Dziwne zachowanie komputera

Dyskusje o sprzęcie komputerowym, problemy, doradzanie.

Post by hoppek » 6 Dec 2014, o 20:27

Witam,

Jakiś czas temu mój komputer zaczął się dziwnie zachowywać. Gdy uruchamiałem komputer, pojawiło się menu wyboru systemu, wybrałem system, komputer się zrestartował, co jest normalne i od razu wyłączył, co normalne już nie jest. Po około dwóch sekundach komputer sam się włączył, po dwóch sekundach wyłączył i tak jeszcze kilka razy, aż w końcu ruszył. Jak już ruszył, to bez obrazu na monitorze. Odłączenie monitora i podłączenie nie pomogło. Wyłączyłem komputer przyciskiem zasilania na przednim panelu, próbowałem go włączyć jeszcze kilka razy i w końcu obraz zaskoczył. Gdy przez ostatnie kilka dni włączałem komputer, zdarzało się, że nie było obrazu albo komputer zaraz po włączeniu się wyłączał i sam uruchamiał. Dzisiaj było to samo, brak obrazu + wyłączanie i włączanie się. Po kilku próbach wyłączania i włączenia komputera przyciskiem zasilania problem ustał. Nie wiadomo na jak długo, być może jutro będę chciał uruchomić go, a będzie to samo, o czym własnie napisałem.
Image

XDˣᴰ
hoppek Male
Moderator

User avatar
 
Offline
 
Telefon: iPhone 14 Pro
Soft: iOS 16
Operator: Orange
Age: 28
Location: Katowice

Joined: 30 Apr 2009
Online: 290d 18h 3m 51s
Posts: 4661Topics: 415
Reputation point: 3242
    Windows 8.1 Chrome

Post by adam111 » 27 kwi 2009, o 00:00

BoTs RoX! :D
adam111 Mężczyzna
Oddajcie mi cześć!
50%

Avatar użytkownika
 
Online
 
Telefon: Nokia 3110c
Soft: v. 05.50
Operator: -----

Joined: 30 mar 2009
Online:
Posts:   •  Topics: 
    Ubuntu  Firefox

Post by dzida_k » 6 Dec 2014, o 20:39

Ja ok. 2 lata temu miałem podobnie. Musiałem wymienić płytę główną.
dzida_k Male
Newsman

User avatar
 
Offline
 
Telefon: Samsung Galaxy A52 5G, Samsung Galaxy M11
Soft: 2x Android 11
Operator: Play
Age: 25
Location: ok. Suwałk

Joined: 5 Jul 2014
Online: 13d 20h 59m 16s
Posts: 142Topics: 38
Reputation point: 241
    Windows 7 Chrome

Post by ZiomalMarcin » 6 Dec 2014, o 20:40

1. Wyczyść wentylatory i radiatory. Zachowanie jakby był przegrzany i bezpiecznik odłącza zasilanie.
2. Popraw przewody, może jakaś wtyczka jest luźna.
3. Zresetuj i ustaw na nowo BIOS.
ZiomalMarcin Male
Show must go on!
Junior Admin

User avatar
 
Offline
 
Telefon: Galaxy A55 5G
Soft: Android 14
Operator: Heyah
Age: 32
Location: Polska

Joined: 7 Mar 2009
Online: 201d 8h 55m 45s
Posts: 4621Topics: 121
Reputation point: 6384
    Windows 8.1 Chrome

Post by Error » 6 Dec 2014, o 21:26

Prawdopodobnie zasilacz jest uszkodzony, najlepiej pożycz od kogoś (albo weź z drugiego komputera [jak masz]) i sprawdź czy się dzieje taki cyrk na sprawnym. :)
Last edited by Error on 6 Dec 2014, o 21:27, edited 1 time in total.
Error Male
Friend
 
Offline
 
Telefon: Xiaomi Redmi 2
Soft: MIUI 7
Operator: Play
Age: 30

Joined: 19 Apr 2009
Online: 47d 10h 30m 36s
Posts: 111Topics: 52
Reputation point: 1545
    Linux Chrome

Post by hoppek » 6 Dec 2014, o 22:08

ZiomalMarcin wrote:Zachowanie jakby był przegrzany
Przegrzany, gdy był wyłączony np. przez 8h? Teraz komputer działa, wyłączę go, będę chciał włączyć jutro i może być to samo.
Image

XDˣᴰ
hoppek Male
Moderator

User avatar
 
Offline
 
Telefon: iPhone 14 Pro
Soft: iOS 16
Operator: Orange
Age: 28
Location: Katowice

Joined: 30 Apr 2009
Online: 290d 18h 3m 51s
Posts: 4661Topics: 415
Reputation point: 3242
    Windows 8.1 Chrome

Post by Hans » 6 Dec 2014, o 22:11

Jak nie masz obrazu wentylator grafiki kręci się na 100%? Sprawdź czy napięcia masz w normie.
Image
Hans Male
Say WHAT!?
90%

User avatar
 
Offline
 
Telefon: Redmi 3S
Soft: 6.0.1
Operator: Play
Age: 27
Location: Myślenice/Kraków

Joined: 22 Jul 2010
Online: 65d 6h 42m 40s
Posts: 401Topics: 39
Reputation point: 863
    Windows 7 Chrome

Post by hoppek » 6 Dec 2014, o 22:47

Hans, jak nie ma obrazu, to wentylator się kręci. Nawet jak podpiąłem pod zintegrowaną grafikę, to też obrazu nie było.
Image

XDˣᴰ
hoppek Male
Moderator

User avatar
 
Offline
 
Telefon: iPhone 14 Pro
Soft: iOS 16
Operator: Orange
Age: 28
Location: Katowice

Joined: 30 Apr 2009
Online: 290d 18h 3m 51s
Posts: 4661Topics: 415
Reputation point: 3242
    Windows 8.1 Chrome

Post by Hans » 6 Dec 2014, o 22:53

hoppek, tzn. chodziło mi o prędkość wentylatora. Jak nie ma obrazu to wentylator kręci się tak jak normalnie przy zwykłej pracy z komputerem czy dużo szybciej?
Image
Hans Male
Say WHAT!?
90%

User avatar
 
Offline
 
Telefon: Redmi 3S
Soft: 6.0.1
Operator: Play
Age: 27
Location: Myślenice/Kraków

Joined: 22 Jul 2010
Online: 65d 6h 42m 40s
Posts: 401Topics: 39
Reputation point: 863
    Windows 7 Chrome

Post by hoppek » 6 Dec 2014, o 22:56

Hans, normalnie się kręci.
Image

XDˣᴰ
hoppek Male
Moderator

User avatar
 
Offline
 
Telefon: iPhone 14 Pro
Soft: iOS 16
Operator: Orange
Age: 28
Location: Katowice

Joined: 30 Apr 2009
Online: 290d 18h 3m 51s
Posts: 4661Topics: 415
Reputation point: 3242
    Windows 8.1 Chrome

Post by Hans » 6 Dec 2014, o 23:03

Pomierz napięcia.
Image
Hans Male
Say WHAT!?
90%

User avatar
 
Offline
 
Telefon: Redmi 3S
Soft: 6.0.1
Operator: Play
Age: 27
Location: Myślenice/Kraków

Joined: 22 Jul 2010
Online: 65d 6h 42m 40s
Posts: 401Topics: 39
Reputation point: 863
    Windows 7 Chrome

Post by hoppek » 9 Dec 2014, o 00:43

Dzisiaj przez 15 minut nie mogłem uruchomić komputera, bo się wyłączał po kilku sekundach i włączał, a jak już się włączał, to bez obrazu. Jak już zaczął działać, to po włączeniu przeglądarki, wczytaniu fb, pokazał się czarny ekran, następnie brak sygnału i się zrestartował. I tak jeszcze dwa razy w tym samym momencie.

[ Dodano: 8 gru 2014, o 23:43 ]
No i czwarty restart z du**. A tak przy okazji, to prawie przy każdym uruchamianiu skanuje mi dysk i naprawia go. Tak jakby były jakieś błędy.
Image

XDˣᴰ
hoppek Male
Moderator

User avatar
 
Offline
 
Telefon: iPhone 14 Pro
Soft: iOS 16
Operator: Orange
Age: 28
Location: Katowice

Joined: 30 Apr 2009
Online: 290d 18h 3m 51s
Posts: 4661Topics: 415
Reputation point: 3242
    Windows 8.1 Chrome

Post by Hans » 9 Dec 2014, o 07:26

Pierwsze co zrób to pomierz napięcia zasilacza jak już mówiłem. Jak nie masz jak, to spróbuj z innym SPRAWNYM zasilaczem. Sprawdź czy nie masz napuchniętych kondensatorów na płycie głównej. Teraz zasadnicze pytanie, po odpaleniu kompa masz jakiś piknięcie z głośniczka na płycie czy no signal i cisza. Dysk może ci skanować przez restary w czasie pracy, a nie przez jego błędy.
Image
Hans Male
Say WHAT!?
90%

User avatar
 
Offline
 
Telefon: Redmi 3S
Soft: 6.0.1
Operator: Play
Age: 27
Location: Myślenice/Kraków

Joined: 22 Jul 2010
Online: 65d 6h 42m 40s
Posts: 401Topics: 39
Reputation point: 863
    Windows 7 Chrome

Post by Obeebok » 12 Dec 2014, o 14:14

Podobne objawy daje uwalona karta graficzna.
Obeebok Male
Friend

User avatar
 
Offline
 
Telefon: HTC Mozart
Operator: Plus
Age: 36
Location: Wrocław

Joined: 27 Aug 2010
Online: 14d 22h 8m 55s
Posts: 937Topics: 52
Reputation point: 762
    Windows XP Firefox

Post by hoppek » 12 Dec 2014, o 14:31

Przedmuchałem sprężonym powietrzem, docisnąłem kable, wtyczki i póki co, wszystko działa tak jak powinno.
Image

XDˣᴰ
hoppek Male
Moderator

User avatar
 
Offline
 
Telefon: iPhone 14 Pro
Soft: iOS 16
Operator: Orange
Age: 28
Location: Katowice

Joined: 30 Apr 2009
Online: 290d 18h 3m 51s
Posts: 4661Topics: 415
Reputation point: 3242
    Windows 8.1 Chrome

Post by ZiomalMarcin » 12 Dec 2014, o 20:48

ZiomalMarcin wrote:1. Wyczyść wentylatory i radiatory.


hoppek wrote:Przedmuchałem sprężonym powietrzem


:D

Image
ZiomalMarcin Male
Show must go on!
Junior Admin

User avatar
 
Offline
 
Telefon: Galaxy A55 5G
Soft: Android 14
Operator: Heyah
Age: 32
Location: Polska

Joined: 7 Mar 2009
Online: 201d 8h 55m 45s
Posts: 4621Topics: 121
Reputation point: 6384
    Windows 8.1 Chrome

Next

Return to Hardware

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest