|
|
|
Wbudowane oprogramowanie, problemy z softem, flashowanie.
by hoppek » 26 Oct 2010, o 23:35
Witam. Mam problem z połączeniem internetowym, ponieważ cały czas mi się wydaje, że internet sobie chodzi w tle, ale nie wiem czy rzeczywiście tak jest. Taka ikonka, podkreślona cały czas widnieje:  Tam też jest napisane 3,5G, a kilka razy zdarzyło się tak, że przy wyłączaniu telefonu wyskakiwał komunikat o tym czy chcę zamknąć połączenie WAP, dodam, że żadna aplikacja wykorzystująca internet nie była włączona, ani żaden proces. Gdy kliknąłem tak, to ikonka zniknęła i pojawiło się "3G" zamiast 3,5G. Gdy wchodzę w Biuro -> Narzędzia -> Menedżer połączeń, to od razu wywala do menu Narzędzia. Czy to normalne, że ten znaczek tak jest, czy rzeczywiście internet działa w tle?
-
hoppek

-

-
- Telefon: iPhone 14 Pro
- Soft: iOS 16
- Operator: Orange
- Online: 290d 18h 3m 51s
- Reputation point: 3242

-
by hoppek » 27 Oct 2010, o 14:32
Przytrzymuję czerwoną słuchawkę i pyta się czy zakończyć połączenie WAP, daję tak i po ok. trzydziestu sekundach to połączenie znów się włącza i tak w kółko. Mam skonfigurowaną pocztę, ale zawszę jak wyłączam Nokia Email, to wchodzę w procesy w BestTaskman i wyłączam wszystkie włączone procesy prócz taskmana. W 5530 miałem tak, że jeżeli samo się łączyło z internetem, to znaczy, że był włączony proces odpowiadający za synchronizację Nokia Email, wtedy wchodziłem w procesy i wyłączałem wszystkie procesy, których używa Nokia Email po czym połączenie się zrywało i już się ponownie nie łączyło, dopóki nie włączyłem aplikacji. A tutaj w 6760 włączę Nokia Email, sprawdzę pocztę, wyłączę aplikację, wyłączę procesy, przytrzymam czerwoną słuchawkę, zakończę połączenie i po ok. 30 sekundach wraca. Gdy wejdę w Ustawienia -> Połączenie -> Dane pakietowe -> to mam ustawione: Połącz. pakietowe -> Kiedy potrzeba, mam też taką opcję jak: Szybki dostęp do pakietu, domyślnie ustawione na włączone, ja to wyłączyłem i z 3,5G zmieniło się na 3G, ale połączenie się nie zerwało, pomimo stosownego komunikatu podczas wyłączania tej funkcji. I znów gdy przytrzymuję czerwoną słuchawkę, to jest komunikat o potwierdzeniu zamknięcia połączenia WAP, ja akceptuję, połączenie się zrywa i po 30 sekundach znów wraca. WTF?
-
hoppek

-

-

-
by hoppek » 27 Oct 2010, o 16:54
W sumie, to się nie przejmuję, bo mam pakiet megabajtów, równie dobrze mogę sprawdzić billing w danych godzinach, czy były pobierane jakieś dane czy coś.
[ Dodano: 27 paź 2010, o 16:54 ] W billingu mam, że ostatnia transmisja danych była o 15.14, a po tej transmisji już nic nie ma, a powinna być, bo pobierałem Operę Mobile tak gdzieś po 16.
-
hoppek

-

-

-
by hoppek » 28 Oct 2010, o 19:55
Żeby ściągał, to musiałby być włączony proces, który za to odpowiada, a nie jest włączony, w 5530 ściągało tylko wtedy, gdy proces był włączony, a jak wyłączyłem to Nokia Mail już nie synchronizowało, dopiero tylko wtedy, gdy ja włączyłem. A nawet gdyby ściągało, to słyszałbym odpowiedni sygnał informujący mnie o nowej wiadomości e-mail.
-
hoppek

-

-

-
by hoppek » 2 Nov 2010, o 16:00
Zauważyłem, że przy włączonym patchu, połączenie tak jakby chciało się włączyć, ale nie może. Tzn. pojawia się znaczek przekreślony i po 1-2s. znika.
[ Dodano: 2 lis 2010, o 14:47 ] Zrobiłem HR i już się nic nie łączy z netem. Zaraz skonfiguruję maila i zobaczymy czy znów będzie ciągle połączony.
[ Dodano: 2 lis 2010, o 15:00 ] Skonfigurowałem, zesynchronizowałem, wszedłem w procesy, wyłączyłem procesy, które odpowiadają za Nokia E-Mail i... połączenia internetowego nie ma, nic się samo nie łączy, jest tylko 3,5G, a tamtych strzałek nie ma. Czyli coś musiało siedzieć w pamięci telefonu co się mogło łączyć.
-
hoppek

-

-

-
Return to [S60] Firmware