Witajcie po raz trzeci!
Dziś przedstawię wam model 2700c - opiszę wszystkie wady i zalety, które zauważyłem, postaram się napisać jak najbardziej rzetelną recenzję. Bez żadnej ściemy i wodolejstwa.
A więc zaczynamy.
Telefon został zakupiony prawie dwa tygodnie temu, czyli 4 lipca. Model
2700 jest bardzo podobny do
6300, można powiedzieć, że jest to klon
6300, tylko że z lepszym głośnikiem, lepszą baterią, mini-jackiem i odświeżonym "systemem"
Teraz czas by przejść do rzeczy.
Co w pudełku, o pudełku i akcesoriach
W pudełku można znaleźć:Nokię
2700Baterię
Nokia (BL-5C)Ładowarkę kompaktową Nokia (AC-3)
Zestaw słuchawkowy
Nokia (WH-102)Kartę pamięci
microSD 1GB MU-24Papierki
Ulotki, gwarancję, instrukcję obsługiSamo pudełko jest bardzo małe i stwarza wrażenie, że zaraz się rozsypie. Zostało wykonane z bardzo miękkiego kartonu.

A teraz ciutek o akcesoriach, czyli o słuchawkach i o karcie pamięci.
Słuchawki WH-102. WH-102 są to małe pchełki o sporych możliwościach, grają lepiej (chyba) od moich SHE-2550. Bass jest głęboki, a muzyka gra głośno (opinia laika w temacie audio). Posiadają złącze mini-jack 3.5mm, czyli standardowe wejście słuchawkowe. U dołu, na kablu, znajduje się mikrofon, a na jego odwrocie logo Nokia, oraz certyfikaty.

Karta pamięci MU-24Nic w niej nie ma takiego niezwykłego, ale warto o niej wspomnieć. Powiedzmy sobie szczerze - 2700c jest typowym połączeniem low i mid-endu. Czyżby Nokia zaczęła dbać o swoich klientów dorzucając więcej akcesoriów?
Wyświetlacz.Wyświetlacz tejże Nokii ma rozdzielczość 240x320 px, oraz przekątną 2". Moim zdaniem wyświetlacz jest w sam raz. Nie jest ani za duży, ani za mały, wszystko widać w znakomitej jakości. Wyświetlane kolory są odpowiednio nasycone dzięki palecie do 262 144 kolorów (opina laika)
.

Aparat, czyli cyknij fotkę.Aparat w 2700c ma rozdzielczość 2mpx (1600x1200). Zdjęcia, o dziwo, wychodzą bardzo ładne i dobrze nasycone (chyba ładniejsze od tych z k550). Niestety brak autofocusa i makro sprawiają, że fotografowanie tym telefonem nie będzie przyjemnością, ale do cyknięcia fotki wystarczy.
Oprogramowanie aparatu posiada sporo funkcji takich jak:
Zdjęcie krajobrazowe
Samowyzwalacz
Możliwość zrobienia serii zdjęć
Efekty tj: normalnie, fałszywe kolory, skala szarości, sepia, negatyw, solaryzacja,
balans bieli, czyli standard.
Telefon może nagrywać filmiki o maksymalnej rozdzielczości rozdzielczości 176x144px
Kilka przykładowych
fotek wykonanych Nokią 2700c

Multimedia, czyli to co Adaś lubi najbardziej!Co multimedialnego oferuje nam 2700c?
Radio - gra tylko po podłączeniu słuchawek, miało małe problemy ze znalezieniem stacji (wykryło 8, k550 wykrył ich 10).
Radio gra czysto i wyraźnie, a RDS informuje nas o aktualnie granym utworze lub informacjach (infolinia, etc).
-Aparat&Kamera (opisane wcześniej)
Odtwarzacz mp3 znany z wcześniejszych modeli tj. 5310,5130 czy 5220. Warto dodać, że gra lepiej niż 6300 (tzn głośniej). Odtwarzacz ten potrafi wyświetlać okładki albumów, a także ma zmienne skórki.
W sumie nie ma tu nic do opisywania, bo jest tu wszystko takie
same jak w w/w modelach.
Wygląd:ObudowaTelefon ma kształt bardzo podobający się kobietkom (mi też się podoba

). Obudowa wykonana jest z dobrej jakości plastików (nic nie trzeszczy, nic nie skrzypi). Jedynym minusem jest bardzo łatwo zdejmowalna tylna klapka od baterii oraz odciski paluchów na klawiaturze
.
U góry telefonu znajduje się:
Gniazdo ładowania
Port miniUSB
Mini-jack 3.5mm

Klawiatura zajmuje dobrą połowę całego przedniego telefonu, może jakieś 40% (strzelając na oko). Klawisze są
bardzo płaskie, ale wygodne, nie ma problemów z pisaniem sms, bo skok klawiszy jest odpowiedni.

Bateria i oprogramowanieBateriaBateria przy średnim użytkowaniu (kilka telefonów dziennie, włączony
24h) wytrzymuje
7(!) dni, co jest bardzo dobrym wynikiem.
Nie wiem co programiści zrobili, ale zużycie energii chyba jest dosyć małe, bo telefon potrafi wytrzymać tydzień bez ładowania. Nie wiem jak jest, gdy słuchamy muzyki, ponieważ
nie miałem okazji długo katować telefonu (nie jest mój - mojej mamy)
OprogramowanieTelefon jest oparty o series40
piątej edycji z interfejsem graficznym
s40v6 (ta druga wersja).
Wersja tego oprogramowania (dla Ery) to
09.50 (chyba najnowsza), nie sprawdzałem czy jest nowsza wersja, ponieważ nie mogę przy nim nic grzebać.
W zasadzie układ menu jest taki sam jak w
7230 (Minaca). Nie ma żadnych udogodnień czy innych bajerów.
Oprogramowanie 2700c potrafi ogarnąć kartę o maksymalnej pojemności wynoszącej 2GB.
Ogólnie o telefonieNokia 2700c jest telefonem dla ludzi, którzy nie wymagają bajerów. Telefon wprost idealny do dzwonienia, pisania SMSów, słuchania muzyki, czy graniu w gry.
Jeżeli jesteś osobą, która nie wymaga cudu techniki to
2700c jest dla Ciebie idealnym telefonem, który będzie Ci służył dobrych kilka lat.
PlusyJakość zastosowanych plastików
Wyświetlacz dobrej jakości
Bateria!
Radio z RDS
Elegancki wygląd
MinusyŁatwo zsuwalna (jak to się pisze?) tylna klapka
Widoczne paluchy na klawiaturze.