by piotrekmichalski » 2 Feb 2011, o 17:20
DJ_Cobra wrote:Jeżeli twoje telefony mają ładowarkę na np. 7V/800mA (OBYDWA)
To musiałbyś znaleźć ładowarkę ok. 14V/1600mA i podłączyć do niej obydwa wejścia.
Uwaga!!!
Ta metoda działa przy podłączeniu 2 telefonów o takiej samej wartości Output!!!
Jeżeli każdy telefon ma inną wartość nie radzę próbować, bo baterie po prostu rozp****oli!!!
I jeszcze jedno, telefony musiały by być podłączone w tym samym czasie.
Ale i tak nie radzę
(musiałem użyć koloru czerwonego, dla podkreślenia ważności tego kroku)
Nieprawda. Prostym dowodem na to będzie to że sama Nokia produkuje szybsze i wolniejsze ładowarki, a można z każdej z takim samym bolcem korzystać.
Poza tym, telefon ma w sobie układ który rozdziela prąd (PWM). Jak podepniesz choć na chwilkę (bo prawie nie ma możliwości podłączenia 2 w tym samym czasie) pojedyńczy telefon to Ci płytę główną rozp****oli...
I dodajmy też że napięcie nie dzieli się na pół. Połącz sobie żarówki, najpierw szeregowo potem równolegle... i w tym i w tym któraś świeci słabiej, jednak w równoległym jest bardziej unormowany rozdział.
Osobiście kiedyś podłączyłem (z braku ładowarki pod ręką) baterię od LG KP500 na krótko pod kabel z prądem który mi chamsko wystawał przed oczami z kompa. Po podłączeniu pod +12V komp wyłączył się w 2sek później - za duży opór za zasilaczu, ale po podłączeniu pod +5V w ciągu 4 sek naładowało baterię do pełna, tak wysoki Amper. I bateria nie jest wypukła...
P.S. Możesz kombinować z ładowaniem 2 tel naraz, ale czy to się opłaca??