Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Telefony Innych Marek » Tutoriale & Triki » Tutoriale Google Android |
Previous topic | Next topic Page 1 of 1 [ 1 post ] |
Print view |
Write comments | Post new topic |
Jak używać Odina. |
---|
Jak używać Odina. | 7 Jan 2013, o 13:11 |
skejter00 - 70% 266/64 174
|
Witam. Pewnie wielu z was nowych użytkowników Samsunga domyśla się,czym jest Odin i jak go używać. Ten tutorial jest odpowiedzią na właśnie to pytanie.
Odin jest to program do flashowania najczęściej stockowego ROMu samsunga,ale czasem zdarzają się custom kernele i nawet custom romy. 1. Podstawy. Okno Odina wygląda tak: (napis u góry może się różnić) Co to są te wszystkie pola? PIT-plik należący do mapowania. Nie jest to żadna część firmware. BOOTLOADER-bootloader jak sama nazwa wskazuje. PDA-Tam jest cały system. PHONE-FW modemu czy tam baseband jak kto woli. CSC-oznaczenie regionalne. 2.Jak nim flashować? Przełączamy telefon w tryb Download Mode. W przypadku większości telefonów jest to kombinacja VOLDOWN+HOME+POWER. Jednak mój Ace S5830i,którym w tym poradniku się posłużyłem,ma kombinację VOLUP+VOLDOWN+POWER. W przypadku niektórych telefonów powinien pojawić się taki komunikat: Jeśli masz taki komunikat,wciskasz VOLUP. Telefon przejdzie w tryb download. Jeśli nie masz tego komunikatu,telefon od razu przejdzie w tryb download. Takie coś powinno wyskoczyć(może się różnić w zależności od modelu): Jest napisane Custom BIN down:Yes,bo już 2 razy wgrywałem niesamsungowe fw odinem. Podłącz telefon kablem USB. W Odinie powinno wykryć telefon: Teraz wybieramy pliki firmware.Niekoniecznie wszystkie. Np. jeżeli chcesz wgrać nowe fw modemu,wybierasz tylko phone. Ja dla przykładu wybrałem wszystkie prócz bootloadera i pita (nie są one wymagane). Zostawiamy wszystkie opcje tam,gdzie zaznaczyłem na niebiesko i klikamy przycisk Start który zaznaczyłem na czerwono. Zacznie się flashowanie firmware. Po tym,jak skończy się flashowanie powinien się pokazać napis PASS na zielonym tle. Odłączamy wtedy kabel USB. Poradnik napisany w 100% przeze mnie. |
Write comments | Post new topic |
Page 1 of 1 [ 1 post ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests |
Board index » Telefony Innych Marek » Tutoriale & Triki » Tutoriale Google Android |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)