UWAGA! WYKONANIE TEGO OPISU POWODUJE ŻE TELEFON TRACI GWARANCJĘ. MOŻEMY TAKŻE PRZYPADKOWO GO USZKODZIĆ. ZALECAM DUŻĄ OSTROŻNOŚĆ I DOKŁADNOŚĆ W WYKONYWANIU CZYNNOŚCI.
Po pierwsze, potrzebujemy rozebrać telefon. Do tego musimy mieć śrubokręt Torx 6
W C5 zdejmujemy tylną klapkę, wyciągamy baterię, SIM i kartę pamięci. W miejsce gdzie wchodzą dwa bolce od klapki wkładamy śrubokręt i podważamy aby antena nam się odgięła i zaczepy odpuściły. Zdejmujemy osłonkę, odkręcamy dwie śrubki i zdejmujemy przedni panel który jest na zatrzaskach.
Odklejamy od przedniego panelu bardzo delikatnie szybkę. Ja zacząłem od boku, później dół i na końcu góra. Uważamy żeby nie pękła, pomagałem sobie kartą SIM.
Zostawiamy w spokoju samoprzylepną taśmę dookoła, przykleimy potem na nią znów szybę.
Teraz bierzemy siateczkę nad głośnikiem która została albo w panelu albo w szybce. Delikatnie wybieramy cały brud który jest na niej i odkładamy na bok.
Bierzemy przedni panel, śrubokręt Torx i w otwór głośnika wkładamy tak aby powiększyć dziurę w panelu. Najlepiej zrobić to od przodu.
Teraz zakładamy siateczkę, przyklejamy szybkę i składamy telefon tak jak go rozłożyliśmy. Włączamy i sprawdzamy o ile głośniej słychać naszego rozmówcę

___
Autor tematu: nemo333