by nokia666 » 4 Jan 2013, o 19:23
Cześć
Przeglądnąłem trochę wątek ale przyznam się że nie cały, bo czasu brak. Dostałem aby spróbować przywrócić do życia nokię N8. Z tego co wiem działała i przestała - czarny ekran, nie włącza się. Acha kilka miesięcy temu miała wymienioną szybkę czy obudowę (ciężko było się dowiedzieć) w jakimś serwisie i do tej pory działała ok no i padła. Po podpięciu do komputer przy porcie micro-usb miga mała biała dioda. Takie info dostałem. Rzeczywiście jak podpiąłem nokię do komputera przez usb to migała dioda przy porcie micro-usb. Przeczytałem, że to znak iż bateria jest na wyczerpaniu. Podpiąłem pod ładowarkę micro-usb i wtedy dioda przestała migać ale też nie paliła się ciągłym światłem a chyba powinna o ile dobrze wyczytałem. Podpiąłem zwykła ładowarkę noki i też się nic nie świeci. Wyciągnąłem baterię i sprawdzam miernikiem - jest 3,4V (nominalnie powinno być 3,7V) wiem że samo napięcie jeszcze o niczym nie świadczy no ale przynajmniej można mieć nadzieję, że bateria jest ok. Nie jest spuchnięta i na oko wygląda bardzo dobrze jak i cały telefon. Trochę ją po partyzancku samą ładowarką potraktowałem, aby doszła chociaż do tych 3,7V. Po włożeniu do telefonu ani usb ani ładowarka dalej nie zapala białej diody. Zainstalowałem Phoenix i próbuję dead flash ale na razie kręcę się w kółko ze znanym błędem czyli brak wykrycia telefonu. Próbowałem już z ładowarką i bez, zmianę portów usb i kabli ale nic to nie dało i dalej mozolnie walczę. Spróbuje za jakiś czas przez JAF ale nurtuje mnie brak świecenia tej diody po podłączeniu ładowarki. Może to jednak płyta padła czy coś? Oczywiście soft czy tam hard reset też nie działa. Jakby ktoś miał jakieś sugestie albo pomysły to chętnie posłucham/poczytam

Acha jeżeli jednak dead flash nie pomoże to ile w serwisie kosztuje ten "box" o którym wspominacie często i który na pewno powinien pomóc.
Update: soft jaki próbuje wrzucać przez Phoenix to euro3 599844 gr (nokia jest zielona).