Istnieje wiele telefonów marki Nokia, niektóre słyną z dobrych i wytrzymałych obudów. Chociaż jak każdemu producentowi zdarzą się jakieś wpadki, które denerwują zwykłego posiadacza telefonu komórkowego.
Mówi się, że oryginał ma to coś w sobie, że warto wydać powyżej 100zł, żeby zachwycać się świetną obudową z dobrze wykonanych materiałów. Jednak nie każdego stać na takie cuda, które sporo kosztują.
Jak odróżnić oryginał od podróby?
- Logo Nokia.
pewność: 100%
Jeśli posiada, gdzieś napis NOKIA to jest oryginalna, a często pojawia się on przy głośniczku od rozmów; - Cena
pewność: 85%
Cena podróbki obudowy do telefonu rzadko przekracza 60zł, ale zdarzają się jednak wyjątki; - Miejsce produkcji
pewność: 70%
Większość obudów marki Nokia jest produkowanych w Finlandii. Na obudowie, jeśli jest oryginalna, powinno pisać "Made in/on/of Finland", napis powinien się znajdować z drugiej strony obudowy.
Dlaczego dla niektórych modeli zamienniki są bardziej korzystne?
Nokia posiada trochę "wpadek", tak jak wcześniej wspomniałem, jeśli chodzi o obudowy do swoich modeli.
- Najczęstszym błędem jest obudowa nietrzymająca się komórki. Wiele zamienników akurat nie ma tego problemu, chociaż zdarzają się i takie, które np. są za małe na ten model telefonu.
- Minus podróbek to kiepskie siateczki na głośniczki. wykonane z kiepskiego materiału co może ściszać, zmniejszać jakość słuchanej muzyki.
- Cena - chyba przez niektórych najbardziej istotna rzecz w doborze obudowy. Jednka niech nas nie zmylą zamienniki, które kosztują 10zł-20zł ! Często nie nadają się do niczego ! Najlepiej kupować w cenie od 30zł do ok. 50zł-60zł. Kupujesz już nie "za grosze", ani "za drogo". Możemy być prawie pewni, że zamiennik będzie dobrze leżał na komórce.
Więc co lepsze - oryginał, czy podróbka?
To zależy od modelu telefonu. Jeśli twoja komórka ma oryginalną kiepską obudowę, to wątpię, żeby coś zmienio kupno produktu Nokia. To jednak jest rozwiązanie da ludzi "z kasą".Jeśli ktoś nie ma wysokiego budżetu na kupienie obudowy to spokojnie lepiej kupić zamiennika za ok. 50 zł.
Myślę, że trochę wam przybliżyłem obudowy dla nokii, i że tym razem nie będziecie mieli wątpliwośći jakiego zaminnika wybrać: oryginał, czy podróba.
Artykuł całkowicie mojego autorstwa. Zabraniam kopiowania bez mojej zgody!
Pozdrawiam
adrian219