![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Strefa Symbian S60 » Pomoc Techniczna » [S60] Firmware |
Previous topic | Next topic Page 1 of 2 [ 19 posts ] Go to page 1, 2 Next |
Print view |
Write comments | Post new topic |
[E52] Nie działa czujnik światła po wgraniu nowego softa |
---|
![]() |
14 Feb 2011, o 16:00 |
bczyzowski ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witam,
odebrałem tydzień temu nokie e52 gdyż padł jej soft. Po tygodniu użytkowania stwierdzam że nie działa czujnik światła. Da się go jakoś uaktywnić? Czy pomogłaby kalibracja w phoenixie? |
Last post |
![]() |
![]() |
14 Feb 2011, o 16:21 |
born2die ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wejdź w Menu->Panel Sterowania->Ustawienia->Ogólne->Ustawienie czujnika i opcje czujniki zaznacz na TAK.
|
![]() |
![]() |
14 Feb 2011, o 16:30 |
Mam włączone cały czas i czujnik światła nadal nie działa
|
![]() |
![]() |
14 Feb 2011, o 16:32 |
pawelooss ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Może działa, ale nie widzisz efektu.
![]() Wejdź w coś takiego jak podświetlenie ekranu i wybierz inną, mniejszą wartość niż maksymalna. |
![]() |
![]() |
14 Feb 2011, o 16:44 |
klawiatura powinna sie wylaczyc gdy jest jasno a ona sie ciagle swieci
|
![]() |
![]() |
14 Feb 2011, o 17:19 |
Wodnik Szuwarek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zmień tryb na Test Mode, potem Tuning -> ALS Tuning Wizard, wystaw telefon na bardzo jasne światło, następnie Read i Calibration.
|
![]() |
![]() |
15 Feb 2011, o 18:30 |
Wodnik i to pomoże? Jestem na wyjeździe i nie mam dostępu do kabelka. Gdzie zmienia się ten tryb? U mnie w zakładce TUNING nie ma tego ALS'u
|
![]() |
![]() |
17 Feb 2011, o 01:59 |
Ta opcja jest tylko dostępna dla niektórych telefonów np. 5800. Także nieaktualne.
|
![]() |
![]() |
17 Feb 2011, o 11:03 |
SileS ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jak zrobić to na 5800 ¿
|
![]() |
![]() |
17 Feb 2011, o 12:18 |
No tak jak wyżej napisałem.
|
![]() |
![]() |
18 Feb 2011, o 12:59 |
Gdy w phoenixie wybieram w FILE open product RM-469 pojawiają się fukcję ktore moim zdaniem powinny byc zgodne z telefonem. W zakładce TUNING jest tez Ambient Light Sensor Calibration Sensor, więc dlaczego jest to nie możliwe?
Po za tym znalazłem taki temat właśnie z nokią e52 http://www.nokia-e52.pl/viewtopic.php?f=36&t=995 |
![]() |
![]() |
18 Feb 2011, o 13:49 |
Wiem że to jest i w dodatku ta opcja jest inna np. dla 5800 i E52. Nie wiem czy to działa na podobnej zasadzie, bo w ALS Tuning Wizard jest wszystko opisane, żeby wystawić na światło powyżej 100 lux.
[ Dodano: 18 lut 2011, o 12:49 ] Przykładowo: Ambient Light Sensor Calibration Sensor: dla 5800 nie ma Calibrate dla E52 jest Calibrate ALS Tuning Wizard: dla 5800 jest Calibrate dla E52 wogóle nie dostępne |
![]() |
![]() |
18 Feb 2011, o 19:24 |
ja mam właśnie Ambient Light Sensor Calibration Sensor więc powinno działać
[ Komentarz dodany przez: Wodnik Szuwarek: 18 lutego 2011, o 18:26 ] Większość telefonów ma tą opcję. |
![]() |
![]() |
17 Mar 2012, o 20:07 |
demien_max ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
bczyzowski wrote: Gdy w phoenixie wybieram w FILE open product RM-469 pojawiają się fukcję ktore moim zdaniem powinny byc zgodne z telefonem. W zakładce TUNING jest tez Ambient Light Sensor Calibration Sensor, więc dlaczego jest to nie możliwe? Po za tym znalazłem taki temat właśnie z nokią e52 http://www.nokia-e52.pl/viewtopic.php?f=36&t=995 Na wstępie chciałbym podziękować ![]() -- Może to wam pomoże -- 1. Objaw: Czujnik światła na maxa brak możliwości zmiany na ciemniejsze podświetlanie. 2. Kalibracja według manuala: E52_RM-469_SM_L3&4.pdf (strona 3-32 Ambient Light Sensor) 3. Ja mam Phoenix Service Software 2011.46.002.47246 - odnajdujemy telefon ![]() - włączamy Testing --> Display Test (zakładka LIGHTS) - dajemy V przy Ambient Light Sensor i klikamy Read wyświetli się jakaś wartość !!! u mnie wyskoczył błąd i info że trzeba zrobić kalibrację !!! ![]() następnie zakrywamy kamerkę z przodu obudowy i klikamy Read - wartość powinna być niższa jeśli nie jest to trzeba kalibrować -- KALIBRACJA wchodzimy do menu Tuning --> Ambient Light Sensor Calibration !!! u mnie wyskoczyły 2 kolejne błędy które oczywiście zignorowałem ![]() ![]() - odhaczamy V przy default i klikamy na Read, powinny pojawić się wartości w polach AD-Count !!! u mnie wywaliło Błąd ![]() ![]() ![]() zmieniłem trochę procedurę i zahaczyłem V i kliknąłem Write wgrałem tym samym jakąś wartość ale jaką nie wiem, przy tym ustawieniu nie ma danych jest tylko podane przy efficient 1.0000 - po tej operacji zacząłem kalibrację odhaczyłem V i kliknąłem Read -> pojawiły się wartości Kalibracja polega na przepisywaniu tych wartości z pól AD-Count do Reference level i klikaniu na Calibrate do momentu aż wartości efficient będą równe 1.0000 najlepiej to robić w dzień choć ja to zrobiłem przy świetle telefon powinien leżeć w jednym miejscu podczas kalibracji Na koniec wyłączyłem i włączyłem telefon bo mi się klawisze nie zapalały ![]() 4. Efekt: działa mi ustawienie jasności ![]() ![]() ![]() -- Może mój opis komuś pomoże powodzenia pozdrawiam demien ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
2 Apr 2012, o 22:11 |
tomekbax ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Potwierdzam. Wszystko dziala. Wielki browar.
|
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Go to page 1, 2 Next Page 1 of 2 [ 19 posts ] Previous topic | Next topic |
|