Dzisiaj naprawdę wiele się dzieje na temat smartfona Nokia Normandy z systemem operacyjnym Google Android. Według najnowszych plotek, takowe urządzenie zostanie już pokazane podczas targów MWC 2014 w Barcelonie.
Do tej pory w sieci, jak i na blogu, pojawiło się kilka informacji o smartfonie Nokia Normandy, który miałby pracować pod kontrolą systemu operacyjnego Google Android. Do tej pory były to wiadomości o prototypie, czy o planach Nokii, ale które legły w gruzach. Wydaje mi się jednak, że nie wszystko zostało stracone, a wręcz przeciwnie. Nokia zamierza już niedługo pokazać upragniony smartfon z Androidem, ale jest mały haczyk…
Jak donosi zagraniczny portal, Nokia Normandy to nic innego, jak Nokia Asha 1045. Będzie to smartfon z Google Android, ale będzie on spersonalizowany przez fińskiego producenta. Nie będą działały wszystkie usługi Google, w tym sklep Google Play, jak i nie wszystkie aplikację będą kompatybilne z Androidem w Asha 1045. Dlatego tym bardziej mnie dziwi czemu Nokia zamierza taki sprzęt pokazać. Równie dobrze mogła skorzystać z Asha OS, a nie raz Asha OS, raz jakiś dziwny Android. Zupełnie nie kumam… A może to Nokia chce teraz zbadać rynek?
W sumie tanich smartfonów z Androidem jak na lekarstwo. Niby jest ich cała masa, ale ich działanie pozostawia wiele do życzenia… A Nokia w sumie świetnie przystosowała Windows Phone w swoich Lumiach, więc to doświadczenie można wykorzystać w smartfonach z Google Android…
Nokia Asha 1045, czyli Nokia Normandy, ma zostać już pokazana podczas tegorocznych targów Mobile World Congress 2014 w Barcelonie…
Strasznie mnie ciekawi co to tak naprawdę będzie, bo coś czuje, że jeszcze się mocno zdziwimy…
zrodlo: infonokia.pl
PS: News dzieki davvid'owi