![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Kącik Eksperta » Hardware Mods |
Previous topic | Next topic Page 1 of 3 [ 34 posts ] Go to page 1, 2, 3 Next |
Print view |
Write comments | Post new topic |
Jedna ładowarka na 2-3 telefony |
---|
![]() |
22 Jan 2011, o 14:02 |
hoppek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witam.
Gdy zobaczyłem, że moje 3 telefony mają niski stan baterii pomyślałem, że po co podłączać do prądu trzy osobne ładowarki, skoro by można zrobić jedną ładowarkę z dwoma lub trzema kablami i można by ładować kilka telefonów. Tylko czy to jest technicznie możliwie i bezpieczne? |
Last post |
![]() |
22 Jan 2011, o 14:03 |
kosmita1993 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Odradzam próby. Albo wogóle się nie będą ładować albo będą trzy razy wolniej.
![]() |
![]() |
22 Jan 2011, o 18:25 |
czaro1514 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
kosmita1993, Albo ładowarka nie wytrzyma i pieprznie je wszystkie prądem,
![]() |
![]() |
22 Jan 2011, o 20:24 |
Przemek.B ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
NIe polecałał bym ... bo jeszcze sobie coś zrobisz ...
![]() Lepiej podłaczyć 2-3 ładowarki i zapłacić o te 5 zł wiecęj ![]() |
![]() |
22 Jan 2011, o 21:09 |
ZiomalMarcin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Obstawiam, że nie będzie ładować. Ładowarka ma transformator i układ prostowniczy. Transformator zmniejsza napięcie z ~230V na te kilka V do ładowania, które pewnie jest o stałej wartości. Podłączysz 3 wtyczki, napięcie podzieli się na 3 telefony, więc nie będzie ładowania.
![]() |
![]() |
22 Jan 2011, o 21:25 |
kosmita1993 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Napięcie pozostanie takie samo, zmniejszy się natężenie.
|
![]() |
22 Jan 2011, o 21:31 |
_NeedSpeed_ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
hoppek, ja ci poradzę tak, skołuj sobie zestaw do ładowania indukcyjnego
![]() |
Last edited by _NeedSpeed_ on 22 Jan 2011, o 21:30, edited 1 time in total. |
![]() |
22 Jan 2011, o 21:40 |
DJ Terner ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dobrze mówicie, ja sam tak kiedyś kombinowałem. Nie radzę ponieważ na 100% nie będzie ładować, jeżeli ci tak przeszkadzają te ładowarki lub nie masz dla nich miejsca w kontakcie to zakup se złodziejkę. Leprze to niż bawienie się kabelkami, bo nigdy nie wiadomo co może źle pójść.
Aczkolwiek jest możliwość podłączenia 2 telefonów do 1 ładowarki: |
![]() |
22 Jan 2011, o 22:51 |
_NeedSpeed_ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
22 Jan 2011, o 23:37 |
hoppek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Czyli ogólnie rzecz biorąc nie warto się w to bawić?
|
![]() |
2 Feb 2011, o 17:04 |
slepy9393 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Można ale
1. potrzeba użyć dobrej ładowarki z transformatorem a nie tylko z płytką (np od noki 3310 bo te nowsze już nie mają dobrych traf)albo kupić oddzielny zasilacz stabilizowany. Licz około po pół ampera przy 5 voltach (około 2,5w)na każdy telefon 2. na każde wyjście będzie potrzeba oddzielny stabilizator na np. lm317 (bardzo prosty układ a kostka kosztuje mniej niż jeden zł) Pozdrawiam |
![]() |
2 Feb 2011, o 17:20 |
piotrekmichalski ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
DJ_Cobra wrote: Jeżeli twoje telefony mają ładowarkę na np. 7V/800mA (OBYDWA) To musiałbyś znaleźć ładowarkę ok. 14V/1600mA i podłączyć do niej obydwa wejścia. Uwaga!!! Ta metoda działa przy podłączeniu 2 telefonów o takiej samej wartości Output!!! Jeżeli każdy telefon ma inną wartość nie radzę próbować, bo baterie po prostu rozp****oli!!! I jeszcze jedno, telefony musiały by być podłączone w tym samym czasie. Ale i tak nie radzę (musiałem użyć koloru czerwonego, dla podkreślenia ważności tego kroku) Nieprawda. Prostym dowodem na to będzie to że sama Nokia produkuje szybsze i wolniejsze ładowarki, a można z każdej z takim samym bolcem korzystać. Poza tym, telefon ma w sobie układ który rozdziela prąd (PWM). Jak podepniesz choć na chwilkę (bo prawie nie ma możliwości podłączenia 2 w tym samym czasie) pojedyńczy telefon to Ci płytę główną rozp****oli... I dodajmy też że napięcie nie dzieli się na pół. Połącz sobie żarówki, najpierw szeregowo potem równolegle... i w tym i w tym któraś świeci słabiej, jednak w równoległym jest bardziej unormowany rozdział. Osobiście kiedyś podłączyłem (z braku ładowarki pod ręką) baterię od LG KP500 na krótko pod kabel z prądem który mi chamsko wystawał przed oczami z kompa. Po podłączeniu pod +12V komp wyłączył się w 2sek później - za duży opór za zasilaczu, ale po podłączeniu pod +5V w ciągu 4 sek naładowało baterię do pełna, tak wysoki Amper. I bateria nie jest wypukła... P.S. Możesz kombinować z ładowaniem 2 tel naraz, ale czy to się opłaca?? |
![]() |
2 Feb 2011, o 17:24 |
SileS ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Najlepiej to było by zaprojektować takie coś od podstaw ale pod konkretne telefony.
|
![]() |
2 Feb 2011, o 19:01 |
IuDeX ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie prościej kupić ładowarkę?
![]() |
![]() |
2 Feb 2011, o 20:31 |
michero ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ale pewnie chodzi o to, żeby nosić 1 ładowarkę, a nie 5:)
|
Top |
Write comments | Post new topic |
Go to page 1, 2, 3 Next Page 1 of 3 [ 34 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests |
Board index » Kącik Eksperta » Hardware Mods |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)