![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Strefa Symbian S60 » Tutoriale & Triki » [S60] Tutoriale |
Previous topic | Next topic Page 1 of 1 [ 3 posts ] |
Print view |
Write comments | Post new topic |
Przesyłanie plików przez Wi-Fi pomiędzy telefonami bez pośrednictwa routera |
---|
![]() |
29 Mar 2013, o 18:57 |
mp107 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W tutorialu tym opiszę opracowany przeze mnie sposób pozwalający na transfer plików przez Wi-Fi pomiędzy dwoma telefonami (Symbian S60) bez pośrednictwa routera.
Uwaga: Transmisja działa niestety tylko w jedną stronę naraz. Pliki, które chcemy skopiować, muszą znajdować się na karcie pamięci. Krok 1. Na telefonie do którego mamy zamiar wysłać pliki (nazwijmy go "nr 1") musimy zainstalować: - JoikuSpot Premium (ja używałem v2.40.657) - Opera Mobile (ja używałem wersji 11.50.1893, ale powinna działać każda nowsza) Na telefonie z którego mamy zamiar wysyłać pliki (nazwijmy go "nr 2") musimy zainstalować: - Dumb FTP Server (ja używałem v0.01.1) Krok 2. Uruchamiamy JoikuSpot na telefonie nr 1. ![]() Krok 3. Klikamy "Yes" ![]() Krok 4. Wybieramy jako punkt dostępu "MMS" (lub z podobną nazwą, zależy ona od sieci). W ten sposób "oszukuje się" JoikuSpot i udaje połączenie z Internetem. Przy transferze danych w ten sposób nie są pobierane opłaty (zwykły Internet nie działa - gwoli ścisłości). ![]() Krok 5. Utworzony w ten sposób AccessPoint się uruchamia. Czekamy... ![]() ![]() Krok 6. Przechodzimy do telefonu nr 2 i uruchamiamy program Dump FTP Server. ![]() Krok 7. Ustawiamy punkt dostępu tak jak na obrazkach poniżej. Oczywiście nazwa naszego punktu dostępu zależy od tego jaką ustawiliśmy w JoikuSpot na telefonie nr 1 (fabrycznie to "JoikuSpot..."). ![]() ![]() Krok 8. Po chwili ekran telefonu wygląda tak: ![]() Krok 9. Wybieramy Opcje -> Wyłącz uwierzytelnianie. ![]() Krok 10. Przechodzimy do telefonu nr 1. Uruchamiamy Operę Mobile i wpisujemy adres: ![]() Krok 11. Wybieramy punkt dostępu tak jak poniżej. ![]() Krok 12. Po chwili ukazuję się nam zawartość karty pamięci. ![]() Krok 13. Wybieramy plik, który chcemy przesłać i pobieramy go tak, jak normalny plik z Internetu. ![]() Sposób ten osobiście testowałem na telefonach Nokia N81 i Nokia E51. Nie gwarantuję działania na każdym telefonie. Jestem w całości autorem tego tutorialu. Zezwalam na kopiowanie tutorialu na inne strony pod warunkiem umieszczenia w nim wzmianki o autorze. EDIT: Niestety przy użyciu zamiast Opery Mobile SIC FTP (podczas prób z dwustronną komunikacją) program przy wyborze serwera się wyłącza. |
Last post |
![]() |
![]() |
4 Jun 2013, o 15:43 |
zwykly ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Quote: Krok 4. Wybieramy jako punkt dostępu "MMS" (lub z podobną nazwą, zależy ona od sieci). W ten sposób "oszukuje się" JoikuSpot i udaje połączenie z Internetem. Przy transferze danych w ten sposób nie są pobierane opłaty (zwykły Internet nie działa - gwoli ścisłości). Chyba masz pakiet i stąd to "nie są pobierane opłaty". Jest jakaś alternatywa dla JoikuSpot? |
Last edited by zwykly on 4 Jun 2013, o 15:43, edited 1 time in total. |
![]() |
![]() |
9 Jul 2013, o 21:32 |
mp107 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mam pakiet, ale kiedyś robiłem podobnie na innej karcie SIM bez pakietu i nic mnie to nie kosztowało.
Kartę SIM mam w sieci T-Mobile. Możliwe, że to ma jakieś znaczenie. EDIT: Może spróbuj w telefonie stworzyć nowy punkt dostępu. Oprócz jego nazwy nic w nim nie zmieniaj. I używaj go zamiast tego "MMS". EDIT2: zwykly wrote: Jest jakaś alternatywa dla JoikuSpot? Niestety nie ma. Znalazłem - walkinghotspot. EDIT3: Istnieje jeszcze jedna alternatywa, niestety tylko dla Symbiana S^3: eZSpot Premium. |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Page 1 of 1 [ 3 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests |
Board index » Strefa Symbian S60 » Tutoriale & Triki » [S60] Tutoriale |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)