Uwaga! Nie przy każdym PPM czcionka jest w katalogu TTF.
Poradnik przygotował adamziomal, choć poprawiony przeze mnie.
Co będzie nam potrzebne:
Rusek - PPM Editor
Cierpliwość
Czcionka
Więc zaczynamy!
WIDEO-INSTRUKCJA!
- Code: Select all
Please Login or Register, to see this Content
Odpalamy PPM Editor i klikamy:
Wybieramy nasz plik PPM, w którym zmienić czcionkę.
Następnie, gdy załaduje PPM, klikamy 2 razy na "TTF". Gdy wysunie się lista, zaznaczamy 862, klikamy prawym i wybieramy:
Potem, gdy wyskoczy okno wyboru pliku czcionki, klikamy na naszą i klikamy "Otwórz".
Powinien pojawić się taki "ptaszek" pod 862. Tak samo robimy z 823, 864, 865. Pomijamy 861!
Gdy już zamienimy jak to zapisać?
Klikamy na pozycję i wpisujemy nazwę pliku:
Następnie klikamy i wybieramy nasz niedawno zapisany plik .bin i .ppm, który wybieraliśmy w na samym początku. Powinien wyskoczyć napis z wykrzyknikiem. To znaczy, że program poprawnie zapisał plik.
Możemy się cieszyć nową czcionką.
No i tu moje rozwiązanie.
Problem był taki, gdy zamieniliśmy te czcionki, które są w programie na inne, które wyciągnęliśmy z C:WindowsFonts (ikonka z literkami TT), telefon umierał za każdym razem kiedy wgrywaliśmy tak zmodyfikowanego PPM-a z czcionką z Windowsa.
I problem tkwi w tym, że nie ma co wyciągać czcionek z katalogu windows/fonts, bo za każdym razem nam telefon umrze. Nie wiem czym to jest spowodowane, ale coś musi być nie tak.
Rozwiązanie problemu
Żeby zmienić czcionkę robimy zgodnie z tym poradnikiem, ale nie podmieniamy czcionki z katalogu windows/fonts, tylko ściągamy z jakiejś strony na której są umieszczone fonty.
Pobieramy jakiś font podmieniamy instalujemy i wszystko działa.
Testowałem to wczoraj i gdy podmieniałem ściągnięte ze strony dział patch prawidłowo, a gdy podmieniałem z Windowsa telefon za każdym razem umierał.
Mam nadzieję, że mnie rozumiecie.