Witam,
Potrzeba zmusił mnie, że jestem tu z Wami- sympatykami kultowych telefonów Nokia, więc przedstawię swój problem, z którym nie wiem jak sobie poradzić.
Jestem właścicielem N8 już od wielu lat, którą używam do dzisiaj. W zasadzie wszystko w niej działa, poza oczywiście aplikacjami już niewspieranymi (you tube itp.) Postanowiłem ją odmłodzić i kilka dni temu zmieniłem na model 808. Uprzednio pościągałem sobie aplikacje na n8, żeby przerzucić na nowy smartfon i ku mojemu zaskoczeniu nie mogę żadnej aplikacji ani poczty zainstalować. Wyskakuje "błąd certyfikatu" lub "nie można połączyć się z serwerem". Odwiedziłem kilka serwisów gsm i dali mi do zrozumienia, żeby dać sobie spokój, że już nic na niej nie będzie chodziło nawet po zhakowaniu (trochę z ironicznym uśmieszkiem pod nosem). W jednym nawet dziwili się, że na n8 jeszcze poczta chodzi.
Na jednym z forum anglojęzycznym Microsoftu znalazłem instrukcję, aby usunąć certyfikat GlobalSign Root CA i zainstalować Network Improvements.sis. Nawiasem mówiąc, na n8 ten certyfikat jest nieaktualny od 2014r., a poczta na niej działa. Certyfikat usunąłem, ale niestety pliku już nie zdołałem zainstalować, bo po prostu się nie dało i teraz nie wiem, czy to był dobry krok z mojej strony.
Jestem laikiem jeśli chodzi o te sprawy, dlatego proszę Was o pomoc i pokierowanie, co mogę zrobić albo czy w ogóle da się coś zrobić, aby tą 808 postawić jeszcze na nogi. W przeciwnym razie zostanie mi n8 (dzięki etui jeszcze jakoś wygląda), a nie chcę zmieniać na Andka czy Jabłko.
Z góry dziękuję.