Papierowe baterie w przyszłych telefonach komórkowych?

Najnowsze doniesienia z branży GSM, recenzje nowości aplikacji i gier.

Post by lulinha10 » 11 Dec 2009, o 20:24

Image
Telefon komórkowy powoli staje się gadżetem nie do zastąpienia. Odtwarzacz muzyczny, aparat fotograficzny, GPS, WiFi, projektor – fajnie jest mieć wszystkie te funkcje zawsze przy sobie i to w jednym urządzeniu. Problem pojawia się, gdy bateria zaczyna odmawiać posłuszeństwa po jednym dniu działania.
Uniwersytet Stanford w USA odkrył technologię, która spowoduje, że telefony będą mogły mieć jeszcze cieńszą obudowę. Naukowcy wymyślili sposób na wykorzystanie zwykłej kartki papieru, jako baterii.
Technologia tworzenia papierowej baterii została oparta o nanorurki węglowe. Naukowcy Uniwersytetu Stanford pokryli zwykłą kartkę papieru tuszem, w którym znajdowały się nanorurki. Jak się okazało to specyficzne ogniwo może nosić taki sam ładunek elektryczny, jak baterie AA (czyli zwykłe paluszki).
Papier dzięki swojej budowie (miliony drobnych włókien) staje się dla nanorurek rusztowaniem, na którym mogą się opierać. Właściwości mechaniczne materiału, takie jak zginanie, składanie i marszczenie, mogą być zaletą przy tworzeniu przyszłych baterii.
Liangbing Hu, lider zespołu pracującego nad ogniwami, przyznał, że papier ma w sobie wielki potencjał, głównie ze względu na niską cenę. Nowa technologia może być wykorzystana nie tylko w przypadku telefonów komórkowych. Nanorurki węglowe w tuszu mogą zostać nadrukowane na ścianę lub ubrania.
źródło: BBC - IntoMobile - KomórkoMania
Jeśli Pomogłem lub podoba Ci się mój UPload kliknij Image. Pozwól Mi być z siebie zadowolonym xP
lulinha10 Male
Friend

Telefon: Nokia E51
Soft: śliczny
Operator: Orange

Online: 12d 19h 49m 27s
Reputation point: 3643
    Windows XP Firefox

Post by adam111 » 27 kwi 2009, o 00:00

BoTs RoX! :D
adam111 Mężczyzna
Oddajcie mi cześć!
50%

Telefon: Nokia 3110c
Soft: v. 05.50
Operator: -----

Online:
    Ubuntu  Firefox

Post by adrian219 » 11 Dec 2009, o 21:13

Ciekawe, tylko zanim to nastąpi w praktyce to jeszcze trochę potrwa ;)

Papier=Drewno

Drewno nie jest przypadkiem izolatorem elektrycznym ? Ale może po reakcji Syntezy z flamastrem, mogą przewodzić prąd :D

Pozdro
adrian219 Male
HydePark Mod

Telefon: Motorola Moto G
Soft: 4.4.4
Operator: Play

Online: 220d 14h 51m 41s
Reputation point: 4123
    Windows XP Firefox

Post by kurupt » 11 Dec 2009, o 21:32

Taak... Może zrobią jeszcze telefony z cukru :). Fakt, z telefonów są robione kombajny, w których baterie przy intensywnym użyciu padają po 2 dniach, no ale zniszczyć system ekologiczny to już inna sprawa ...

Poza tym zanim to wejdzie, to znajdzie się 1000 innych pomysłów a ten pójdzie do kosza. I taką mam nadzieję :)
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
kurupt Male
Friend

Telefon: E51
Operator: 36i6, Sami Swoi, Simplus

Online: 36d 10h 44m 7s
Reputation point: 2644
    Windows XP Mozilla

Post by lulinha10 » 12 Dec 2009, o 17:43

kurupt, z cukru to może nie, ale w przyszłym roku Samsung zamierza wypuścić pierwszy żelowy telefon :letssin:

[ Dodano: 2009-12-12, 16:45 ]
masz rację z tymi pomysłami, ale to tylko news.
Jeśli Pomogłem lub podoba Ci się mój UPload kliknij Image. Pozwól Mi być z siebie zadowolonym xP
lulinha10 Male
Friend

Telefon: Nokia E51
Soft: śliczny
Operator: Orange

Online: 12d 19h 49m 27s
Reputation point: 3643
    Windows XP Firefox

Return to Nowości & Ciekawostki