![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Kącik Eksperta » Programowanie » Reverse Engineering |
Previous topic | Next topic Page 3 of 3 [ 40 posts ] Go to page Previous 1, 2, 3 |
Print view |
Write comments | Post new topic |
Informacje techniczne o SIM-locku platformy BB5. |
---|
![]() |
18 Nov 2022, o 00:55 |
pawelooss ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
RepairBox wrote: Nie zauważyłem, że jest nowy temat dotyczący SL3 Tak, ponieważ ośmieliłem się zduplikować Twój post, żeby wydzielić linki do programu do osobnego tematu w Download Zone. Dzięki temu nie trzeba ich później aktualizować w kolejnych poradnikach, gdy tylko wyjdzie nowa wersja programu. RepairBox wrote: Dajcie znać, gdzie mogę/powinienem publikować aktualizacje softu oraz opis do programu, tu czy tam? Z tego też względu proponuję właśnie w tamtym temacie zamieszczać changelogi kolejnych wersji, natomiast tutaj jedynie teoretyczne i techniczne aspekty rozpracowywania samego SIM-locka. No i w związku z tym nasuwa mi się od razu pewne pytanie... Skoro udało się rozpracować SL3, to czy powstały również jakieś domowe metody na SL2? Według informacji zgromadzonych w temacie zbiorczym dawno temu udało się rozpracować tylko SL1 RAP3Gv2, ale SL1 RAP3Gv3 oraz SL2 już niestety nie. |
Last post |
![]() |
![]() |
18 Nov 2022, o 10:12 |
RepairBox ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wydaje mi się, że mogło coś być. Jak odkopię stare boxy to porobię małe testy, bo chyba dało się jakoś zdjąć locka po usb w SL2. Ale ręki nie dam sobie obciąć
![]() Obecnie mam mały problem z testami bo telefonów z simlockiem u mnie brak. Ale przejdę się po znajomych serwisach GSM, może coś uda się wyszperać ![]() |
![]() |
![]() |
18 Nov 2022, o 10:33 |
Jeżeli znajdziesz na tyle czasu i ochoty, to bylibyśmy dźwięczni.
![]() Chciałbym z zalinkowanego powyżej tematu zbiorczego zrobić kompletny poradnik opisujący, w jaki sposób krok po kroku obalać smoka w zależności od konkretnej generacji zabezpieczeń SL zastosowanych w danym modelu. RepairBox wrote: W wolnej chwili mogę wam napisać pełnego manuala do programu z opisem funkcji i dostępnych dodatkowych opcji. W tej chwili najbardziej brakuje opisu, jak sczytywać z telefonu odpowiednie hashe, które później lądują w hashkacie. Według opisu ze strony SimLock.pl można to robić Infinity Bestem oraz Sl3byUSB, ale czy również czymś jeszcze? |
![]() |
![]() |
18 Nov 2022, o 10:55 |
Crack Infinity BEST v1.51 będzie do tego idealny, niestety część telefonów jak 6303c lub 6303ci wymaga odczytania po FBUS.
Po weekendzie postaram się opisać procedurę odczytania hasha z telefonu via BEST. Wszystkie inne aplikacje do odczytu hasha dostępne w sieci, to zmodyfikowana wersja besta v1.51 ze zmienionymi opisami przycisków ![]() |
![]() |
![]() |
18 Nov 2022, o 12:40 |
Rozumiem. Temat z samym programem BEST jest już na forum:
Tak jak i poradnik będący częściowym przeglądem jego funkcji: Przy tworzeniu poradnika można by zasugerować się poniższym: A jeśli będziesz go pisał, to proszę o umieszczenie w tym dziale: |
![]() |
![]() |
10 Jan 2023, o 12:52 |
Nie będę kopiował opisu ze strony Winia (Dawida).
Zrobię własny opis bo oprogramowanie Infinity BEST znam bardzo dobrze, nawet chyba mam gdzieś jeszcze oryginalny klucz ![]() W poradniku nie ma kilku bardzo ważnych rzeczy, ale w "wolnej chwili" może coś uda się dopisać. [ Dodano: 29 lis 2022, o 16:20 ] Opis odczytywania hasha do kalkulacji SL3 znajduje się pod adresem: [ Dodano: 10 sty 2023, o 11:52 ] pawelooss wrote: Skoro udało się rozpracować SL3, to czy powstały również jakieś domowe metody na SL2? Według informacji zgromadzonych w temacie zbiorczym dawno temu udało się rozpracować tylko SL1 RAP3Gv2, ale SL1 RAP3Gv3 oraz SL2 już niestety nie. Poradnik odblokowania BB5 SL1 i SL2 po USB zamieściłem w temacie: ![]() |
![]() |
![]() |
7 Aug 2023, o 23:06 |
ziomek3120 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
pawelooss wrote: RepairBox, moje gratulacje za wytrwałość w szukaniu i opracowywaniu wydajnego bruteforce'a obalającego smoki z BB5 SL3. Oprócz dozgonnej wdzięczności, chciałbym uhonorować Ciebie rangą Eksperta. ![]() Niestety nie mam żadnej zablokowanej Nokii, więc nie mogę sprawdzić tego sposobu czy też opracować tutorialu od A do Z, jednak liczę na to, że znajdzie się jakiś ochotnik, który potwierdzi jego skuteczność. RepairBox wrote: Fajnie że po tylu latach nadal można spotkać fanów i kolekcjonerów Nokii ![]() Zdecydowanie nie mam zamiaru zamykać tego interesu. Szczególnie że inne takie miejsca w większości jednak upadły. ;_; RepairBox wrote: po tym jak trafiłem na kilku fanów Nokii z facebooka A cóż to jest za grono i dlaczego jeszcze nie trafiło do naszej społeczności? ![]() Potwierdzam skuteczność, Nokia C5-00.2 (wersja 5MP), simlock Orange, dopiero przy 97% pojawiły się kody, zadziałał ten z koncówką +7 (czyli pierwszy jaki wpisałem) [ Dodano: 1 sie 2023, o 23:00 ] RepairBox wrote: [ Dodano: 10 sty 2023, o 11:52 ] pawelooss wrote: Skoro udało się rozpracować SL3, to czy powstały również jakieś domowe metody na SL2? Według informacji zgromadzonych w temacie zbiorczym dawno temu udało się rozpracować tylko SL1 RAP3Gv2, ale SL1 RAP3Gv3 oraz SL2 już niestety nie. Poradnik odblokowania BB5 SL1 i SL2 po USB zamieściłem w temacie: ![]() Na E66 poszło od strzała bez żadnych problemow, natomiast na 6300, E50 oraz E51 (tutaj miałem nadzieję bo już uruchomił się w test mode) nie zadziałało (wszystkie simlock Plus) [ Dodano: 7 sie 2023, o 23:06 ] Wszystkie wymienione które nie ruszył BEST poszły unlockerem by Zulea, ale do tego niestety jest potrzebna puszka JAFA, ktorą wlasciciel lokalnego komisu oddał mi za przysłowiową flaszkę. W ciągu kilku dni opublikuję te unlockery, nigdy nie wiadomo a może komuś się przyda |
![]() |
![]() |
2 Sep 2023, o 10:48 |
NieprzebijalnyN8 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
RepairBox wrote: Crack Infinity BEST v1.51 będzie do tego idealny, niestety część telefonów jak 6303c lub 6303ci wymaga odczytania po FBUS. Po weekendzie postaram się opisać procedurę odczytania hasha z telefonu via BEST. Wszystkie inne aplikacje do odczytu hasha dostępne w sieci, to zmodyfikowana wersja besta v1.51 ze zmienionymi opisami przycisków ![]() Czy Nokia 6300 to jeden z tych telefonów? Właśnie próbuje odblokować |
![]() |
![]() |
4 Nov 2023, o 17:01 |
NieprzebijalnyN8 wrote: RepairBox wrote: Crack Infinity BEST v1.51 będzie do tego idealny, niestety część telefonów jak 6303c lub 6303ci wymaga odczytania po FBUS. Po weekendzie postaram się opisać procedurę odczytania hasha z telefonu via BEST. Wszystkie inne aplikacje do odczytu hasha dostępne w sieci, to zmodyfikowana wersja besta v1.51 ze zmienionymi opisami przycisków ![]() Czy Nokia 6300 to jeden z tych telefonów? Właśnie próbuje odblokować Nokia 6300 to SL1, choć wersja oprogramowania SW: v57.20 jest traktowana jak SL3. BEST powinien móc odblokować ten telefon po wgraniu oprogramowania, wykonaniu Rd Key i Unlock SL1/SL2. |
![]() |
![]() |
4 Nov 2023, o 23:39 |
NieprzebijalnyN8 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dałoby się to zrobić po usb?
|
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Go to page Previous 1, 2, 3 Page 3 of 3 [ 40 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests |
Board index » Kącik Eksperta » Programowanie » Reverse Engineering |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)