Nokia 6500s-1
Wersja softu: v10.00 mod by Rybak.
Amatorski test
rybak dla NokiaHacking.pl
Wstęp…
W mojej recenzji przedstawię popularny model Nokii 6500 slide.
W pudełku:
* oczywiście telefon Nokia 6500 Slide
* bateria
* ładowarka AC-3E
* kabel do transmisji danych microUSB Nokia CA-101D
* karta microSD 1 GB
* instrukcja obsługi i karta gwarancyjna
* Słuchawki 2,5mm HS-47
Oprogramowanie i pamięć wbudowana
Nokia 6500 slide działa na platformie S40v5 (Nokia OS) który dobrze jej służy.
Nie podoba mi się jednak pojemnośc pamięci telefonu (dysk C:/) 30 Mb.

Opis
Nokia 6500 Slide to UMTS-owy elegancki, solidny i efektownie wyglądający slider z bardzo dobrym wyświetlaczem, dobrym aparatem cyfrowym z autofocusem.
Telefon wyposażony jest w dobrej jakości aparat cyfrowy z autofokusem (który tak bardzo nie zadawala ze względu na czas oczekiwania) i matrycą 3,2 megapiksela, który ma również funkcję wideo. Jest też druga kamerka (nad wyświetlaczem) używana do połączeń wideo.
Test telefonu
Pierwszą rzeczą, na którą zwróciłem uwagę po odebraniu telefonu, była metalowa obudowa telefonu i jego spora waga. 6500 Classic ma wewnętrzne 1 GB bez możliwości powiększania jej kartami pamięci. 6500 Slide ma gniazdo kart MicroSD (1 GB dostajemy wraz z telefonem), ale za to wewnętrzną pamięć telefonu ograniczono do 30 MB.
Testowany telefon wyposażony był w aplikację "Blueconnect" Ery. Trzeba przyznać, że wszystko działo sprawnie i szybko.Choć po testowaniu Opery Mini stwierdziłem że jest lepszy od aplikacji „Blueconnect”
Klawiatura w Nokii jest bardzo ergonomiczna, a wiadomości pisze się z niej wygodnie oraz co najważniejsze szybko.
Wyświetlacz
Mamy tu do czynienia z kolorowym TFT o rozdzielczości 240 x 320 px. Przekątna to 2.2 cala, a ilość kolorów jaką potrafi on wyświetlić to 16 milionów.
Jest bardzo czytelny.
Multimedia, aparat
Telefon odtwarza popularne formaty muzyki m.in. .mp3 .wma .wav .aac. Jeśli chodzi o formaty video, używam tylko .mp4 i .3gp. Głośnik umieszczony z tyłu telefonu gra bardzo wyraźnie.
Warto również zainwestować w przejściówkę 2.5mm > 3.5mm (standardowy mini Jack).
Brak tu jakichkolwiek klawiszy muzycznych. Znajdziemy wyłącznie regulację głośności z boku obudowy telefonu.
Główny aparat posiada matrycę 3.2 Mpx lampę błyskową,autofocus i potrafi robić zdjęcia o rozdzielczości 2048x1536 px.
Dodatkowa kamerka do wideorozmów (0.1 Mpx) również może być wykorzystana do robienia zdjęć o rozdzielczości 320x240 px. . Główną kamerą możemy również kręcić filmy. Rozdzielczość takiego filmu to 640x480 px. Filmy zapisywane są w formacie .3gp. Jakość zarówno zdjęć jak i filmów jest zadowalająca.

Bateria
No i właśnie to jest największy ból. Akumulator 900mAh. Telefon bez używania aparatu, odtwarzacza, tylko podstawowe funkcje tj. SMS i telefon trzyma maks 2 dni!
Z odtwarzaczem muzyki (tak z 2 godziny słuchania) > 1 dzień.
Wygląd i wykonanie
Wygląd… Kwesta gustu. Mi się podoba i to bardzo
.Materiały są wykonane z wysokiej jakości materiału.Warto zainwestować w folię na wyświetlacz, aby uniknąć szybkiego zarysowania. Telefon użytkuję od ok. 3 miesięcy a już widać porysowania.

Podsumowanie
Telefon uważam za udany. Aparat robi naprawdę świetne zdjęcia, wyświetlacz czytelny, klawiatura wygodna, głośnik głośny i wyraźny. Mi więcej do szczęścia nie trzeba
.Jedyny minus to ścierające się klawisze , ekran który jest już porysowany (po 3 miesiącach) oraz bateria.To na tle by było ;p.

Recenzja nawet, nawet nawet fajna, lecz jak dla mnie za krótka 
Po za tym hihihi biznesclasse