Dzięki uprzejmości Manubia.pl mam dostęp do danych, które nie są normalnie dostępne. Dzięki temu możecie dowiedzieć się, że w okresie od lipca do września na Allegro sprzedano 3 157 sztuk telefonów Nokia 100 i Nokia 101.
Z danych uzyskanych z narzędzia Manubia wynika, że w okresie od 1 lipca do 30 września 2012 roku, czyli w okresie wakacyjnym, telefony komórkowe Nokia 100 i Nokia 101 cieszyły się dość sporym zainteresowaniem. Cztery Lumie w tym samym czasie uzyskały 5,5 tys. sprzedanych sztuk.
Z pośród tej dwójki na prowadzenie wysuwa się Nokia 100, która zanotowała nieco lepsze wyniki. W trzy miesiące kupiono 1 853 sztuki, a Nokii 101 – 1 304. Łączna sprzedaż wyniosła 3 157 egzemplarzy. Myślę, że nie jest to taki zły wynik.

Natomiast łączna wartość sprzedaży tych telefonów komórkowych wynosi 304 810,29 zł. Chociaż Nokia 100 sprzedała się zdecydowanie więcej, to jednak różnica pomiędzy wartością zakupionych produktów nie jest tak duża. Wynosi niewiele ponad 15 tys. zł. A teraz ciekawostka! Sprzedawcy na Allegro na telefonach Nokia 100 i 101 zarobili najwięcej w dniu 13 sierpnia 2012 roku. Ile dokładnie? Otóż jest to suma 8527 zł. Łącznie były to 93 sztuki.

Nie dziwi mnie fakt małej różnicy w wartości sprzedaćy, ponieważ średnia cena modelu Nokia 101 jest większa o paręnaście złotówek.
Za telefon komórkowy Nokia 100 płacono średnio 86,49 zł, a za Nokia 101 – 110,85 zł.
I co sądzicie? Ponad 3 tys. sztuk w trzy miesiące telefonów przeznaczonych raczej dla wąskiej grupy odbiorców. Może nie powala na kolana, jak patrzyłem na produkty konkurencji, to mają bardzo zbliżone wyniki – czasami gorsze,czasami lepsze.
infonokia.pl