Nokia od zawsze przywiązywała dużą uwagę do jakości zdjęć w swoich flagowych modelach, co uczyniło ją liderem w dziedzinie fotografii komórkowej. Rewolucyjna technologia PureView, zastosowana po raz pierwszy w Nokii 808 PV, a następnie w Lumii 920, przeniosła fotografie komórkową na wyższy poziom. Oczywiście Nokia nie zamierza na tym poprzestać. Cały czas trwają prace nad udoskonaleniem technologii PureView, a o spodziewanych efektach pisałem kilka miesięcy temu.
Dziś do sieci trafiła informacja, jakoby Nokia na zbliżających się targach Mobile World Congress miała zaprezentować smartfona z rodziny Nokia Lumia z aparatem o matrycy 41 Mpix. Źródłem przecieku jest @Flavio (flapix), Włoch, który już nie raz publikował przecieki, które później okazywały się prawdą.

Informacja ta staje się o wiele bardziej prawdopodobna kiedy przypomnimy sobie niedawną premierę nowej generacji procesorów mobilnych od firmy Qualcomm. Najnowsze modele – Snapdragon 800 oraz 600 zostały zaprezentowane na targach CES, a pierwsze smartfony w których zostaną wykorzystane mają trafić na rynek w Q2 2013. Dlaczego o nich wspomniałem? Ten pierwszy, Snapdragon 800, umożliwia zastosowanie w smartfonie matrycy o przekątnej do 55 Mpix, na co wcześniejsze Snapdragony nie pozwalały.
Oprócz świetnego aparatu, nowy flagowy model z rodziny Nokia Lumia ma być wykonany z… aluminium, o czym pisaliśmy na początku stycznia. Akurat na tą informację patrzyłbym z przymrużeniem oka. Miałęm okazję testować Nokię 808 PV i była ona gruba i masywna. Z kolei modele wykonane z aluminium mają charakteryzować się małą wagą i cienką obudową. Może więc oprócz „mobilnej lustrzanki” (

Flavio prognozuje aż sześć (!!!) nowych smartfonów od Nokii pracujących pod kontrolą systemu Windows Phone (nie wiadomo czy wszystkie miałyby pracować na „ósemce”). Przy okazji wspomina o tablecie od Nokii, którego na MWC wg niego nie zobaczymy, ale nie jest powiedziane, że pomysł ten został całkowicie porzucony.
Mam nadzieje, że informacje choć częściowo się potwierdzą. Osobiście nie jestem zainteresowany modelem z aparatem 41 Mpix, ponieważ wiąże się to z nieporęcznością urządzenia. Chętnie przygarnąłbym coś cienkiego, lekkiego i wysoko-półkowego

źródło: windows-phone.pl