Dzisiejsza padaka UPS-a, ryzyko zawodności 8-letniego dysku twardego oraz widmo przyszłorocznego kryzysu skłoniły mnie do rozmyśleń nad zakupem nowego komputera. Powinien on oferować jak najlepszą wydajność w swojej klasie cenowej.
Najważniejsze cechy:
- procesor nie musi być zabójczy, ale powinien mieć przyszłościowy socket - jestem przyzwyczajony już do Intela, więc zapewne jakiś Core, np. i3,
- karta graficzna - tylko tyle, byle była i dało się na niej od czasu do czasu w coś pyknąć,
- z dyskiem można poszaleć, co najmniej 1 TB,
- RAM 4 GB - to chyba najrozsądniejsza wielkość,
- oczywiście Windows 7, być może Professional (kusi mnie XP Mode, którego nie ma zwykły Home Premium),
- brak: monitora, głośników, myszki, klawiatury, drukarki, skanera, cudów - to wszystko zostaje ze starego,
- ale za to koniecznie dobry zasilacz UPS,
- skoro nie będzie to demon wydajności, to może warto spróbować go maksymalnie wyciszyć?,
- miłym dodatkiem będzie także karta telewizyjna (tylko czy są jeszcze jakieś, czy wszystko przestawiło się na USB?).
Gorąco prosiłbym osoby doświadczone o pomoc we wskazaniu takich przykładowych platform. Każdą merytoryczną wypowiedź nagrodzę oczywiście dodatnimi punktami reputacji. Z góry dziękuję za każdą podpowiedź.
Pozdrawiam,
pawelooss
PS: Mój typ z pierwszego szukania - choć konstruowany na szybko, tak aby się tylko zorientować circa about.