by saponokia » 12 Apr 2011, o 16:06
Siema wszystkim!
Podjąłem wyzwanie i postanowiłem REAKTYWOWAĆ swoją nokię (N82). Kupiłem nową bateryjkę i pozostało jedynie wyczyścić telefon z syfu. A zatem na początek kombinowałem "z trzech Króli" (słuchawka 3 * power), ale nichuchu nie reagowało na to. Poszedłem dalej i wykorzystałem ten kod do resetowania. To mi nie wystarczyło, bo mnie ciągle ERA straszyła swoim logo, czego nie lubię, gdyż jestem w PLAY.
Idąc dalej wykorzystałem ten artykuł i pobrałem PHOENIX'a oraz dwie paczki, które znalazłem na tym forum (były tylko dwie do N82). Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją i bez większych problemów.
Schodki zaczęły się dopiero teraz. Program wyświetlił info, że "flashing" odbył się "succeded". Telefon był ciągle podpięty przez USB i do ładowarki. Popstrykałem nim chwilę: nowe menu, brak ERY i ogólnie szybkość śmigania mnie zachwyciła. Jakbym go dopiero rozpakował od nowości! Odpiąłem od kabli, wyłączyłem celem wsadzenia karty SIM, włączyłem, a on mi na to mniej więcej tak:
"Starting-up failed. Contact your retailer."
Od tej pory zacząłem stosować procedurę awaryjną dla "dead-fonów".
Zrobiłem co trzeba kilkadziesiąt razy, po drodze reinstalując (zgodnie z instrukcją) PHOENIX'a i paczki. Nic to nie dało. Zacząłem zatem poszukiwania jakiegoś aparatu w domu na czas "iścia" do serwisu celem flashowania przez specjalistę. Poszukiwania były owocne (jakaś stara nokia się napatoczyła), ale nie dałem za wygraną. Odpaliłem telefon przez "trzech Króli" i - o dziwo! - poszło! W dodatku poszło z tym nowym menu. Będąc już "w środku" przywróciłem za pośrednictwem menu ustawienia fabryczne (zdaje się te, które nowy flash mi zapewnił wgrany na początku tej przygody) i od tej pory telefon śmiga aż miło. Nie wiem, niestety, którą w końcu wersję oprogramowania udało mi się wrzucić, bo trochę z tym PHOENIX'em jest zabawy jak chodzi o wykrywanie przez niego oprogramowania dla telefonu.
Mam parę pytań:
1. Czy w tej sytuacji telefon pociągnie trochę? Jak czujecie?
2. Zapewne powinienem wywalić całkowicie PHOENIX'a i paczki i wszystko o NOKII, żeby spokojnie, po Bożemu, zainstalować to w pececie jeszcze raz - po to, aby ŚWIADOMIE ugryźć temat flashowania tym razem. Np. wgrać sobie soft taki, jaki konkretnie chcę. Dobrze myślę?
3. Jak w Waszych przypadkach odbywało się wykrywanie oprogramowania przez PHOENIX'a? Wskazywaliście mu "ręcznie"? Jeśli tak, to proszę kogoś o swój szczegółowy opis.
4. Chętnie poczytam konkretnie o N82, więc zapraszam użytkowników tegoż modelu do dyskusji.
Pozdrowienia załączam dla wszystkich wytrwałych hakierów,
Sapo