Witam.
Bratu zepsuł się telefon i prosił mnie o naprawę (ostatnio zmieniałem mu softa), ale to co teraz się dzieje mnie przerasta i nie umiem sobie z tym poradzić ...
Może zacznę od początku, historia telefonu:
Telefon kupiony w Anglii jako używka, miał oczywiście angielskie oprogramowanie - po przyjeździe do polski zmieniłem mu softa i język na polski za pomocą zmiany product code (którego obecnie numeru nie znam, bo zaginęła kartka z nowym kodem), telefon działał bardzo dobrze przez ~pół roku aż do dziś.
Obecne problemy wyglądają następująco:
- Telefon się nie uruchamia - parę minut widoczne jest białe tło z napisem Nokia, po czym telefon się wyłącza. Czasem na telefonie wyskakuje pytanie "Czy dalej pracować w trybie offline" - klikam TAK, po chwili "Błąd systemu" i tyle - nic się nie da zrobić
- Po podłączeniu do komputera najpierw wyskakuje info o tym, że są instalowane sterowniki, po paru sekundach że nie można zainstalować oprogramowania. Po kolejnych 5 minutach od tych alertów telefon w końcu zostaje prawidłowo rozpoznany przez komputer i ukazuje się dodatkowy napęd - pamięć telefonu, można wejść na telefon, skopiować zdjęcia itp.
Próbowałem ożywić telefon za pomocą Phoenixa, ale bezskutecznie.
- Telefon nawet gdy jest poprawnie rozpoznany przez komputer nie jest wykrywany przez Phoenixa
- Martwego flasha też nie mogłem zrobić
Softa trzeba ściągnąć przez Navifirm i wrzucić do katalogu C:\Program Files (x86)\Nokia\Phoenix\Products\RM-505 czy nie trzeba ściągać bo sam Phoenix go sobie ściągnie ? Próbowałem bez wklejania i z wklejaniem i za każdym razem jakieś błędy.
Da się jakoś ożywić ten telefon, czy kompletna padaka ? Są jeszcze jakieś inne programy do naprawy tak zepsutego telefonu ?
Proszę o pomoc