No proszę! Wczoraj późnym wieczorem do sieci przedostała się bardzo intrygująca fotka przedstawiająca nie jeden, a dwa tabletofony, które za jakiś czas powinny zostać oficjalnie zapowiedziane. Jako, że w nasz blog traktuje w dużej mierze o Windows Phone, zacznijmy od Nokii.

Choć Nokia wprost ani razu nie powiedziała, że w tym roku zamierza wypuścić swój pierwszy tabletofon, można było to wywnioskować na podstawie paru rzeczy z aktualizacją GDR3 (ma ona zapewnić lepsze przystosowanie interfejsu do większych ekranów) na czele. Odświeżony Windows Phone 8 miał pozwolić na wyświetlanie większej ilości kafelek na ekranie głównym i sami zobaczcie — rzeczywiście tak jest! Teraz w poziomie możemy umieścić nie 4, a aż 6 z nich. Co do samego urządzenia, to będzie prezentowało podobny styl wizualny jak chociażby dobrze nam znana Lumia 920 czy Lumia 800. Odnoszę wrażenie, że tabletofon będzie w porównaniu do nich nieco szczuplejszy. Trudno mi oszacować rozmiar wyświetlacza, lecz — najprościej ujmując — jest gigantyczny.

Być może jeszcze większa jest propozycja od Sonego. Urządzenie, które widzimy na fotce to najprawdopodobniej Sony Xperia Togari (L4). Togari to słowo pochodzące z języka japońskiego oznaczające chochlika. Zwykle kojarzą się one z małymi, psotnymi stworkami. Nazwa raczej słabo oddaje charakter urządzenia, gdyż z małością nie ma nic wspólnego. Będzie to tabletofon z wyświetlaczem o przekątnej 6,44″ i rozdzielczości Full-HD.Jak widać, wyróżnia się designem zbliżonym do tego z Xperii Z.
Dowód na autentyczność Sonego Togari możecie ujrzeć na poniższym porównaniu. Obok fotki z przecieku znajduje się fotografia, która przedostała się do sieci nieco wcześniej i miała ona rzekomo przedstawiać przedni panel Xperii Togari. Jest on kropka w kropkę podobny do tego, który znalazł się na tabletofonie z nowego zdjęcia.

Co o tym sądzicie? Zdjęcie wydaje siębyć prawdziwe, choć głowy uciąć sobie nie dam. Wiem tylko tyle, że chcę, by zawartość tych stołów należała do mnie!

Źródło: dailymobile.pl