![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Strefa Nokia OS S40 » Tutoriale & Triki » [S40] Tutoriale |
Previous topic | Next topic Page 1 of 2 [ 25 posts ] Go to page 1, 2 Next |
Print view |
Write comments | Post new topic |
[Nieaktualne] Edycja czcionki za pomocą PPM Editor. |
---|
![]() |
27 Apr 2009, o 21:26 |
adrianus931 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Edycja czcionki w PPM za pomocą rosjskiego PPM Editora.
Uwaga! Nie przy każdym PPM czcionka jest w katalogu TTF. Poradnik przygotował adamziomal, choć poprawiony przeze mnie. Co będzie nam potrzebne: Rusek - PPM Editor Cierpliwość Czcionka Więc zaczynamy! WIDEO-INSTRUKCJA! Odpalamy PPM Editor i klikamy: ![]() Wybieramy nasz plik PPM, w którym zmienić czcionkę. Następnie, gdy załaduje PPM, klikamy 2 razy na "TTF". Gdy wysunie się lista, zaznaczamy 862, klikamy prawym i wybieramy: ![]() ![]() Potem, gdy wyskoczy okno wyboru pliku czcionki, klikamy na naszą i klikamy "Otwórz". Powinien pojawić się taki "ptaszek" pod 862. Tak samo robimy z 823, 864, 865. Pomijamy 861! Gdy już zamienimy jak to zapisać? Klikamy na pozycję i wpisujemy nazwę pliku: ![]() ![]() Następnie klikamy i wybieramy nasz niedawno zapisany plik .bin i .ppm, który wybieraliśmy w na samym początku. Powinien wyskoczyć napis z wykrzyknikiem. To znaczy, że program poprawnie zapisał plik. ![]() ![]() Możemy się cieszyć nową czcionką. No i tu moje rozwiązanie. Problem był taki, gdy zamieniliśmy te czcionki, które są w programie na inne, które wyciągnęliśmy z C:WindowsFonts (ikonka z literkami TT), telefon umierał za każdym razem kiedy wgrywaliśmy tak zmodyfikowanego PPM-a z czcionką z Windowsa. I problem tkwi w tym, że nie ma co wyciągać czcionek z katalogu windows/fonts, bo za każdym razem nam telefon umrze. Nie wiem czym to jest spowodowane, ale coś musi być nie tak. ![]() Rozwiązanie problemu Żeby zmienić czcionkę robimy zgodnie z tym poradnikiem, ale nie podmieniamy czcionki z katalogu windows/fonts, tylko ściągamy z jakiejś strony na której są umieszczone fonty. Pobieramy jakiś font podmieniamy instalujemy i wszystko działa. Testowałem to wczoraj i gdy podmieniałem ściągnięte ze strony dział patch prawidłowo, a gdy podmieniałem z Windowsa telefon za każdym razem umierał. Mam nadzieję, że mnie rozumiecie. ![]() |
Last edited by adrianus931 on 17 Aug 2009, o 13:21, edited 5 times in total. |
Last post |
![]() |
![]() |
17 May 2009, o 11:32 |
adamziomal ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Instrukcja:
![]() Następnie wybieramy nasz PPM: ![]() Aby zmienić czcionkę klikamy 2 razy na TTF: ![]() Następnie rozwinie się na lista i wybieramy którąś z pozycji i klikamy Prawym przyciskiem myszy: ![]() I wybieramy pozycję a następnie wyświetli się nam okno to wybieramy interesującą nas czcionkę: Gdy już zamienimy to zapisujemy. Aby zapisać wybieramy pozycję. Wpisujemy nazwę i zapisujemy najlepiej na pulpicie. Gdy zapiszemy czas wgrać to do PPM. Wybieramy nasz plik BIN i potem nasz PPM do którego chcemy to wgrać. I aby sprawdzić czy dobrze zrobiliśmy to zamykamy program i otwieramy go ponownie i otwieramy nasz zmodyfikowany ppm i jeśli nie wyskoczą błędy to znaczy ze dobrze I to na tyle BB ![]() Link do instukcji Video : PS Było na |
![]() |
![]() |
17 May 2009, o 12:14 |
pawelooss ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
adamziomal, nie ma niestety połowy screenów w Twoim poście.
![]() |
![]() |
![]() |
18 May 2009, o 22:12 |
adamziomal ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
serwisnokii, Mogłeś skopiować walnięte czcionki u mnie są mają bo 0kb lub 1kb jak raz znalazłem 1 i działa
pawelooss, Co ja poradze jak non-stop usuwają po kilku dniach screeny ale jest instrukcja Video |
![]() |
![]() |
23 May 2009, o 17:29 |
mackie747 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
23 May 2009, o 18:46 |
Znajdziesz go w katalogu Phoeniksa po zainstalowaniu paczek z oprogramowaniem - zapraszam do działu "Download Zone".
|
![]() |
![]() |
23 May 2009, o 23:24 |
mackie747 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
23 May 2009, o 23:36 |
kamilloi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
1 Sprawdzaj pojedynczo. Szukaj analogii.
2 tak |
![]() |
![]() |
1 Jun 2009, o 19:47 |
adrianus931 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
mackie747, zawsze pomijasz pierwszy
|
![]() |
![]() |
10 Jul 2009, o 22:07 |
davvid ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jak tam wśród samych ??? w tym programie zapisać zmodyfikowany ppm?
serwisnokii wrote: Następnie klikamy i wybieramy nasz niedawno zapisany plik .bin i skąd ten bin wziąć? ![]() |
![]() |
![]() |
10 Jul 2009, o 22:31 |
Pein ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
10 Jul 2009, o 22:52 |
davvid ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ok dzieki, teraz
serwisnokii wrote: Następnie klikamy i wybieramy nasz niedawno zapisany plik .bin i .ppm, który wybieraliśmy w na samym początku. Powinien wyskoczyć napis z wykrzyknikiem. no i nasuwa sie pytanie gdzie to kliknąć te dwa pliki ![]() |
![]() |
![]() |
10 Jul 2009, o 22:57 |
Pein ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
21 Nov 2009, o 00:44 |
NoViK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kurde mam problem;/ gdy ładuje ppm'a w katalogu TTF nic nie ma;/ czym to możne być spowodowane?? Próbowałem na kilku ppm'ach i nic.
|
![]() |
![]() |
21 Nov 2009, o 00:45 |
siuur, nie rób tego tym programem, bo jest niestabilny. Od edycji czcionek najlepszy jest PPModd.
|
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Go to page 1, 2 Next Page 1 of 2 [ 25 posts ] Previous topic | Next topic |
|