Cześć wszystkim!
Nie wiem czy tu jest właściwy na to dział, bo nie znalazłem wątków poświęconych tej nowej Nokii. Jeśli powinienem napisać to gdzie indziej to proszę mi dać znać lub przenieść tam ten post. Serdecznie dziękuję.
Usiłuję przenieść wszystkie swoje pliki z Nokia 6303 na nową Nokia 2720 Flip z systemem KAiOS. Kopiowanie bezpośrednio na drugi telefon poprzez Bluetooth skutkuje komunikatem, że to drugie urządzenie nie posiada takiej usługi. Nokia PC Suite nie obsługuje tego nowego telefonu. Na razie udało mi się zgrać pliki multimedialne na nową kartę mikroSD Nokia 2720 Flip oraz skopiować kontakty na kartę sim i przenieść ją do nowego telefonu. Zrobiłem kopię zapasową za pomocą starego telefonu oraz drugą za pomocą Nokia PC Suite. Kopia wykonana programem na laptopie nie zawiera sms ani mms, ponieważ pojawia się błąd w raporcie programu, że jest za mało pamięci. Wolnej pamięci w laptopie mam kilkadziesiąt GB, RAM 4GB więc czego dotyczy ten komunikat? Jak zgrać wiadomości ze starej Nokii na nową? Skopiowałem też Kalendarz za pomocą Nokia PC Suite ale chyba jedynie poprzez konto Google mógłbym zsynchronizować nowy Kalendarz ze starym. Niestety na forum użytkowników telefonów Nokia na stronie Nokii dowiedziałem się, że znowu są jakieś problemy z obsługą konta Google przez system KAiOS z powodu błędów w systemie, więc chyba będę musiał poczekać na łatkę. Mam jednak pytanie ogólniejsze w związku z Google Calendar. Jak zsynchronizować moją kopię starego kalendarza, którą mam na laptopie z moim kontem Google? Potem mógłbym zsynchronizować to z moim nowym telefonem przez apkę Kalendarz. Kopia jest w formacie .vcs.
Nie wiem też czy ta kopia zapasowa wykonana tym starym telefonem zawiera te wszystkie wiadomości, czy też nie, nie wiem czym najlepiej otworzyć ten plik .NBF? A może rzucić to wszystko w cholerę i zakopać ten telefon głęboko, żeby znalazca też sobie nie narobił kłopotów? )
Jak ktoś zna rozwiązania powyższych problemów, to proszę o pomoc!