![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Strefa Symbian S60 » Tutoriale & Triki » [S60] Warsztat |
Previous topic | Next topic Page 1 of 2 [ 29 posts ] Go to page 1, 2 Next |
Print view |
Write comments | Post new topic |
Dyskusja o plikach softu - który za co odpowiada? |
---|
![]() |
16 Apr 2010, o 01:00 |
pawelooss ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witam!
Jako, iż zaczniemy się powoli zajmować zmodyfikowanymi Symbianami, wypadałoby zrobić listę, który plik softu jest czym, co zawiera i za co odpowiada. W platformie S40 mamy tę kwestię dość jasno wyjaśnioną. Są 3 pliki: MCU (*.mcusw), PPM (*.ppm_*), CNT (*.image_*). A jak jest tutaj? ![]() ![]() Przy flashowaniu w JAF-ie również wybiera się pliki MCU / PPM / CNT, ale jakie konkretnie mają one rozszerzenia? W zmodyfikowanych Symbianach widzę również różne inne nazwy, np. CFW, ROFS, ROFX. Itp. Itd. ![]() |
Last post |
![]() |
![]() |
16 Apr 2010, o 12:25 |
hoppek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W S60 odpowiednikiem PPM'a jest *.fpsx.
|
![]() |
![]() |
16 Apr 2010, o 12:49 |
IuDeX ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
16 Apr 2010, o 14:27 |
Oczywiście. Mam zamiar zebrać wszystkie informacje nt. każdego Symbiana.
|
![]() |
![]() |
16 Apr 2010, o 16:14 |
ZiomalMarcin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pliki .fpsx są 2 czy 3 na każde wgrywanie softu. Jeden ma w nazwie 'erase' drugi 'core' trzeci region. Core - mcu. Region - PPM.
|
![]() |
![]() |
17 Apr 2010, o 23:52 |
Spotykane rozszerzenia - proszę o wyjaśnienia, który plik jest czym.
Quote: 5800XM: - _prd.core.C00, - _U01.uda.fpsx, - _prd.rofs2.V06, - _prd.rofs3.fpsx. E51: - U001.000_prd.uda, - UDA_DK_CV_prd.uda, - 003_U001.uda.fspx, - .01U. E52: - .pcx, - .rofs2.fpsx, - .rofs3.fpsx, - _prd.uda.fpsx, - _prd.core.fpsx. E75: - U12, - 11U, - U243.uda.fpsx. N80: - C00_CC.fspx, - .V20, - .U02. N90: - .V06, - .C0. N97: - _prd.core.C00, - _C01_prd.rofs3.fpsx, - uda.fpsx, - _prd.rofs2.V20, - _prd.rofs2.V38. Dla mnie jest to całkowicie niejasne. ![]() ![]() Poza tym jak mówiłem są jeszcze takie cuda jak: CFW, ROFS, ROFX itp. ![]() |
![]() |
![]() |
18 Apr 2010, o 08:06 |
adrian219 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
CFW - ten skrót zawsze mi się kojarzy z ConfigFirmware
![]() ![]() Może każdy telefon posiada inne pliki? To wtedy możliwość tuningu była by strasznie trudna. Pozdro |
Last edited by adrian219 on 18 Apr 2010, o 08:48, edited 1 time in total. |
![]() |
![]() |
18 Apr 2010, o 22:33 |
A mnie z CustomFirmWare.
![]() Nie no, na pewno każdy telefon ma inne pliki, tylko musi być jakiś schemat ich nazewnictwa, który trzeba tu określić. [ Dodano: 18 kwi 2010, o 22:33 ] Nikt? Nic? Nie wie? |
![]() |
![]() |
18 Apr 2010, o 22:53 |
wasiesto ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
plik który jest największy w katalogu to zawsze jest MCU, teraz to oznaczają zazwyczaj CORE lub COR i ma rozszerzenie .C00
|
![]() |
![]() |
19 Apr 2010, o 20:59 |
kosmita1993 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jeśli o mnie chodzi to z Phoenix'a dowiedziałem się tyle (czyli nie wiele):
.C0R - Image (odpowiednik MCU) .v06 - PPM .fpsx - Content Jeśli chodzi o soft do mojej n95 to mam jeszcze: .dcp .vpl .bin Ogólnie całość do złudzenia przypomina mi s40... |
![]() |
![]() |
22 Apr 2010, o 00:03 |
kosmita1993 wrote: Jeśli chodzi o soft do mojej n95 to mam jeszcze: .dcp .vpl .bin To są akurat pliki czysto informacyjne dla Phoeniksa. Dla Nokii E51: |
![]() |
![]() |
4 Jul 2010, o 09:45 |
Dobra, prace stanęły a cel nieosiągnięty.
Dla N95 prawdopodobne wydaje się: .C0R - zawartość ROM (Z:) .v06 - system ROFS (Z:) uda.fpsx - cała zawartość dysku C: Co do trzeciego pliku to jestem pewny. A dwa pierwsze - być może na odwrót, albo coś pomyliłem. Jeśli chodzi a plik który w nazwie ma "erase" to jest zawartość dysku Y: i chyba standardowo przy flashowaniu plik nie jest wgrywany. |
![]() |
![]() |
4 Jul 2010, o 14:44 |
bastard3son ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No to ja pozwolę sobie się wypowiedzieć.
Po przeczytaniu tego: kosmita1993 wrote: Jeśli o mnie chodzi to z Phoenix'a dowiedziałem się tyle (czyli nie wiele): .C0R - Image (odpowiednik MCU) .v06 - PPM .fpsx - Content Postanowiłem skorzystać z pierwszej metody pozyskiwania plików graficznych z dedykowanych plików softa. Fakt faktem, że ten sposób w początkach istnień był po to, żeby wyciągnąć grafiki z *.ppm_b; jednak kto nie ryzykuje, ten nie zyskuje. Grafiki wyciągałem sposobem opisanym tutaj: kamilloi wrote: z pliku softa dla N5530xm: A oto efekty mojej pracy (pliki się praktycznie powtarzają i jest ich mało, a także są niektóre uszkodzone) posegregowane w folderach w zależności ustawień File recovery by type: [ Dodano: 4 lip 2010, o 14:44 ] Dodaję jeszcze grafiki wyciągnięte z softu dla N95 RM-159 |
![]() |
![]() |
4 Jul 2010, o 15:44 |
Dzięki bastard3son upewniłem się że .v06 odpowiada za zawartość dysku Z:
[ Dodano: 4 lip 2010, o 15:24 ] I wykorzystując tę metodę: Quote: Najpierw musisz wiedzieć, czy plik leży w ROM lub nie. Wymień XXXXXXX.YYY na nazwę pliku (np. splashscreen.exe) i przetestuj ten patch w Rompatcher: ; TestROM.rmp Rel:sys\bin\XXXXXXX.YYY:18:00000000:00000000 Gdy otrzymasz zielony znak, to plik jest w ROM. Użyj normalnego patcha. Gdy otrzymasz czerwony znak, plik nie jest w ROM. Musisz użyć tego patcha c2z4bin. potwierdziłem że pliki w .v06 są w ROFS. Czyli 100% pewne jest że: .v06 - system ROFS (Z:) uda.fpsx - cała zawartość dysku C: a że pliki ROM też muszą gdzieś być, więc .C0R - zawartość ROM (Z:) Skąd wiem że v06 to rofs? Na moją prośbę bastard3son wypakował WinHexem kilka plików z .v06 dla n95. Był tam m. in. obrazek tła dla menu multimedialnego n95-1. 1. Znalazłem ten sam plik na dysku Z: a patch TestROM ze ścieżką do tego zdjęcia wywalił czerwony znaczek. 2. Dla potwierdzenia sprawdziłem Jbakiem gdzie znajduje się aplikacja (plik .exe) menu multimedialnego - Z:\SYS\BIN\Multimediamenu.exe i zrobiłem drugi patch testujący. Efekt - czerwony krzyżyk. |
![]() |
![]() |
11 Jul 2010, o 22:01 |
bastard3son ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przekopując się przez HEX'y w poszukiwaniu końca grafiki natrafiłem w pliku *.v06 rzuciły mi się w oczy teksty z Menu Wiadomości takie jak "Napisz wiadom.", "Wyślij e-mail" itp. Poza tym były tam różnego rodzaju znaczniki tj. height, highlight itp.
[ Dodano: 11 lip 2010, o 22:01 ] Śmiem twierdzić, iż w *.v06 są zawarte wszystkie teksty. ![]() |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Go to page 1, 2 Next Page 1 of 2 [ 29 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests |
Board index » Strefa Symbian S60 » Tutoriale & Triki » [S60] Warsztat |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)