bombel201 wrote:w lo nie masz ani praktyk,
bombel201 wrote:ani przedmiotów technicznych
bombel201 wrote:w lo nie masz ani praktyk, ani przedmiotów technicznych, a to akurat sie przydaje...
bombel201 wrote:Po lo nic nie masz, zwykła szkoła, 3 lata i matura.
WojtekGr wrote:ale ja wolę ogarniać program w 4 letnim Technikum, niż w 3 letnim LO. Program jest ten sam.
WojtekGr wrote:Tytuł Technika i świadectwo zawodowe. A po LO jak nie napiszesz matury, jesteś nikim.
Jencuś97 wrote:Tu Wojtek ma racje, żeby mieć robotę po LO trzeba iść na studia, a po technikum możesz już zacząć jakąś robotę
WojtekGr wrote:I zawsze można dalej studia robić
bombel201 wrote:Moze w Twoim technikum U mnie byly praktyki w 2 klasie raz w tyg, w 3 klasie miesiac praktyk, a w 4 raz w tyg praktyki, ale lepsze to niz nic.
bombel201 wrote:Chyba mi ku*** nie probujesz wmowic, ze lepszy jest kandydat na mechanika po Liceum niz ku*** po technikum mechanicznym? ku*** przemysl co Ty w ogole piszesz bo jak masz komus takie "madre" rady dawac to lepiej w ogole nic nie pisz...
WojtekGr wrote:Dlatego moim zdaniem, lepiej iść na studia już z tytułem Technika i mieć szanse na inną pracę niż kasjer w McDonald's.
bombel201 wrote:Wlasnie chodzisz, wiec o rynku pracy wcale Nas nie zaskoczysz bo jeszcze nic o nim nie wiesz XD
bombel201 wrote:Zgadzam sie. Kolezka mial wlasnie techniczne przedmioty na studiach i mial problem bo wszystko bylo omawiane w 5 min i kto nie zalapal (a 50% mialo problem) musialo gdzies sie tego douczyc A po pokazaniu swoich notatek to lapalem o co biega bo mialem czesc tego materialu w technikum Wiadomo oni mieli to rozszerzone, ale podstawy jak masz ogarniete to juz dalej idzie jakos
pawelooss wrote:Co Ty. On położy po sobie uszy i powie: „ok, wygraliście, nie chce mi się z wami dyskutować, no i tak, wiem, jestem pi*** ;*”. Wystarczy tylko spojrzeć na oscarowy temat.
WojtekGr wrote:Bardzo mnie interesuję. Tylko błagam nie mów jak moje koleżanki. Że po LO więcej umiesz. Bo to chrzanienie jakiego świat nie widział
wook wrote:WojtekGr, w LO w klasie masz dziewczyny.
WojtekGr wrote:wook, żaden argument. W Technikach o kierunkach ekonomicznych, tudzież handlowych czy jeszcze tego typu podobnych też masz dziewczyny i to nawet ładne
adrian219 wrote:jak ktoś przetrwał do końca to gratulacje.
adrian219 wrote:Nie wiem jak to dokładnie wygląda, ale kolega ma 40/42 godziny tygodniowo.
adrian219 wrote:Ale masz lepsze możliwości do skupienia się nad czymś, w technikum musisz pogodzić przedmioty zawodowe i te tradycyjne.
adrian219 wrote:Yyyy, a jak nie napiszesz egzaminu zawodowego? To po technikum jesteś nikim? Szok.
adrian219 wrote:Też nie wiem jak to wygląda sytuacja w technikum, lecz podejrzewam, że gorzej, bo przedmiotów zawodowych jest kilka i wszystkie nie mogą się skończyć po jednym czy po dwóch latach. No chyba, że się mylę.
adrian219 wrote:Może inaczej, masz ładne dziewczyny
adrian219 wrote:Średnie liceum = najlepsze technikum.
adrian219 wrote: A nie chciałbym z nimi spędzać czas na lekcjach, bo albo rozwalają całe zajęcia swoimi beznadziejnymi żartami albo zachowują się jak upośledzeni
adrian219 wrote:Rankingi szkół, progi punktowe
Mati91 wrote:to ze niektorzy mysla ze po technikum tak latwo o prace.
bombel201 wrote:bo płacą grosze, a głupi mieszkańcy na to sie godzą...
adrian219 wrote:A te narzucone przez szkołę (technikum) to zwykle pic na wodę, uczniowie technikum określają to jako "wakacje w środku roku". Mati91 tutaj coś tam już powiedział, nie ze wszystkim się zgodzę, bo po prostu nie przeżyłem tego.
adrian219 wrote:Pracodawca ma gdzieś te praktyki, wypełniają tylko lukę (praca przez kilka miesięcy to faktycznie "niezbędne doświadczenie cenione na rynku pracy"). Kto chcę pracować, ten będzie pracować (przykład: Ziomal - zgodzisz się?).
adrian219 wrote:No jednak coś masz, bo masz maturę.A w technikum kosztem jednego roku masz jeszcze egzamin zawodowy. Tylko najpierw to wszystko trzeba zdać, bo zabawiamy się jak szukanie szans Polski na wyjście z grupy eliminacji MŚ2014.
adrian219 wrote:Nie wiem jak to dokładnie wygląda, ale kolega ma 40/42 godziny tygodniowo. To dużo, według mnie. Ale z chęcią się dowiem o tym więcej, jak to wygląda.
adrian219 wrote:Yyyy, a jak nie napiszesz egzaminu zawodowego? To po technikum jesteś nikim? Szok.Przygotowując się do egzaminu zawodowego nie wyrobisz z napisaniem dobrze matury (uogólniam teraz oczywiście). Ryzyko jak wszędzie.
adrian219 wrote:Dlatego idąc do liceum trzeba być świadomym, że trzeba iść na studia (a najlepiej przydałoby się).
adrian219 wrote:No ale to tylko zaoczne albo wieczorowe... Chyba, że znajdziesz pracę z niepełnym wymiarem godzin. Albo porządna kariera zawodowa albo poszerzanie nauki. Trzeba niestety wybrać.
adrian219 wrote:Wszystko zależy od zawodu, a nie od szkoły - szkoła ma narzucone odgórnie ile musi być tych godzin praktyk. Co wiem najbliżej mnie, to teleinformatyk ma pierwszy raz miesiąc praktyk w 3 klasie dopiero. Wiem, że np. gastronomia zaczyna wcześniej i częściej.
adrian219 wrote:Ale kosztem roku dłuższej nauki. Coś za coś.
adrian219 wrote:Ok, koleś po technikum będzie ogarnięty w zajęciach technicznych, a koleś po liceum bardziej w rozbudowanej matematyce, fizyce (bo tutaj miał bardziej kładziony nacisk) itd. Co się przyda? To i to. Co można nadrobić? To i to. Równowaga osiągnięta.
adrian219 wrote:Ale masz lepsze możliwości do skupienia się nad czymś, w technikum musisz pogodzić przedmioty zawodowe i te tradycyjne. OK, sam teraz mam 16 przedmiotów i ciężko się skupić na jakimkolwiek, jednak w przyszłym roku będzie to już tylko 9 (to samo w trzeciej klasie). Stworzy mi to dobre warunki do skupienia się nad przedmiotami maturalnymi.
adrian219 wrote:Też nie wiem jak to wygląda sytuacja w technikum, lecz podejrzewam, że gorzej, bo przedmiotów zawodowych jest kilka i wszystkie nie mogą się skończyć po jednym czy po dwóch latach. No chyba, że się mylę.
adrian219 wrote:Może inaczej, masz ładne dziewczyny.To tak z obserwacji typowo męskich techników (informatyczne, mechatroniczne, mechaniczne).
adrian219 wrote:Jeszcze tylko powiem, dlaczego nie poszedłem do technikum [ciach]
adrian219 wrote:Ufff, koniec, jak ktoś przetrwał do końca to gratulacje.
adrian219 wrote:Kto chcę pracować, ten będzie pracować (przykład: Ziomal - zgodzisz się?).
WojtekGr wrote:Po za tym o ile się nie mylę, nie ma możliwość nie podejścia do zawodowego. Tu mnie może Paweł poprawić.
WojtekGr wrote:Takich to tylko pozabijać. A potem jeszcze będzie narzekał że za mało zarabia. Ale z drugiej strony. Zawsze jest ta nadzieja na podwyżki, a po za tym lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu.
ZiomalMarcin wrote:adrian219 wrote:Kto chcę pracować, ten będzie pracować (przykład: Ziomal - zgodzisz się?).
Jencuś97 wrote:ZSBiTB Międzyrzecz
Jencuś97 wrote:Czy technik informatyk to dobry wybór? Czy nie zj***e sobie życia? Czy iść do LO i nie umieć nic? A może zawodówka, może zostanę kucharzem?
Mati91 wrote:No i w dalszym ciągu twierdzę, że tytuł technika oraz maturą mogę się podetrzeć - mimo, że musiałem na to czasem ciężko pracować...
WojtekGr wrote:W 3 klasie wygląda to tak że mam 36/38h tygodniowo. Nie narzekam, bo w Gimnazjum miałem podobnie
WojtekGr wrote:Aczkolwiek patrząc na mój przykład, mam możliwość połączenia zawodowego z maturą bo mnie np. Informatyka interesuję, żyję nią na codzień, więc i na codzień się uczę.
WojtekGr wrote:Hmmm, Ja bym nie porównywał Egzaminu Zawodowe z Maturalną. To 2 zupełnie inne rzeczy. Po za tym o ile się nie mylę, nie ma możliwość nie podejścia do zawodowego.
WojtekGr wrote:Dla dziewczyn nie wybiera się szkoły. Szkołę wybiera się dla swojej przyszłości.
WojtekGr wrote:Na jakiej podstawie tak osądzasz. Ja myślałem że poziom nauczania zależy od nauczycieli a nie od typu szkoły. U mnie w Rogoźnie na przykład do Technikum Ekonomicznego było trudniej dostać się niż do LO
WojtekGr wrote:U mnie działają dodatnio na rzecz Technikum
WojtekGr wrote:Tylko jeszcze stereotyp że LO jest lepsze bo trudniej się dostać trzeba obgadać
bombel201 wrote:Akurat nie mowilem tego pod tym wzgledem bo jaki sens jest w wpisywaniu tych praktyk do cv? Bardziej mialem to na mysli, ze daja nam
bombel201 wrote:Po technikum tez masz mature + egzamin zawodowy, ktorego juz nie otrzymasz w LO
adrian219 wrote:No jednak coś masz, bo masz maturę. A w technikum kosztem jednego roku masz jeszcze egzamin zawodowy.
bombel201 wrote:W Liceujm gonia strasznie z lekturami, zeby sie wyrobic, a w technikum maja wiecej luzu
bombel201 wrote:W liceum w zaleznosci jaki profil wybierzesz bedziesz mial nacisk na fizyke, chemie, matme itp
bombel201 wrote:Po niezdaniu egzaminu zawodowego wcale nie jestes nikim. Masz srednie i np mature, reasumujac dokladnie tak samo jak po liceum
bombel201 wrote:Te niezdanie egzaminu i matury to juz w w 90% zalezy tylko i wylacznie od czlowieka, a nie od szkoly i programu.
bombel201 wrote:Pozniej maja chociaz latwiej na kierunkach technicznych.
bombel201 wrote:Coz nikt nie mowi, ze to cos latwego, ale jak Ty oceniasz takie cos pod wzgledem, zeby bylo latwo to nie wroze sukcesow na studiach bo tam jest dopiero zapierdol i krotka pilka.
bombel201 wrote:Akurat na czyms takim bym sie nie opieral. Nie wynika nic dobrego majac dziewczyne w tej samej szkole/klasie
bombel201 wrote:Sorry stary, ale z Twojego podsumowania wywnioskowalem, ze chcesz sie uczyc, uczyc, a w wolnej chwili dla rozrywki rowniez sie pouczyc. Ok przyszlosc jest wazna, praca itp. ale co Ty bedziesz pozniej robil po nauce? Z kim Ty sie spotkasz towarzysko? Jak bedziesz niby spedzal weekendy? Uwazam to raczej tylko i wylacznie za smutne...
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest