Osoby, które zgłosiły się do konkursu to:
- walkmanowiecwalkmanowiec wrote:Nokia X3 vs. Niedoświadczony w S40 użytkownik (Ja )
Moją Nokię X3 wyjąłem z pudełka dokładnie 10 czerwca.
Po uruchomieniu moim oczom od razu nie spodobała się zbyt duża czcionka a także zbyt wiele niepotrzebnych mi aplikacji, gier, dźwięków, obrazów i tym podobnych rzeczy nazwanych przeze mnie po prostu śmieciami.
Postanowiłem więc zaaplikować mojej X Trójce patcha. Niestety żadnych gotowych nie udało mi się znaleźć. Pomyślałem, więc, że czas już wykonać własną modyfikację.
Zrobiłem listę rzeczy, które postanowiłem zmienić:
-Czcionka
-Usunięcie wszystkich śmieci z pamięci telefonu
-Jako iż jestem wielkim fanem hiphopu pomyślałem, że dobrze by wyglądał slang w moim sliderze.
Do tego doszła edycja animacji i obrazów w ppmie.
Po skrupulatnym zapisaniu planu działania postanowiłem zabrać się do roboty.
Ściągnąłem wszystkie potrzebne programy i na pierwszy ogień poszła podmiana czcionki.
W mojej poprzedniej Nokii 6120classic wprost idealnie wyglądał Sony Sketch.
I w tym projekcie postanowiłem wykorzystać tego fonta. Zabrałem się za PPM, podmieniłem plik binarny, zapisałem i…. chciałoby się napisać, że wgrałem i wszystko idealnie działa aż do teraz, ale tak nie było. Otóż okazało się, że mój leciwy system po instalacji Phoenixa po prostu nie pozwala go uruchomić. No cóż… 1:0 dla Nokii. Zreinstalowałem system, zainstalowałem phoenixa, paczki z softem i wgrałem ppma
Poszło od ręki. Była godzina 9 rano, lecz kiedy wybiła 20:22 piękna czcionka na zegarze „rozjechała się”. 20:2 było w jednej linii a 2 w następnej. Czyli 2:0 dla Nokii.
Po naprawie czcionki zabrałem się za Slang (edycję contentu zostawiłem sobie na później).
Zgrałem sobie język polski do pliku xml i zabrałem się za „tłumaczenie” języka. Dziewięć tysięcy linijek tekstu zajęło mi kilka godzin. Lecz po zakończeniu edycji zadowolony z efektu wpakowałem xmla do pliku PPM i wgrałem do telefonu. Wszystko poszło tak pięknie, że aż pomyślałem iż szczęście mi dopisujePo wgraniu patcha, uruchomiłem telefon, wszedłem w Ustawienia języka, wybieram z listy Slang i… reset
Nie mam pojęcia dlaczego tak się stało. Kolejny raz piłka była po stronie Nokii. 3:0. Zrezygnowałem z dalszych prób wgrywania slangu jak i edycji animacji.
Stwierdziłem, że czas pozbyć się śmieci z contentu telefonu.
Wszystko szło bez problemu, więc postanowiłem podmienić skiny radia, odtwarzacza i equalizera. Jednak jak to niedoświadczony użytkownik zamiast po prostu wrzucić pliki .nfl do odpowiednich katalogów zamieniłem tylko nazwy z oryginalnymi plikami i zamieniłem je. Myśląc, że wszystko jest w jak najlepszym porządku wszedłem po raz kolejny pod biurko, aby umieścić jakże długi (15cm) kabelek USB w mojej Nokii i komputerze.
Po sflashowaniu uruchomiłem telefon, wszedłem w galerię i o dziwo moim oczom ukazało się ponad 50MB wolnej pamięci. Zgrałem więc ulubioną empetrójkę i uruchomiłem odtwarzacz MP3 w telefonie. Oczom mym ukazał się jedynie komunikat: Aplikacja Nieprawidłowa. Czyli jakby nie patrzeć przegrałem kolejny bój z moją Nokią. To już 4:0.
Lecz Wy nie wiecie, że to dopiero pierwsza połowa tego sparingu między mną a tym telefonemNa dzień dzisiejszy jedyną modyfikacją jest czcionka. Jednakże na dniach zabieram się za powtórną edycję języka i contentu.
Trzymajcie kciuki i kibicujcie mi abym przynajmniej zremisował w tej jakże zażartej walce;) - minac
- Viperer
- Mati91
Głosujemy przez 14 dni za pomocą ankiety.