![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Strefa Główna » Artykuły & Poradniki » Serwis sprzętu |
Previous topic | Next topic Page 1 of 1 [ 5 posts ] |
Print view |
Write comments | Post new topic |
[5530XM] Gdy telefon wyłącza się podczas wykonywania rozmów. |
---|
![]() |
3 Aug 2011, o 17:33 |
_NeedSpeed_ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Postanowiłem napisać, co zrobić, gdy nasza Nokia 5530 wyłącza się podczas wykonywania rozmów. Rozwiązanie dotyczy tylko tego problemu, gdy telefon wyłącza się podczas odbierania i wykonywania rozmów na głośniku wewnętrznym, ale możemy dzwonić używając słuchawek lub trybu głośnomówiącego.
Przyczyna problemu: Uszkodzenie mechaniczne taśmy głośnika prowadzące do zwarcia i wyłączania się komórki. Rozwiązanie: Odizolowanie taśmy głośnika od osłony układów scalonych oraz zalecane jest wymienienie taśmy głośnika. Ja tylko odizolowałem te części i jest dobrze. Rozłóż ostrożnie telefon według Service Manuala lvl 1&2 do momentu kiedy uzyskasz dostęp do płyty głównej i taśmy głośnika. Na poniższym zdjęciu widać uszkodzenie taśmy przez ostre kanty osłony na płycie. ![]() Wytnij i naklej kawałeczki cienkiej taśmy klejącej na zaznaczone miejsca, po czym złóż telefon. ![]() ![]() Od tej pory nie powinno być problemów z wykonywaniem rozmów. ![]() |
Last post |
![]() |
![]() |
20 Aug 2012, o 22:19 |
adrian72411 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nie koniecznie tasma w innych modelach np od upadku glosniczek ma zwarcie i temu reset wystarczy usnuac glosniczek do rozmow lub go wymienic komus to sie przyda napewno:D
|
![]() |
![]() |
20 Aug 2012, o 22:29 |
adrian72411 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
o nic podaje na inne modele sposob:)
|
![]() |
![]() |
22 Aug 2012, o 11:10 |
_NeedSpeed_ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ale ja opisuję sposób na konkretnym modelu gdzie występowała wada fabryczna.
|
![]() |
![]() |
18 Nov 2012, o 21:49 |
CrimeS ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sposób zadziałał, obyło się bez wymiany taśmy, samo odizolowanie wystarczyło. Jedna śrubka się ułamała ale nie wydaje się być w krytycznym miejscu.
|
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Page 1 of 1 [ 5 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests |
Board index » Strefa Główna » Artykuły & Poradniki » Serwis sprzętu |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)