![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Ogłoszenie |
---|
Board index » Strefa Nokia OS S40 » Pomoc Techniczna » [S40] Hardware |
Previous topic | Next topic Page 1 of 1 [ 9 posts ] |
Print view |
Write comments | Post new topic |
[6151] Nokia 6151 nie włącza się. |
---|
![]() |
6 Jan 2011, o 17:47 |
salczastyi5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hejka wszystkim. Mam problem ze swoją nokią 6151. Wszystko ładnie pięknie pracowało prze 1.5 roku. Aż w końcu pewnego wieczora włączyłem telefon do ładowania. Nie pamiętam czy coś się zaświeciło i przez noc się ładowała. Rano budzę ale budzik nie zadzwonił i zorientowałem się że telefon nie reaguje. Włączałem ponownie kilka razy, wyjmowałem baterię. Nigdy nie był w serwisie, nie był zamoczony ani nie zaliczył żadnego upadku. Brak jakichkolwiek modyfikacji w sofcie, wgrane było tylko kilka piosenek. Po otworzeniu dziwny zapach z niej zaleciał ale wątpie, że coś się w niej spaliło. Ogólnie znam się na telefonach i komputerach ale nie rozbierałem jej bo jest to mój 1 tak bardzo udany telefon. Jutro zmierzę czy telefon w ogóle się ładuje, ładowarka na pewno sprawna bo w taty telefonie działa. Bateria nie wiem, nie jest spuchnięta, nie miałem gdzie ją podmienić. Jutro ją zmierzę ale może jest jakaś kombinacja klawiszy żeby ją uruchomić w trybie serwisowym... . Kabel do niej będę miał dopiero w poniedziałek. Głównie ma do czynienia z SE a to moja 1 nokia. Liczę na pomoc z waszej strony. Chętnie pomogę innym.
[ Komentarz dodany przez: Wodnik Szuwarek: 6 stycznia 2011, o 16:39 ] Kombinacja klawiszy jest na symbianie ![]() Daj znać w poniedziałek ![]() [ Dodano: 6 sty 2011, o 16:47 ] czyli na nokia os s40 takich kombinacji nie ma. zdawało mi się że w każdym telefonie jest taka możliwość. |
Last post |
![]() |
![]() |
6 Jan 2011, o 21:06 |
HitFan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A telefon jakoś reaguje na włącznik?
|
![]() |
![]() |
7 Jan 2011, o 23:22 |
Nic. Brak jakiejkolwiek reakcji.
[ Dodano: 7 sty 2011, o 22:21 ] Bateria Ok. Podłączyłem drugą i nadal cisza. Zaczyna mi już brakować tej melodyjki noki. Ładowanie działa. Na stykach w telefonie do baterii napięcie ładowania 3.4 V. Bateria ma 3.72 V ale gdy włożę ją do telefonu to jej napięcie spada do 0 V. Czy wie ktoś co to oznacza?? Może jakieś inne wskazówki?? |
![]() |
![]() |
7 Jan 2011, o 23:27 |
miki920 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Masz możliwość wymiany baterii ?
Po kupnie lepiej zrobić Dead Flashing ale jeżeli zależy Ci na rzeczach np.sms czy dźwiękach w pamięci telefonu to nie rób Dead'a |
![]() |
![]() |
7 Jan 2011, o 23:34 |
Baterie wymieniłem i nadal nic. Nie zależy mi na zawartości, mam kopie zapasowa w kompie. Jakiekolwiek modyfikacje/odzyskiwanie softu dopiero będę robił w poniedziałek. Szukam nadal czy nie mam możliwości uruchomienia tej noki w jakimś trybie serwisowym, bo chyba każdy telefon tak można.
|
![]() |
![]() |
8 Jan 2011, o 12:09 |
nemo333 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
salczastyi5 wrote: Bateria ma 3.72 V ale gdy włożę ją do telefonu to jej napięcie spada do 0 V. Czy wie ktoś co to oznacza?? ![]() Zalany był? Nie leżał gdzieś przy otwartym oknie, albo przy miejscu gdzie coś mogło na nią kapnąć czy ktoś ją oblać? Może spadła w nocy ![]() |
![]() |
![]() |
8 Jan 2011, o 14:57 |
Telefon nie miał żadnego kontaktu z wilgocią. Także nie upadł ponieważ gniazdko mam w pokoju przy samej podłodze więc większość rzeczy ładuje kładąc na podłogę. Także na nią nikt nie nadepnął ani nic w tym stylu. Za chwilę zabieram się do jej otworzenia. Jedyne co udało mi się zauważyć to to że za 47 razem kiedy telefon podłączałem do kompa w trybie Dead USB Flashing (Phoenix 2010 i za każdym razem wyjęcie baterii i włożenie z powrotem) w telefonie wyświetlacz zaświecił się na biało i na tym się skończyło. Skończyłem na 60 próbach może coś zobaczę w wewnątrz telefonu. Schemat mam do telefonu więc jeśli to nie padł soft (jeśli tak nie wiem z jakiej przyczyny) będę szukał jakiegoś uszkodzenia na płycie
|
![]() |
![]() |
8 Jan 2011, o 15:57 |
miki920 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
salczastyi5,ja obstawiam jakąś aferę przy stykach.Tam gdzie wkładasz baterię
|
![]() |
![]() |
8 Jan 2011, o 20:46 |
Problem już rozwiązany. Otworzyłem telefon i zwęgliło całą diodę w okolicach głośnika od muzyki. Dioda miała zwarcie, wylutowałem ją i telefon ruszył bez problemu. Jednak dla bezpieczeństwa wstawiłem drugą nie identyczną ale bardzo podobną. Dzięki wszystkim za pomoc
![]() |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Page 1 of 1 [ 9 posts ] Previous topic | Next topic |
|