Wybieram to podforum bo wydaje mi się że, po uśrednieniu zakresu poruszanych problemów, jest najwłaściwsze.
Wiedzę najlepiej systemmatyzować w oparciu o przykłady.
Najłatwiej mi na przykładzie Noki E71 którą fizycznie posiadam ( jedyny mój telefon z ... { tu pierwsza wątpliość którą należy usystematyzować } sytemem operacyjnym Symbian ) i mogę na nim rozpoznawać bojem różne kwestie.
Zacznijmy od kwesti pierwszej na którą natknąłem się zaraz po wejściu na podforum ( Board index ‹ Strefa Symbian S60 ‹ Pomoc Techniczna ) czyli rozróżnienia Hardware, Firmware, Software.
Hardware można odłożyć bo jasne - klunkry fizycznie zamontowane w sprzęcie.
No to przechodzimy do tego co w tych "kościach" czyli software i firmware.
Odwołajmy się do przykładowej i przywołanej na początku noki E71.
Dtyczące jej ( tego telefonu - Nokia E71 ) informacje wydobyte z telefonu ( odczytane z nalepki pod baterią, z ekranu po wpisaniu odpowiedniego kodu { *#0000# } i znalezione w internecie na portalach oferujących dane techniczne tego telefonu.
Nalepka:
Type: RM-357 Model: E71-2
dodatkowo
CODE: 859B8W6JR182 FCC ID: PYARM-357 IC: 661V-RM357 MADE IN FINLAND TracFone Wireless, Inc. STNKE71GB CE0434
Wświetla ( po wpisaniu kodu *#0000# ):
510.21.09
19-03-2011
RM-346
© Nokia E71-1 (13)
Dane z internetu - dwojakie i niekompletne:
http://infonokia.pl/opisy-telefonow/nokia-e71/
Model Nokia E71
System operacyjny Symbian S60 Feature Pack 2
( nemo wiedział, nie powiedział, a to było tak: FP2 = Feature Pack 2 - wystarczyło kilka kliknięć w klawiature więcej a kwestja była by wyjaśniona ale nemo trzystatrzydziestytrzeci utajnił wiedzę mino pytań nie wyjaśnił. Dlaczego? Sam nie wiedział? A może ma traumę że trzystatrzydziestytrzeci a nie pierwszy i w ten sposób buduje sobie "autorytet"? HGW i HMWD ).
Ale z innego źródła informacja ( gdzieś zagubiłem link ) że Nokia E71 RM-346 zawiera:
Symbian OS 9.2, Series 60 v3.1 UI
Co tu jest firmware co software i czy są czy nie są rozdzielne.
Pytania:
1) co to jest system operacyjny dla Nokia E71
a) OS9.2 - OS = Oeratin System
b) Symbian series 60 v3.1 - SB60 3.1
c) jśli SB60 v3.1 to dlaczego na linkowanej stronie cytowana informacja ( Feature Pack 2 ) czy wtedy nie powinno być SB60 v3.2 ?
d) może ta różnica nieścisłość pokazana w pkt c) wynika z róznic między Nokia E71 RM-346 a RM-357
e) jaką ja w końcu mam tą nokie RM-346 czy RM-357? Czemu wierzyć nalepce czy wyświetlanej informacji po wpisaniu kody *#0000# ?
f) ( Olany w kwestiach merytorycznych jednoznacznych odpowiedzi przez tuzy tego forum przeszukując internet dla uzyskania odpowiedzi trafiłem na:
Dla wszystkich! Może komu się przyda. Czy ma jakąś wrtość { może to chińskie wersje?} nie wiem. Korzystajecie według uznania na własną odpowiedzianość. ) Na stronie opatrzonej nagłówkiem "FirmwareUpdate" znajdują się informacje ( Firmware-y ) dotyczące noki E71:
Nokia E71 (RM-346) 510.21.009
Nokia E71 (RM-357) 510.21.009
Wnioskuje z tego że:
RM-xxx to określenie Hardware-u i dla obydwu hardware-ów ( RM-347 i RM-357 ) istnieją frmware-y ( identyczne ? 510.21.009
I teraz:
f-1) identyczne firmware-y to znaczy identycznie działają i obsłóżą te same aplikacje ) sis/sisx?
f-2) te firmwarey dotyczą wersy symbiana ( SB60 v3.1 ) czy OS-a ( Oerating System- u ) czyli OS 9.2, 9.1, 9.3 ?
f-3) co w tych firmware-ach są za FP ( Feature Pack-i ) FP1 czy FP2?
...
No to na razie tyle
Czy ktokolwiek na tym forum potrafi odpowiedzieć na te pytania w czytelny, logiczny i zborny sposób czy raczej za namową Admina powinienem zmienić forum na bardziej kompetentne?
PS.
Jeśłi kogoś bolą moje uwagi krytyczne to oświadczam że wynikają one jedynie z mojej analizy i interpretacji, być może upośledzonej niewiedzą ( ale jestem tu po to by tą wiedzę uzyskać ) i w sytuacji wyjaśnienia ( uzyskanego do użytkowników forum ) i zmiany mojej wiedzy umożliwiającej inne spojżenie na poruszne kwestie i udzielane odpowiedzi będę się kajał, odwoływał opinie i przepraszał.
Jak na razie jednak moja wiedza, jeśli nawet się zmienia = rośnie, to nie dzięki temu forum, nad czym ubolewam niezmiernie.