![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Strefa Nokia OS S40 » Pomoc Techniczna » [S40] Firmware |
Previous topic | Next topic Page 2 of 3 [ 32 posts ] Go to page Previous 1, 2, 3 Next |
Print view |
Write comments | Post new topic |
[5300XM] Pliki NIF - za co który odpowiada (nie wszystkie). |
---|
![]() |
26 Aug 2009, o 18:11 |
minac ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Do rozkodowywania nifow polecam wor Pada mfc(wszystko ladnie i przejrzyscie) i jak wam sie nie chce pojedynczo plikow wypakowywac to polecam cały comm wyeksportowac do jednego pliku xml a potem szukac.
[ Dodano: 2009-08-26, 18:11 ] Kazdy ma flasha,w rozych wersjach ale ma. |
Last post |
![]() |
![]() |
26 Aug 2009, o 18:43 |
ZiomalMarcin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wnioskuję że:
1. Ikonka ładowania baterii może być zapętlonym gifem ![]() ![]() 2. Z ikonką stanu baterii można spróbować gifem bez zapętlenia ![]() ![]() [ Dodano: 2009-08-26, 19:01 ] Mały fake ![]() Wzorując się na spisie nifów od Rusków, próbowałem podmienić ikonkę stanu baterii. Ikonka w spisie z numerem 0908 i wartością 8D254E75 odpowiada za ten stan. Wcześniej z numerkiem 0907 i wartością 9E1B3C25 jest animacja ładowania baterii, zaś dalej numer 0909 z wartością 5F3136C6 to już animacja zasięgu. Podmieniając numer 908 - podmieniła mi się animacja ładowania baterii! Dopiero gdy podmieniłem 909, uzyskałem zamierzony efekt - ikona stanu baterii zmieniła się na tą z S40v6. ![]() Wniosek: Ruski walnęli się z tworzeniem spisu ![]() |
![]() |
![]() |
26 Aug 2009, o 19:04 |
minac ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przydałby sie spis ikon z s40 6th.
|
![]() |
![]() |
26 Aug 2009, o 19:11 |
Aktualnie pobieram SW dla Nokii 3720c, S40v6
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
26 Aug 2009, o 19:11 |
pawelooss ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ZiomalMarcin wrote: Wniosek: Ruski walnęli się z tworzeniem spisu ![]() A nie jest to czasem przez...? Tylko nie wiem, czy numeracja przesuwa się w tą stronę, co trzeba, czy w tym przypadku mi się coś pomotało. ![]() pawelooss wrote: Uwaga: PPM Editor (plik DOC) numeruje od 0001, a PPModd (plik XML) od 0000 - więc trzeba mieć to na uwadze przy uzupełnianiu. |
![]() |
![]() |
26 Aug 2009, o 19:14 |
pawelooss wrote: A nie jest to czasem przez...? Tylko nie wiem, czy numeracja przesuwa się w tą stronę, co trzeba, czy w tym przypadku mi się coś pomotało. ![]() Nic Ci się nie pomotało ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
26 Aug 2009, o 19:24 |
ndt ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
idea formatu nif jest bardzo prosta do wyjaśnienia - porównajcie rozmiar gifa o odpowiednich wymiarach i ilości klatek do wybranego nifa - nif jest kilkukrotnie mniejszy. Świetnie nadaje się do małych animacji/obrazków 10-20 pikseli. Jednak po wywaleniu niepotrzebnych języków ostatnie czym trzeba się martwić to brakiem miejsca
![]() co d problemów z numeracją - proponuję wywalić po prostu z tego doca kolumnę ID animacji i na jej miejsce wstawić ostatnią kolumnę - UID. Przecież nie trzeba znać ID z Nokii 6300 aby podmienić w inny modelu, wartość UID wybranej animacji z doc porównać po prostu z xml |
![]() |
![]() |
26 Aug 2009, o 20:25 |
Spróbuję tego wała z animacjami, który wywnioskowałem.
![]() ![]() [ Dodano: 2009-08-26, 20:39 ] No i efekt: Telefon martwy ![]() ![]() [ Dodano: 2009-08-26, 20:41 ] Więc wnioskując: podmiana NIF'a na GIF'a ubija telefon. |
Last edited by ZiomalMarcin on 26 Aug 2009, o 21:10, edited 1 time in total. |
![]() |
![]() |
26 Aug 2009, o 20:51 |
przeczytaj że pierwsze zdanie z tego tematu
![]() autor podmieniał nif na png i jakoś mu tel nie ubiło ![]() |
![]() |
![]() |
26 Aug 2009, o 21:19 |
Dobra, poprawiłem to.
Krótki raport z działalności: Obrazek ładowania baterii podmieniłem animacją zapętloną wiecznie złożoną z 4 obrazków oryginalnych + 2 przekolorowane rodem jak w SE: ![]() Obrazek wskazania stanu baterii podmieniłem na animację odtwarzaną tylko jeden raz, złożoną z tych samych obrazków co poprzednia. Flashowanie przebiegło bez problemów, zakończyło się pomyślnym komunikatem, lecz telefon pozostał na białym ekranie. Po wyjęciu baterii i próbie ponownego uruchomienia ukazywało się logo NOKIA i potem telefon pozostawał na białym ekranie (nawet nie załączało się podświetlenie klawiatury). |
![]() |
![]() |
30 Aug 2009, o 23:14 |
maciek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Autorowi ubiło telefon, bo (dokładnie nie wiem czemu tak jest, ale jest) nie usunął pewnej linii.
A powinno być: Czyli: - <UID type="HEXVAL">xxxxxxxx</UID> wyrzucamy. - <FILE type="ASCII">anim_0008.nif</FILE> zmieniamy na <FILE type="ASCII">anim_0008.png</FILE> . - <TYPE type="ASCII">NIF</TYPE> zmieniamy na <TYPE type="ASCII">PNG</TYPE> . |
![]() |
![]() |
30 Aug 2009, o 23:45 |
to nie ma nic do rzeczy - przy wklejaniu xml spowrotem do ppm plugin ppmodify normalnie pomija UID node (TYPE również...)
jedyne co mi się nasuwa - na pewno nie zadziała podmiana nifa wieloklatkowego no bo i na co byśmy go chcieli podmienić? ![]() |
![]() |
![]() |
31 Aug 2009, o 00:11 |
ndt wrote: jedyne co mi się nasuwa - na pewno nie zadziała podmiana nifa wieloklatkowego no bo i na co byśmy go chcieli podmienić? Teoretycznie powinien podejść GIF bez zapętlenia. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
31 Aug 2009, o 06:10 |
nawet teoretycznie nie powinien podejść
![]() załóżmy że chodzi o animacje nif o ID 1234 w kodzie w FW odwolanie się do niej może wyglądać mniej więcej tak jednak z budowy anim_table wynika że reset/dead murowany ![]() te wieloklatkowe nify zaczynają się od 0003 (zwykle to było 0002), na początku mają kilkadziesiąt bajtów (zależnie od ilości klatek) header z opisem poszczególnych klatek (AFAIR każdy header ma 12 bajtów/klatka). Taki header zawiera offset do animacji nif typu 0002. Teoretycznie można by przerobić takiego nifa aby podmienić nie cały plik ale nify 002 które on zawiera + poprawić header (zmiana rozmiaru grafik etc) |
![]() |
![]() |
31 Aug 2009, o 10:58 |
maciek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ndt wrote: to nie ma nic do rzeczy - przy wklejaniu xml spowrotem do ppm plugin ppmodify normalnie pomija UID node (TYPE również...) Oj chyba musi - mi telefonu nie uwaliło ![]() |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Go to page Previous 1, 2, 3 Next Page 2 of 3 [ 32 posts ] Previous topic | Next topic |
|