![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Strefa Symbian S60 » Pomoc Techniczna » [S60] Hardware |
Previous topic | Next topic Page 1 of 1 [ 13 posts ] |
Print view |
Write comments | Post new topic |
[E51] Dolny klawisz nawigacyjny zaczął słabiej działać. |
---|
![]() |
31 Aug 2009, o 21:00 |
pawelooss ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witam!
Czyżby przyszła kolej na mnie? Mam nadzieję, że nie. ![]() Otóż do dnia wczorajszego było wszystko w porządku. Dziś chodząc po internecie zauważyłem, że klawisz "w dół" zauważalnie gorzej działa. Mianowicie mam wrażenie jakby był wciśnięty, wyrobiony, taki tępy - coś zupełnie odwrotnego do usterki, w której ciężko byłoby go wciskać. Jakby to fachowo opisać? Chyba tak, że obniżył mu się skok. ![]() Co dziwniejsze, po zostawieniu telefonu w spokoju na 4 godziny, znów zaczął lepiej działać, choć już nie tak dobrze jak poprzednio - oceniałbym to na 80% sprawności. Boję się, że taka sytuacja może powracać i stan może się pogarszać. Fakt faktem ze wszystkich klawiszy telefonu ten wykorzystuję najczęściej. Co więc proponujecie mi, bym zrobił? Od razu mówię, że mam gwarancję i nie chciałbym się jej pozbywać poprzez rozkręcanie telefonu i wyrabianie śrubek, bo nie jest JESZCZE tak najgorzej. Z drugiej strony nie chce mi się też czekać 2 tygodnie na powrót telefonu z serwisu z najnowszym, niełamliwym softem 400. ![]() Pozdrawiam, pawelooss |
Last post |
![]() |
![]() |
31 Aug 2009, o 21:03 |
ZiomalMarcin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Poszła blaszka która się wciska i powoduje przepływ prądu po stykach danego klawisza
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
31 Aug 2009, o 21:18 |
adrian219 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ZiomalMarcin, możliwe ale może się nie złamało tylko wygieła
![]() Rozkręcił bym fona i trochę pokombinował ale można powiedzieć, że teoria Ziomala jest prawdziwa ale nie zaszkodzi samemu sprawdzić ![]() Czekaj jeszcze na JimmyBlacka :F On ci wszystko powie - spec ![]() Pozdro [ Komentarz dodany przez: Filip: 2009-08-31, 21:20 ] Od razu mówię, że mam gwarancję i nie chciałbym się jej pozbywać poprzez rozkręcanie telefonu i wyrabianie śrubek Cytując moją nauczycielkę majcy "Pierwsza klasa kłania się do ziemi" [ Komentarz dodany przez: Filip: 2009-08-31, 21:20 ] czytanie to nic trudnego ![]() [ Komentarz dodany przez: Adrian: 2009-08-31, 09:04 ] O ci ci chodzi??? o szkołę ![]() |
Last edited by adrian219 on 1 Sep 2009, o 09:04, edited 2 times in total. |
![]() |
![]() |
1 Sep 2009, o 00:17 |
michero ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Polecam operę mini do przeglądania internetu, wtedy częściej będziesz używał 'strzałki' w bok, która przewija o całą stronę;) a tak poważniej to kiedyś miałem podobnie, też ze 'strzałką' w dół. Telefon wyleciał mi z ręki i spadł i po tym to się chyba zrobiło. Strasznie mnie to denerwowało, bo nie lubię jak mi coś szwankuje. Wsadziłem pod niego paznokieć i trochę podważyłem. No bo skoro się zapadł to to wydało mi się niezłą próbą na naprawę;) nie wiem czy akurat to pomogło czy po prostu się rozchodził, ale na następny dzień czy 2 dni później było już ok. Jak u ciebie się nie poprawi to chyba jednak serwis
|
![]() |
![]() |
2 Sep 2009, o 15:25 |
lulinha10 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
tak to guzik się wyrobił, miałem e51 i też tak było z moją.
Kupiłem nową płytkę za ok. 15 zł + kasa za przysyłkę, wymieniłem i wszystko było jak należy. Tobie pozostaję wybór: serwis i czekanie do dwóch tygodni lub wydatek powyżej 20zł i ewentualne czekanie na przysyłkę z allegro ![]() Pozdrawiam! |
![]() |
![]() |
2 Sep 2009, o 15:38 |
OK, dziękuję wszystkim za odpowiedzi, ale udało mi się naprawić to sposobem nieinwazyjnym i czasoprzyjaznym.
![]() Otóż wczoraj spostrzegłem na dywanie samotnie leżącą igłę. Wtedy pomyślałem sobie, co ona tu robi. ![]() ![]() No i faktycznie, gdy zabrałem za wygrzebywanie tego minimalnego, ale jednak brudu, to raz stan klawisza dolnego się poprawiał, a pogarszał np. lewego i podobnie. Wniosek: brud wędruje. Gdy wyczyściłem porządnie okolice klawisza nawigacyjnego (i przy okazji większości przestrzeni w obudowie), pochodziłem po necie, by przetestować. Co się okazało, po chwili dolny klawisz zaczął jeszcze gorzej działać, prawie całkowicie nie miał skoku. Ale gdy obróciłem telefon "do góry nogami" i przyciskałem go, znów zaczął działać poprawnie, a stan górnego się pogorszył. Wniosek: brud ulega grawitacji. ![]() No więc jeszcze raz wyczyściłem okolice NaviKeya ekranem obróconym do dołu, przedmuchałem obudowę i voila - klawisze działają jak od nowości. ![]() [ Dodano: 2009-09-02, 15:40 ] michero wrote: Polecam operę mini do przeglądania internetu Heh, nie lubię. Nie pozwalała na edycję postów, chyba że miałem jakąś starszą wersję i się zraziłem. ![]() |
![]() |
![]() |
2 Sep 2009, o 19:42 |
lulinha10 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
dobrze ze stało się jak się stało
![]() ![]() Temat już do wydaję mi się do zamknięcia [ Komentarz dodany przez: Filip: 2009-09-02, 19:49 ] i tez ale to już raczej sprawa admina |
![]() |
![]() |
2 Sep 2009, o 19:52 |
lulinha10 wrote: Temat już do wydaję mi się do zamknięcia Wychodzę z założenia by nie zamykać wątków bez wyraźnej przyczyny, bo lepiej niech ktoś dopisuje się do istniejącego wątku, niż 30 raz tworzy nowy na ten sam temat. ![]() |
![]() |
![]() |
3 Sep 2009, o 00:31 |
Sam używam opery 3.1, bo bardziej mi odpowiada, ale w niej faktycznie nie można edytować postów. W operze 4.2 już można, sprawdziłem. A używam opery, bo pobiera o wiele mniej danych od standardowej przeglądarki, choć jeśli ktoś incydentalnie korzysta z internetu, to chyba bez różnicy:)
[ Komentarz dodany przez: pawelooss: 2009-09-03, 00:33 ] To ja poczekam na 5.0 i wtedy przetestuję. ![]() |
Last edited by michero on 1 Jan 1970, o 02:00, edited 2 times in total. |
![]() |
![]() |
6 Sep 2009, o 10:08 |
JimmyBlack ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Co do anulowania gwarancji za rozkręcenie telefonu, to ogólnie pic na wodę. Oczywiście, jeśli po drodze nie uszkodzisz specjalnie elementów.
Co do klawisza, jeśli dobrze pamiętam klawisze w e51 umieszczone są na flexie, a nie płytce. W tym wypadku przyczyną był brud (bród, pojęcia nie mam jak się to pisze), jednak możliwe, że wyrobiła się sama klawiaturka. Prawdopodobnie w serwisie wymieniliby Ci klawisze oraz samego flexa. [ Komentarz dodany przez: ZiomalMarcin: 2009-09-06, 10:17 ] Brud ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
7 Sep 2009, o 01:17 |
Brud, ale bródno - dzielnica warszawy. Chyba. Też zawsze mam z tym problemy:)
Wydaje mi się, że często czytałem odnośnie e51, że poszła jakaś płytka od klawiatury, stąd problemy z jej dziwnym działaniem. Ale może źle mi się wydaje. W ogóle to w moim telefonie klawisz '7' stracił trochę klik, że tak powiem:) jak nie przejdzie to przetestuje sposób paweloossa:) Jeszcze odnośnie tej gwarancji. Jak to jest z tymi śrubkami? Jeśli rozkręcam telefon to na śrubkach chyba zostaje jakiś ślad. Nie jest to powód do anulowania gwarancji jako grzebanie w telefonie? |
![]() |
![]() |
7 Sep 2009, o 08:53 |
ZiomalMarcin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
michero wrote: Jeśli rozkręcam telefon to na śrubkach chyba zostaje jakiś ślad. Nie jest to powód do anulowania gwarancji jako grzebanie w telefonie? To jest wielki powód do spekulacji ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
7 Sep 2009, o 10:17 |
JimmyBlack ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Co do śrubek. Ogólnie nie powinno się anulować gwarancji, nawet jeśli są zjechane. Czasami jednak się tak dzieje, gdy telefon trafi do jakiegoś zapyziałego człowieka, któremu się robić nie chce i tą gwarancję anuluje. Wtedy nawet jeśli się odwołacie do innego serwisu, ta expertyza zapewne będzie potwierdzona. Wtedy już tylko pozostaje odwołanie się do samej nokii, a nie do serwisu. Nokia często uznaje takie odwołania i wtedy gwarancja jest przywracana, a płyta główna telefonu jest zazwyczaj wymieniana.
Należy zaznaczyć, że serwisy, które działają w Polsce, to nie są serwisy Nokii, ale wynajęte firmy, którym Nokia daje kontrakt na naprawę ich telefonów. |
Last edited by JimmyBlack on 1 Jan 1970, o 02:00, edited 1 time in total. |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Page 1 of 1 [ 13 posts ] Previous topic | Next topic |
|