![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Strefa Główna » Artykuły & Poradniki » Praktyczne poradniki |
Previous topic | Next topic Page 1 of 1 [ 3 posts ] |
Print view |
Write comments | Post new topic |
Tworzenie przykładowej tapety na telefon w PhotoShopie CS3. |
---|
![]() |
27 May 2009, o 20:33 |
jonny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mam nadzieję że każdy…nawet osoba nie znająca się w ogóle na PhotoShopie da sobie radę z tym tak naprawdę bardzo prostym tutorialem.
Dlaczego PhotoShop? Ponieważ moje oczy nigdy nie widziały Gimpa lub Paint Shop lub innego programu graficznego. Tylko photoshop ![]() Zaczynamy od stworzenie w photoshopie nowego dokumentu ( Ctrl + N ) o wymiarach 240 na 320 pikseli (rozdzielczość należy oczywiście dostosować do swojego telefonu) ![]() Klikamy OK. Teraz zastanawiamy się o jakiej tematyce będzie nasza tapeta. Ja wybrałem tematyk Windows Seven. Windowsowa Siódemka, tak to jest to. Wpisujemy w Lub w: fraze "windows seven screens", lub "Windows seven wallpapers". Zapewne wybierzecie jakąś inną tematykę ![]() Znalazłem taki o to bardzo fajny screen: ![]() Ściagamy na dysk, otwieram go przez PhotoShopa i wciskam kombinacje klawiszy Ctrl + A, dzięki czemu zaznaczyliśmy cały nasz obrazek, można to również zrobić przez kliknięcie na górne menu: zaznacz > wszystko. Mając zaznaczony cały nasz obrazek, wciskamy kombinację Ctrl + C, czyli kopiuj. ![]() Teraz przechodzimy do naszego poprzednio stworzonego obrazka "tapety" w wybranej rozdzielczości (można to zrobić przez kombinacje Ctr + Tab, jest to poruszanie się między oknami) i wciskamy kombinacje Ctrl+ V, czyli inaczej Wklej Ale jak widzimy nasz obrazek w ogóle nie pasuje do naszej tapety jest za duży po prostu, więc będąc na warstwie z tym obrazkiem wciskamy kombinacje Ctrl + T, czyli skalowanie (można to tez zrobić przez Edycja > Przekształć > Skaluj) i z wciśniętym klawiszem Shift który pomoże nam zachować proporcje zmniejszamy obrazek wg naszych potrzeb. Przytrzymując Ctrl będziemy mogli przesuwać naszym skalowanym obiektem. ![]() Po skończonym skalowaniu wciskamy Enter i przesuwamy go na środek naszej tapety dzięki narzędziu przesunięcie. ![]() Klawisz V na klawiaturze. Uzyskałem taki oto efekt: ![]() Dla urozmaicenia naszej tapety i dla wydłużenia tego tutorialu dodam jeszcze na przykład logo "Siódemki", więc wpisuje w: Lub w: windows seven logo i odnajduję jakieś ładne logo ![]() Ja znalazłem coś takiego: ![]() Dobrze żeby logo było właśnie na białym tle, żeby nie bawić się za bardzo w niekiedy skomplikowane wycinanie obiektu (chociaż takie wycięcie to w Psie żaden problem ![]() Ściągamy na dysk, otwieramy wybrane logo Przez photoshopa (Ctrl + O i szukamy obrazka na dysku). Teraz po otwarciu obrazka, jeśli jest ono na białym tle wybieramu jeden z narzędzi do zaznaczania o nazwie różdżka. Można wybrać tak jak na obrazku lub przez wciśnięcie klawisza W, tudzież kombinacją klawiszy Ctrl + W ale musimy obserwować czy wybraliśmy akurat to narzędzie ![]() i klikamy na białym tle naszego obrazka, po czym wybieramy kombinacje klawiszy Ctrl + Shift + I, czyli Odwrotnośc, które można tez uzyskać przez górne menu Zaznasz > Odwrotność Teraz postępujemy identycznie jak z poprzednim screenem ściągniętym z internetu, czyli kopiujemy zaznaczone logo i wklejamy na naszą powstającą tapetę. Prawdopodobnie obrazek jest za duży dla naszej tapety więc skalujemy i przesuwamy mniej więcej jak na obrazku. ![]() Teraz będę chciał uzyskać efekt lustrzanego odbicia od powierzchni, więc pasuje dodać jakąś powierzchnię ![]() Robię to przez wciśnięcie kombinacji Ctrl + J na warstwie z naszym logiem. ![]() Dzieki temu powielimy warstwę z naszym logiem. Po czym przechodzę do górnego menu Edycja > Przekształć > Odbij w pionie ![]() Właśnie odwróciliśmy górna warstwę z logiem do góry nogami Teraz musimy przesunąć obrazek w dół więc przyciskamy V na klawiaturze i najlepiej za pomocą strzałek na klawiaturze przesuwamy obiekt w dół, do usyskania takiego efektu: ![]() Teraz utworzymy maskę tej warstwy, więc klikamy tam gdzie pokazuje screen: ![]() Teraz wybieramy gradient czarno biały czyli: ![]() Przeciągamy gradient z dołu do góry naszego odbicia z wciśniętym klawiszem Shift dzięki czemu gradient będzie w pełni pionowy oraz równo zamaskuje naszą warstwę z odbiciem: ![]() Powinniśmy uzyskać taki efekt: ![]() Możemy jeszcze zmniejszyć krycie tej warstwy: [img]http://www.otofotki.pl/img8/obrazki/yj8362_`112.png[/img] Powinniśmy uzyskać taki efekt: ![]() Tapeta gotowa ![]() Można by by było coś tutaj jeszcze pozmieniać...pododawać, ale już mi się nie chce. Zapisujemy przez Plik > Zapisz jako... > Wybieramy z listy format PNG lub JPEG i zapisujemy na dysku. KONIEC Bardzo podobną tapetę wykorzystałem w moim motywie: Poradnik by jonny Kopiowanie bez zgody autora zabronione |
Last edited by jonny on 13 Jun 2009, o 20:38, edited 18 times in total. |
Last post |
![]() |
![]() |
13 Jun 2009, o 19:40 |
Repo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tą siódemkę rozmyłbym Gaussowskim, i widoczność zmniejszył
![]() |
![]() |
![]() |
13 Jun 2009, o 20:38 |
jonny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |