Od kilkunastu dni publikuje sporo na temat smartfona Nokii z systemem operacyjnym Google Android, ale do tej pory wszystko toczyło się wokół nazwy Nokia Normandy, a później ewentualnie Asha 1045. Ale dzisiaj mam zupełnie inne wiadomości.
Nokia Asha 4xx to smartfon z Androidem
Dzisiaj w serwisie mikroblogowym Twitter pojawiła się bombowa informacja o smartfonie Nokia Asha 4xx. Ma to być smartfon średniej klasy z systemem operacyjnym Google Android w wersji v4.4 Kitkat z interfejsem Asha. Ta wiadomość zaskoczyła mnie najbardziej. Do tej pory myślałem, ze może faktycznie będzie Android w Nokii, ale na pewno nie Kitkat. A tu proszę niespodzianka, producent zamierza zaimplementować najnowszą wersję Androida. Jak dla mnie to bomba! A Wy co sądzicie? Zaskoczeni?

Nokia Asha 4xx, czyli najprawdopodobniej Nokia Normandy, będzie mieć także wyświetlacz o przekątnej 4 cale. Motorem napędowym będzie dwurdzeniowy procesor Qualcomm Snapdragon 400 1,7 GHz oraz 1 GB pamięci operacyjnej RAM. Z kolei wbudowana wynosi 4 GB, ale śmiało można skorzystać z karty microSD o maksymalnej pojemności 64 GB.
Aparat fotograficzny ma wyróżniać się matrycą 5 megapikseli. Nie wiadomo, czy będzie nagrywanie w jakości HD, ale mi się wydaje, że tak.
Z kolei akumulator ma mieć pojemność 2000 mAh.
Nokia Asha 4xx ma kosztować 250 dolarów, czyli około 750 zł. Myślę, że w Polsce ta cena będzie i tak niższa, albo bardzo szybko spadnie. Nowa Asha z Androidem w cenie 500 zł? To może się okazać naprawdę niezły hit wśród operatorów, a także w sprzedaży detalicznej.
Sporo osób będzie krytykować Nokie za, w ogóle, kombinowanie z platformą Android, ale wydaje mi się, że większa rzesza użytkowników będzie z tego faktu zadowolona. Wy do jakiej grupy się zaliczacie?
infonokia.pl