Cześć. Jak pewnie widzicie, 95% moich wejść na forum było zawsze przez telefon (Opera Mini 5.1)
Teraz dostałem info o wersji mobilnej forum, więc od razu się wypowiem.
Wpisuję sobie m przed adresem, wszystko jest "lajt". Strona się ładuje, gdy się otwiera, widzę że w operze (mam ustawiony widok mobilny), stronę za każdym razem trzeba powiększyć, ale to jeszcze nie przeszkadza. Pierwsze co mi się rzuciło w oczy, to logo. Jest proste, aczkolwiek czegoś mu brakuje. Dla wypróbowania otwieram sobie w formie mobilnej mój temat (ten z logami operatorów), i trochę zdziwiło mnie że strona ma
85 kb, ale szybko okazało się że to tylko i wyłącznie przez obrazki zawarte w temacie. Reszta zajmuje kilka kilobajtów. Usunięto avatary, co jest dobrym pomysłem, bo znamy przecież je na pamięć oglądając NH przez telefon.
Kolejną rzeczą, na którą zwróciłem uwagę jest kod. Ja na szczęście mam operę mini, gdzie można spokojnie zaznaczać tekst (choć i tak trzeba usuwać przy adresie zbędne spacje przy każdej linijce). Trochę to irytuje. Zresztą nie każdy będzie odwiedzał NokiaHacking za pomocą opery mini, są inne przeglądarki, w których tekstu kopiować się nie da. W związku z tym myślałem nad czymś takim, że dla userów od rangi uploader wzwyż, dobrze by było zrobić klikalny znacznik CODE przy Downloadzie. Ułatwiłoby to pobieranie plików za pomocą telefonu. A w wersji pełnej, mielibyśmy z powrotem kod do zaznaczania. Na lajtowej stronie NH, zauważyłem też, że ładnie się prezentują przyciski "edytuj post", etc. Gdy uruchamiałem forum wersji normalnej poprzez operę mini (tryb mobilny wyświetlania stron), opera zawsze pomijała przy wyświetlaniu takie elementy jak logo i przyciski obsługi postu. Przez to, gdy zrobiłem jakiś błąd i chciałem go poprawić, byłem zmuszony chwilowo wyświetlać NH w trybie normalnym, (zabierało bardzo dużo transferu) aby np. edytować post.
Podsumowując, mobilny interfejs mi się podoba, ale myślę że trzeba jeszcze według opinii użytkowników, coś dodać i coś ująć

Ostatnim moim zastrzeżeniem jest to, że w temacie, mamy np nazwę użytkownika, ale nie ma przy nim informacji o napisanych przez niego tematach oraz postach i punktów reputacji. Szkoda że zostało to usunięte, za każdym razem gdy chcę sprawdzić np. reputki, muszę wchodzić na profil danego użytkownika... To chyba tyle. Mam nadzieję że moja recenzja się podobała.

PS: Czemu tło w wersji mobilnej jest szare? Nie może być to takie niebieskie, które znamy z pełnej wersji?

Pozdrawiam, Agentix.
--------------------------------------------
Ale się rozpisałem, co nie?
![;] ;]](http://nokiahacking.pl/images/smilies/yeah2.gif)
(pierwszy raz moja wypowiedź z telefonu przekroczyła tysiąc znaków, bo wcześniej taką ilość mogłem skopiować na "zapas", jakby opera w wersji pełnej forum, się zamuliła, a robiła to dość często)