Tytuł orginalny: Zaginione przemówienie w rocznicę śmierci Jobsa
Steven Jobs przegrał walkę z rakiem rok temu, 5 października. Jutro rocznica, a zdaje mi się, że bez względu na preferencje związane z wyborem urządzeń, warto pamiętać o tym człowieku, który miał osobowość, był wizjonerem. Energia Jobsa udzielała się publiczności szczególnie na wszystkich późnych konferencjach prasowych Apple. Pisząc "późnych", mam na myśli te, które odbyły się po jego powrocie do Apple w 1996 roku i objęciu prezesury rok później. Bez względu na to czy wolimy telefony Samsunga, Nokii, czy preferujemy iPhone'a, czy kompletnie nie interesuje nas z jakiego urządzenia korzystamy (byle było wygodne) - warto pamiętać o człowieku, który starał się połączyć w urządzeniach najwyższej jakości elektronikę, ergonomikę, przyciągający oko wygląd i z sukcesem sprzedawać to wszystko w za kwoty nieco przewyższające średnie ceny rynkowe. Słuchając przemówień Jobsa poza konferencjami, nabrałem do niego szacunku jako człowieka z trudnym dzieciństwem i charakterem niezłomnym na tyle, by znaleźć ujście dla pomysłów, wizji, marzeń. Nie zrozumcie mnie źle, nadal nie przepadam za
systemem w jakim Apple oferuje swoje urządzenia i nadal nie zamierzam biec do sklepu po najnowszego iPhone'a, ale jutro zapalę
symboliczną świeczkę dla kogoś, czyje marzenie
stało się marzeniem milionów. Geniusza marketingu, perfekcjonisty, proszę wybaczcie
wyrażenie: faceta z jajami. Pośród wygłoszonych jutro przemówień, uroczystości, tony tekstów, które pojawią się w jutrzejszej prasie i w Internecie, najwspanialszą pamiątką zdaje się odnalezione niedawno przemówienie Jobsa z 1983 roku, z International Design Conference w Aspen. Był wtedy młody, ale obecnie zrealizowane projekty Apple już kiełkowały mu w głowie. Polecam, choć niestety blisko godzinna całość jest do odsłuchania wyłącznie po angielsku. Steven Jobs, przemówienie z 1983 roku audio: MB Tech przez SoundCloud Przemówienie umieszczone zostało w serwisie SoundCloud, który umożliwia również jego pobranie.
Na podstawie informacji z blogu Life, Libery and Technology;
Autor:
Jacek Filipowicz
ź. mgsm.pl