![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Strefa Symbian S60 » Pomoc Techniczna » [S60] Firmware |
Previous topic | Next topic Page 1 of 1 [ 11 posts ] |
Print view |
Write comments | Post new topic |
[E52] Phoenix nie wykrywa telefonu |
---|
![]() |
6 Aug 2019, o 16:26 |
kondziks ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cześć,
mam problem z Phoenixem - nie wykrywa telefonu (E52), nic się nie pokazuje na liście Connections: ![]() Natomiast w Windows oraz w Nokia PC Suite wykrywa bez problemu, poniżej zrzuty ekranu: ![]() ![]() Próbowałem na włączonym oraz wyłączonym Nokia PC Suite. Kilkukrotnie odinstalowałem i instalowałem Nokia PC Suite, Nokia Connectivity Cable Driver, Phoenix. Próbowałem różnych kombinacji, niestety bezskutecznie. Windows 7 64-bit, próbowałem na dwóch komputerach, taki sam efekt. Oczywiście wybieram na telefonie tryb PC Suite. Proszę o pomoc, w czym może leżeć problem? Pozdrawiam. |
Last post |
![]() |
![]() |
6 Aug 2019, o 18:23 |
Navia -
|
Jaka wersja Phoenix ? Może firewall blokuje ?
|
![]() |
![]() |
6 Aug 2019, o 22:30 |
pawelooss ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A co potrzebujesz zrobić? Jeśli chcesz wgrywać soft, to zawsze możesz próbować w trybie Dead USB.
|
![]() |
![]() |
7 Aug 2019, o 10:09 |
Firewall wyłączony.
Phoenix wersja 2012.50.001.49220 Tak, chce wgrać soft. W trybie DEAD USB również nie działa, zdaje się że również nie wykrywa telefonu: Waiting for USB device... ERROR: Failed to set phone to flashmode The flashing failed. Do you want to retry the flashing? HRESULT 0x8401f141 (-2080247487) Flash: Boot rom was not detected after phone boot up. Unable to start flashing. |
![]() |
![]() |
7 Aug 2019, o 14:47 |
Navia -
|
Odinstaluj i zainstaluj ponownie Phoenix. Nie zmieniaj jego ustawień.
|
![]() |
![]() |
7 Aug 2019, o 15:36 |
Nie pomogło przeinstalowanie Phoenixa. Nie zmieniam jego ustawień.
|
![]() |
![]() |
9 Aug 2019, o 02:00 |
pawelooss ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hmm... Sterowniki przeinstalowałeś. Uruchamiasz Finiksa przy wyłączonych programach Nokii (których ma nie być nawet gdzieś w tle w zasobniku). Próbujesz na Windowsie Siedem, a nie na najnowszej Dziesiątce. Podpinasz w różnych trybach. Zmieniłeś komputer i to samo. To mnie się już wyczerpuje katalog pomysłów, ponieważ pozostaje tylko: zmień kabel USB.
|
![]() |
![]() |
9 Aug 2019, o 10:30 |
Kabel USB też zmieniałem, zapomniałem wspomnieć
![]() Zastanawia mnie czy normalnym jest, że po kliknięciu na telefonie trybu PC Suite dalej wyświetla się w Mój Komputer ta ikona: ![]() oraz czy powinny być te wszystkie sterowniki: ![]() |
![]() |
![]() |
9 Aug 2019, o 20:09 |
nemo333 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Po pierwsze to masz jakiś problem systemowo-sprzętowy w swoim komputerze. Podejrzewam brak sterowników chipsetu, wyeliminuj go bo podstawą softowania telefonów jest brak jakichkolwiek problemów w komputerze które mogłby zaburzyć proces flashowania.
Po drugie masz Windows x64 który nie do końca lubi się z takimi kombinacjami. Najlepsze co możesz mieć do flashowania to komputer ze świeżym Windowsem 7 Ultimate 32 bit SP1, z zainstalowanymi wszystkimi sterownikami do sprzętu i posiadający tylko USB 2.0. Taka konfiguracja u mnie sprawdza się od wielu lat i nigdy nie miałem żadnych problemów. Jakiekolwiek flashowanie na USB 3.0 zawsze kończy się katastrofą i nie wolno tego robić. Nie próbuj też stawiać systemu na wirtualnej maszynie itp. To nie działa i także powoduje spore problemy. System musi stać natywnie na dysku. Nie wspomniałeś jaką wersję Phoenixa posiadasz i skąd ona pochodzi. Najbezpieczniejsza jest 2012.50, jest na forum zauploadowana bodajże przez Muska. Phoenix nie nadaje się też do przeinstalowywania. Najlepiej zainstalować go na świeżym systemie i nic nie ruszać. Jeśli zastosujesz się do tych wskazówek to musi wszystko działać. Jeśli jednak będziesz dalej miał jakiś problem to znajdź mój poradnik o Infinity BEST, jeśli on także nie wykryje telefonu to prawdopodobnie jest problem w braku sterowników lub grubszy problem sprzętowy. |
![]() |
![]() |
12 Aug 2019, o 11:22 |
Sterowniki do chipsetu mam, ponownie teraz przeinstalowałem / zainstalowałem wszystkie możliwe.
O wersji Phoenixa pisałem, najnowsza z forum: 2012.50.001.49220 BEST wykrywa telefon od strzała. Pewnie ciężko będzie tutaj wskazać jeszcze jakieś rozwiązanie, także dziękuję bardzo za dotychczasową chęć pomocy ![]() |
![]() |
![]() |
13 Aug 2019, o 16:27 |
nemo333 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Page 1 of 1 [ 11 posts ] Previous topic | Next topic |
|