Telefon: Nokia 5200
Soft: 07.20
Zaprezentowano: wrzesień 2006r.
Typ: RM-174
Wstęp…
Na wstępie chciałbym was prosić o wyrozumiałość, ponieważ jest to moja pierwsza poważna recenzja.
Telefon kupiłem dwa lata temu od znajomego za 80zł. Dziś postanawiam opisać go jak najlepiej. Specyfikację telefonu zapewne każdy sympatyk tego modelu zna, więc nie będę przypominał. To do roboty!
Zestaw
Niestety telefon kupiłem tylko z ładowarką. Dokładny opis można sprawdzić w sieci.
Ogólny wygląd- budowa zewnętrzna itp…
Telefon jakim jest Nokia 5200 nie jest najnowszy, lecz nadal budzi zainteresowanie mniej wymagających użytkowników. Komórka nie jest duża, bo wymiary wynoszą 92x48x21 mm, oraz jest lekka choć na pierwszy rzut oka przypomina tzw. „cegiełkę”. Telefon kupiłem w wersji kolorystycznej czarnej. Wyświetlacz może wzbudzać zniechęcenie, ponieważ jego wymiary to 128 x 160 pix i posiada 256 tyś. kolorów. Przypomnę, że telefon został zaprezentowany w 2006r, więc w tamtych latach to był debiut. Model 5200 wykonany jest z plastiku. Po dłuższym użytkowaniu cała obudowa skrzypi, ale zaliczył kilka mocnych upadków i nic nie odleciało. Poprzedni właściciel doprowadził do tego, że w telefonie pękła szybka wyświetlacza, lecz nie przeszkadza mi to w codziennym użytkowaniu. Nokia 5200 jest telefonem typu „slider” co dla jednych jest wadą, a dla drugich zaletą. Mi to osobiście nie przeszkadza, bo rozsuwana klapka nie łapie luzów, pomimo licznych upadków.
W górnym profilu telefonu producent umieścił gniazdo ładowania, wejście USB, oraz przycisk włączania i wyłączania. Po lewej stronie telefonu umieszczone jest gniazdo na słuchawki i klawisz włączający odtwarzacz muzyki. W prawym profilu modelu znajdują się klawisze podgłaśniania i ściszania, oraz włącznik aparatu. Reszta na zdjęciach:
Podstawowe funkcje modelu 5200
Telefon został wyposażony w aparat VGA, co mi w ogóle nie przeszkadza, bo od zdjęć mam E52. Jego czasy to 2006 rok, więc wtedy nie zwracano na to uwagi. Komórka posiada jeden atut, który niektórych cieszy do dziś, a mianowicie mam na myśli odtwarzacz MP3, czyli warstwę muzyczną tego telefonu. Muzyka na głośniku jest głośna, oraz nie trzeszczy. Na muzykę na słuchawkach też nie można nic zarzucić. Telefon pewnie dlatego popularnie jest określany jako „Xpress Music”. Kilka przykładowych zdjęć z telefonu:
Oprogramowanie
Nokia 5200 wyposażona jest w interfejs S40v3. Telefon działa stabilnie, nie mam nic do zarzucenia. Ten model jak najbardziej nadaje się dla miłośników modyfikowania platformy S40. Menu ogółem, niczym się nie różni od pozostałych S40. Wygląd można zobaczyć na zrzutach ekranu:
Komunikacja
Ten telefon według mnie nie jest przeznaczony do korzystania z internetu. Po pierwsze posiada sieć 2g, po drugie rozmiar wyświetlacza nie pozwoli na pełny komfort surfowania po sieci. Ogólnie nie polecam, lecz to jest tylko moja osobista opinia.
Bateria
Bateria w tym telefonie pomimo, że ten model jest dość stary, pozwala na długie korzystanie z telefonu, posiada 820 mAh. Przy słuchaniu muzyki, pograniu w gry, oraz pisaniu sms, bateria wytrzymuje średnio 3- 4dni bez problemu.
Podsumowanie
Telefon jakim jest Nokia 5200 polecam każdemu kto od telefonu nie wymaga zbyt wiele, oraz używa podstawowych funkcji. Ten model dziś nie jest zbyt drogi, a naprawdę wystarczy średniemu użytkownikowi. Telefon gorąco polecam miłośnikom słuchania muzyki tradycyjnie, lub na słuchawkach. Niektórzy ze względu, że telefon jest rozsuwany nie kupują go, lecz mogę zapewnić, że nie ma się czego obawiać. Serdecznie polecam!
Dla nokiahacking.pl:
choinka176
Pozdrawiam!