięścią?
Reply with quote 

Post Re: Dlaczego Upadek Powoduje uszkodzenie oprogramowania 1 Nov 2010, o 23:43

Male - 60%  Posts/Topics211/15  Reputation point 87 
Offline  Profile 
Windows XP Opera
Obeebok wrote:

nie porownujmy noki do telewizorow Rubina :p bo je sie naprawialo uderzeniem a nokia sie sypie po upadku
Reply with quote 

Post Re: Dlaczego upadek telefonu powoduje uszkodzenie oprogramowania? 7 Dec 2010, o 20:44

Male - User  Posts/Topics1/0  Reputation point 0 
Offline  Profile 
Windows 7 Opera
Zobacz co sie dzieje z fonem jak upada...
http://www.youtube.com/watch?v=OSK7bg0efT8
Reply with quote 

Post Re: Dlaczego Upadek Powoduje uszkodzenie oprogramowania 8 Dec 2010, o 16:14

Male - Friend  Posts/Topics1145/137  Reputation point 931 
Offline  Profile   
Windows XP Firefox
oskarlada wrote:
Obeebok wrote:

nie porownujmy noki do telewizorow Rubina :p bo je sie naprawialo uderzeniem a nokia sie sypie po upadku

Nokia produkowała kiedyś jakiś sprzęt RTV/AGD i właśnie nie jestem pewnie czy nie telewizory, więc może mieć to coś wspólnego:D
Reply with quote 

Post Re: Dlaczego upadek telefonu powoduje uszkodzenie oprogramowania? 8 Dec 2010, o 17:25

Male - 30%  Posts/Topics78/17  Reputation point 59 
Offline  Profile  WWW   
Windows XP Chrome
Na wyjaśnienie sposób jest prosty. Telefony są lutowane, to po pierwsze. Chwilowy zimny lut poprzez dosłownie chwilowe wygięcie płyty głównej i brak styku ścieżki może powodować uszkodzenie danych. Inna wersja, ale chodzi o to samo, iż zbyt szybkie wyłączenie telefonu to powoduje. O ile wyłączanie z baterii jeszcze nie jest zabójstwem (prąd w układzie jest jeszcze kilkadziesiąt milisekund dzięki kondensatorom) i telefon może dać sygnał SYSTEM HALT o tyle przy braku nagłym prądu na MCU dane zostają uszkodzone. (dzięki buforowaniu zapisu można to trochę ominąć)
Reply with quote 

Post Re: Dlaczego upadek telefonu powoduje uszkodzenie oprogramowania? 8 Dec 2010, o 20:45

Male - Junior Admin  Posts/Topics4927/227  Reputation point 5466 
Offline  Profile   
Windows XP Opera
adrian-93 wrote:
Nokia produkowała kiedyś jakiś sprzęt RTV/AGD i właśnie nie jestem pewnie czy nie telewizory, więc może mieć to coś wspólnego:D

Kiedyś nokia trudniła się wyrobami gumowymi (gumiaki itp.) a i z przemysłem drzewnym coś mi się obiło o uszy. Nie wiem czy firma oponiarska Nokian jest jest z Nokią jakoś powiązana :D A jedynie co widziałem jeszcze od nokii to monitory komputerowe. Dokładną historię firmy możecie na stronie znaleźć.
Last edited by _NeedSpeed_ on 8 Dec 2010, o 21:39, edited 2 times in total.
Reply with quote 

Post Re: Dlaczego upadek telefonu powoduje uszkodzenie oprogramowania? 8 Dec 2010, o 20:52

Male - Friend  Posts/Topics600/77  Reputation point 787 
Offline  Profile 
Windows XP Firefox
Kiedyś nokia trudniła się wyrobami gumowymi (gumiaki itp.) Nie wiem czy firma oponiarska Nokian jest jest z Nokią jakoś powiązana :D A jedynie co widziałem jeszcze od nokii to monitory komputerowe.

:crazy-lol:
Image
Reply with quote 

Post Re: Dlaczego upadek telefonu powoduje uszkodzenie oprogramowania? 9 Dec 2010, o 17:35

Male - 30%  Posts/Topics78/17  Reputation point 59 
Offline  Profile  WWW   
Windows XP Chrome
Co do Nokian, już wyjaśniam. Kiedyś nokia produkowała TYLKO wyżej pokazane gumiaki, i była to firma państwowa. Zaczęli robić fony, ale przemienili się w firmę prywatną, Nokian pojawiło się niedawno jako znowu firma państwowa produkująca opony (Nokian tyres)

[ Dodano: 9 gru 2010, o 16:35 ]
Co do Nokian, już wyjaśniam. Kiedyś nokia produkowała TYLKO wyżej pokazane gumiaki, i była to firma państwowa. Zaczęli robić fony, ale przemienili się w firmę prywatną, Nokian pojawiło się niedawno jako znowu firma państwowa produkująca opony (Nokian tyres)
Reply with quote 

Post Re: Dlaczego upadek telefonu powoduje uszkodzenie oprogramowania? 11 Dec 2010, o 03:17

Male - Sponsor  Posts/Topics9190/98  Reputation point 6525 
Offline  Profile 
Windows XP Firefox
Nie wiem czy firma oponiarska Nokian jest jest z Nokią jakoś powiązana
jest :crazy-lol:
Kolega mojego dziadka ma telewizor nokia :crazy-lol:
Reply with quote 

Post Re: Dlaczego upadek telefonu powoduje uszkodzenie oprogramowania? 11 Dec 2010, o 23:07

Male - 30%  Posts/Topics68/8  Reputation point 78 
Offline  Profile 
Windows XP Chrome
a ja do tej pory mam monitor nokia.... ma już chyba 10 lat, jakość obrazu miodzio. Chociaż mało go już teraz używam, ale żal mi go sprzedawać za 50zł.
Reply with quote 

Post Re: Dlaczego upadek telefonu powoduje uszkodzenie oprogramowania? 11 Dec 2010, o 23:20

Male - HydePark Mod  Posts/Topics3755/345  Reputation point 4123 
Offline  Profile   
Windows 7 Opera
Nokia kiedyś produkowała papier toaletowy. :)

A co to tematu, sprawa dziwna, lecz to bardzo rzadko się zdarza, żeby tylko zawinił upadek telefonu.

Pozdrawiam
adrian219

Reply with quote 

Write comments  Post new topic

Page 1 of 1 [ 13 posts ]
Previous topic | Next topic

Search for

Jump to

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests