Przedstawiam wam edytor oprogramowania który pozwala ingerować w plik CORE czyli główny plik nie powodując zmiany kodu CRC32. Dzięki porozumieniu się z zagranicznymi forami na których wymieniałem się danymi z innymi użytkownikami którzy modują oprogramowania nie tylko do N86 udało się utworzyć program który pozwala nie tylko na pobieranie danych z głównego pliku CORE ale i na jego szerszą modyfikację.
Program testowałem osobiście i zdał egzamin, nie robiłem tego na szerszą skalę co do modyfikacji innych plików, podmieniłem kilka dzwonków, przeflashowałem telefon i normalnie się uruchomił więc można działać nad portowaniem plików z innych modeli przez co będzie można utworzyć całkiem niezłego Custom Firmwar'a.
Można wy-edytować HEXEM pliki np. tj. Starter_Arm.rsc i starter_non_critical_1.rsc przez co na start możemy uzyskać większą ilość wolnej pamięci RAM tylko róbcie to z rozwagą ponieważ wyłączenie systemowego procesu może uniemożliwić włączenie telefonu a w najgorszym przypadku uszkodzić. Do tej czynności polecam aplikację KillME.
Program został utworzony przez OPDA i innych użytkowników, jest napisany w języku Chińskim który jest ciężko rozkminić bez poradnika ale utworzyłem małego obrazkowego Helpa dzięki czemu połapiecie się szybciej o co chodzi.
Z oficjalnych informacji program potrafi obsłużyć modele tj.: 5800 XpressMusic, 5530 XpressMusic, X6, N97 i N86 8MP. Możliwe też, że obsługuje inne modele - sprawdźcie to sami.
HELP:
1. Wybierz swój plik CORE (już przerobiony bądź oryginalny);
2. Kliknij Extract (patrz obrazek) - program wypakuje pliki do folderu ROFS.
3. Edytuj co tylko sobie zażyczysz.
4. Po skończeniu modyfikacji kliknij Repack (patrz obrazek).
Zrepakowany CORE będzie znajdował się w folderze z programem o nazwie REPACK. Zmieniasz jego nazwę na oryginalną, podmieniasz i flashujesz telefon najlepiej przez JAFA.
Jeżeli wystąpią jakiekolwiek problemy po Flashu, że telefon się nie uruchomi spróbuj zmienić wartość w linijce ROFS1 z 2B na 2C w okienku "Zaawansowane part." [Partition Advanced] po czym zatwierdź przyciskiem "???".
Link do pobrania programu:
- Code: Select all
Please Login or Register, to see this Content
WSZYSTKIE CZYNNOŚCI WYKONUJECIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ
NIE POLECAM BAWIĆ SIĘ TYM PROGRAMEM DLA OSÓB MAŁO OBEZNANYCH PONIEWAŻ MOŻE TO ZABIĆ TWÓJ TELEFON
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: pawelooss: 28 czerwca 2011, o 21:11 ]
Super, brakowało nam na forum specjalistów od bardziej zaawansowanych modyfikacji Symbiana.
Mam cichą nadzieję, że rozwiniesz ten temat, bo potencjał jest, a widzę, że się nieźle znasz.
[ Dodano: 28 cze 2011, o 21:32 ]
Będę działał nad specjalnymi CFW z logiem NokiaHacking.pl.
Teraz obecnie zajmuję się modyfikacją oprogramowania pod N86. Osiągnąłem 75MB wolnej pamięci na starcie to telefon tak przyśpieszył, że jak go włączam to logo NOKIA świeci się jakieś 2 sekundy i zaraz prosi o podanie kodu PIN.
Chyba będę musiał zakupić 5800XM i jeszcze jakieś modele które będę mógł otworzyć ty, programem i będę działał nad softami z logiem NokiaHacking.pl - dodam do nich wszystkie języki jakie będą możliwe i pouploadujemy na innych forach nawet zagranicznych wtedy zyskamy na dużej ilości wejść .
Dzięki pawelooss za uznanie!
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: pawelooss: 28 czerwca 2011, o 21:39 ]
Jak zrobisz taki "free RAM" soft dla E52 v071, to dam Ci z marszu rangę Eksperta.
[ Dodano: 28 cze 2011, o 21:54 ]
Żeby wykonać Turbo Manifest musiałbym posiadać taki model a niestety nie mam takowego ale jak trafi mi się na dniach taki w naprawie to trochę go potuninguję .
_____________________________________________________________________________________________________________
Edit 01.07.2011 23:04
Jest chłopaki nowa wersja Core Editor'a z angielskim interfejsem wykonanym przez Operator'a_555. Program posiada te same opcje a nawet więcej co poprzednia edycja tylko został przetłumaczony przez NewCooler'a.
A nawet więcej? Zauważyłem, że obsługuje rdzenie z Nokii N85, C5 i innych nowych modeli opartych na Symbianie.
Zrzut:
Download:
- Code: Select all
Please Login or Register, to see this Content