Witajcie.
Dzisiaj przedstawiam wam alternatywę dla buzzera w Nokii 3110c, czyli głośniczek od SE K800i. Mod wykonany z uwagi na to, że oryginalny buzzer grał bardzo cicho, a z braku wolnych funduszy na nowy, ruszyłem trochę głową i poszperałem w złomie komórkowym, aż natknełem się na pozostałości po K800i. Do rzeczy!
Będziemy potrzebować:
-nóż do tapet ( trzeba będzie trochę pociąć w plastiku) lub coś podobnego
-buzzer od k800i
-taśma dwustronna/klej "Kropelka", bądź "Super Glue"
-Kombinerki
Porównanie buzzerów:
Tak głośniczek wygląda oryginalnie....
....a tak musimy mu wygiąć styki kombinerkami:
Teraz rozbieramy telefon i demontujemy oryginalny buzzer, a następnie wycinamy kawałek w obudowie i naklejamy tasmę dwustronną lub zaraz przed samym załorzeniem buzzera dać kleju i docisnąć:
Tak wygląda już po skończonej robocie bez membrany ochronnej:
A tutaj już wszystko na swoim miejscu pięknie gra i śpiewa ^^
Co do jakości to nie wiem, czy gra lepiej, ale na pewno na poziomie i może 'ciut' lepiej? Na pewno dobry sposób dla kogoś nie mającego oryginalnego buzzera pod ręką, ale za to z zepsutym soniakiem u boku :p
Pozdrawiam i życzę udanego modowania.
@edit
Właśnie zauważyłem ,że w E75 mam taki sam buzzer, co jest w 3110c montowany i głośność jest na tym samym poziomie, jeśli chodzi o muzykę z głośniczka. Na e75 jest jakby głębszy bas, a k800i gra lepszy vokal (max głośności), a na minimum głośności nie widać różnicy. Oczywiście do tego dochodzą różne opcje montażów buzzerów w obu telach i może ma coś do tego symbian s60v3 i s40v3, no dużo czynników może brać w tym udział, ale do e75 buzzera od k800i nie będę montował, póki nie mam takiej konieczności. Ogólnie jestem zadowolony.